- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Здравни проблеми и болести
- Кокоши трън
Здравейте, дълго време и аз се мъчих с една такава гадост на кракът, даже ми се появи и втори. Пробвах всички видове лепенки, бабини илачи и темподобни, и на лекар ходих - няколко пъти ми ги гориха, ефекта беше НУЛА! Една моя позната ми каза, че е ходила на лазер, но доста я е боляло, а и остава малка раничка, която доста боляла като се навлажни мястото. Момичето ме посъветва преди да отида на лазер да пробвам със Сребърен нитрат, който може да срещнете още и с названията “джендемташ” или "адски камък"! След около две седмици нямаше и помен от двата кокоши тръна, а искам да спомена, че единият беше наистина много голям и дълбок! А и между другото не боли!Първоначално написано от dekovbg
Какво се прави: Първо се взима лейкопласт и се изрязва дупчица колкото да се показва зоната на кокошия трън и се залепва около него. Мястото се навлажнява малко, за да може когато се сложи сребърния нитрат да си взаимодейства и да има ефект от цялата процедура. Сребърният нитрат се пипа само с пинцета, тъй като гори кожата! Ако кокошият трън е по-голям първоначално се започва с по-голямо парченце, като под голямо имам в предвид около 6-7мм, което се слага точно върху кокошия трън. Така с всяка процедура се намалява парченцето, което се слага. За да не падне сребърният нитрат, върху него се залепя отново лейкопласт. Хубаво е това да се прави вечер преди лягане и да се преспива с него, тъй като през деня е малко неудобно да се разхождаш с него, особено ако е някъде по ходилото.
Тези "компреси" се правят максимум по 3-4 пъти в седмицата. Хубаво е преди да сложите отново сребърния нитрат върху кокошия трън, да се опитате да махнете или поне да разровичкате повърхността, която се е образувала върху него. От сребърният нитрат кожата ви потъмнява, тъй като веществото я изгаря. Ако върху пръстите се появяват малки черни петънца не се притеснявайте, просто сте докоснали нитрата и е изгорил малко кожата ви. След 2-3 дена изчезва.
Хубаво е и да се пият някакви имуностимуланти, тъй като появата на кокоши трън означава, че имунната ви система е отслабена. На мен кожният лекар ми предписа "Енгистол", струва около 5 лева и вътре са 50 таблетки. Това е хомеопатичен лекарствен продукт, който се смуче три пъти на ден под езика. По време на взимането му е препоръчително да се избягва пушенето и пиенето на алкохол, в противен случай няма да има ефект от употребата му.
Не бива да забравяме, че личната хигиена е много важна, тъй като след докосване на кокошият трън много лесно можем да го пренесем на някой друг или пък да се появи на друго място по тялото ни!
И все пак съветвам всеки с такъв проблем преди да започне да се самолекува с различни мазила и начини да посети кожен лекар!