Две трети от учениците между 13 и 15 години са палили цигара. Този опит по-често правят момичетата, и то от големите градове. Момчетата обаче посягат към цигарите на по-ранна възраст. Това сочат данните от глобално проучване на тютюнопушенето сред младите хора, проведено от Световната здравната организация, УНИЦЕФ и други международни институции.

Отговори на специален въпросник през май 2002 г. са дали близо 2200 ученици от 8-и до 10-и клас от 50 училища в страната. Само в Чили и Украйна децата пушат повече от българските си връстници, показва анализът на данните, цитирани от координатора на проучването д-р Антоанета Манолова. В Чили този процент е 79.8 на сто, а у нас - 69.1 на сто. Най-малко деца пушат в Индия - 3.4%. Около 33 процента е средният дял на пушещите малолетни в 54 държави, в които вече е приключило изследването.

Половината от анкетираните в България момичета са направили опит да пушат, когато са били под 13 години, а 7.4 на сто от момчетата - преди седемгодишна възраст. Според изследването при 71 процента от пушещите опитът да се откажат от вредния навик е бил неуспешен. Над 20% от децата палят първата цигара до 30 минути след ставане от сън. Това говори вече за силна зависимост, коментират специалистите. Една трета от децата, които в момента на изследването са непушачи, са заявили, че след една година със сигурност ще запалят цигара. Една от причините е, че мнозинството от връстниците им го правят и това е символ на независимост и порастване.

България е на трето място по потребление на тютюневи изделия след Гърция и Япония, е друг факт от изследването. Няма значение дали цигарите, които пушите, са с намалено съдържание на никотин и на катран или са с филтър, вредата от тютюнопушенето си остава, предупреди доц. Здравка Валерианова от Националната онкологична болница.

Пълната статия

И моля всеки в своя коментар да напише на колко години е дали пуши , по колко на ден и каква марка.

(Знам, че е имало много такива теми но съм заинтересован)

Аз съм на 15 и пуша една кутия за 4 5 дни...пуша Kent и Marlboro.