- Форум
- По малко от всичко
- Музика и ТВ
- Нещо лошо може да се слу4и,ако слушаш тази песен/или пък не
i na kolko hora im se sluchva neshto losho i ne sa q chuvali dori!Първоначално написано от tenaglia
![]()
dam are nqkoi ot stz ko se navie..sabirame se i posredata na centara igraim eno horo..ili kvot re6ite.. hah ina4e sama nqa proam ... vupreki 4e ne sam sueverna.. nqam namerenie sama da probvam..
1. Спрете с това 'песен'. Това не ви е някой лигоч на Джъстин, а е ЗЛОУПОКОЙНА, ТРАУРНА МЕСА, чиято цел е да бъде молитва към Бог, да пощади душите на умрелите. В няколко части е. Съставът, в който се изпълнява е: симф. оркестър, смесен хор и четирима солисти - две жени - сопран и алт + двама мъже - тенор и бас. Нарича се Реквием.
2. Моцарт наистина умира на легло, докато го пише. Поръчано му е от граф да го напише, но той осъзнавайки приближаващата го смърт, го пише в своя собствена чест, пише заради себе си. Съответно чрез нея той моли Бог да му прости и да даде вечен мир на душата му. Ако ви кажа какъв е превода от латински на различните части на тази траурна меса /Реквием/ - ще ви побият тръпки.
Много композитори са писали музика - Реквием - текстът на всички е еднакъв - т.е. текстът е един и същ, а композиторите само пишат различна музика.
------------
А сега по въпроса за тъпите ви схващания за случайност - НЯМА ТАКОВА НЕЩО. Значи аз лично съм изпълнявал тази творба - 2 пъти, на сцената на музикалното училище и в Зала България под палката на маестро Росен Миланов - може би най-големият БГ диригент в момента. Само да ви кажа, че в момент на изпълнение се чувстваш много странно - настръхваш целия, изпотяват ти се и ти се заледяват ръцете - защото над 150 човека музицирате едновременно, а музиката е толкова гениално написана, че не можеш да повярваш.
Да ви кажа - нищо лошо не ми се е случило, напротив - изпълнението на този Реквием ме направи по-музикант от изпълнението на което и да е било друго произведение, а съм изсвирил, изпял и композирал доста други неща.
П.с: вижте и този ми пост:
http://www.teenproblem.net/f/viewtop...209586#2209586
Супер е .. Много красиво изпълнено е .. Евалата на Моцарт ..нищо чудно ,че е известен по цял свят .. Не слушам класическа музика ,но това много ме впечатли .. .
Ще ме виждаш в сънищата си, ще протягаш ръце, за да ме докоснеш, но аз ще изчезвам ... Ще бъда едновременно най-красивият ти сън и най-ужасният ти кoшмар. Така, както ти беше най-красивото и болезнено нещо в моя живот!
Хаха, 'евалата на Моцарт, нищо чудно че е известен' хаха )
на 9 пише първото си произведение, първата опера на около 12 години.. но както и да е.
Между впрочем, на едно изпълнение на въпросният Реквием веднъж, както си пеят и една от хористките явно беше епилептичка и ... по време на изпълненията изведнъж като припадна на сцената -.. гърчове, та гърчове.. диригентът не спря, а 2-ма - 3-ма я изнесоха и музиката продължи без да е спирала.
Това е то, подобно излияние на чувства, мисли, молби към Господ не спира дори когато припадне човек на сцената и започне да се гърчи.. толкова са сериозни нещата.
Естествено, суеверните сега веднатга ще намерят в това символ на нещо ужасно - ваша роля, ваше право е да се заблуждавате.
machoka, кажи преводите на Реквиема. Сигурна съм, че не само аз съм любопитна.
Some things are better left unsaid!
Ръкопис на Моцарт за Dies Irae:
http://www.mozartforum.com/images/K6...ies%20Irae.jpg
Latin - English:
http://members.optusnet.com.au/charl...iem/lyrics.htm
Малко скапан БГ превод:
Ден на гнева /Dies Irae/
Ден на гнева, в този ден
светът ще се разпилее на прах
според свидетелството на Давид и Сибила.
И какъв трепет ще настане,
когато приближи Съдникът,
за да отсъди строго за всичко.
Чудната тръба ще възвести
гибелта на царствата
и ще сбере всинца пред трона.
Ум и тяло ще се застинат,
когато възкръсне всяка твар,
за да отговоря пред Съдника.
И ще бъде представена Книгата,
която съдържа всичко
и според която ще бъде съден светът.
И тъй Съдникът ще заеме мястото си
и скритото ще се разкрие
и нищо няма да остане без присъда.
Но какво ще кажа аз, клетникът?
Към кой закрилник ще се обърна,
щом дори и праведните треперят?
Царю на смразяващото величие,
ти, който ще спасиш с милостта си онези, които трябва да бъдат спасени,
пощади ме, извор на милосърдието!
Спомни си, милостиви Исусе,
че пътят ти започна заради мен
и не ме предавай в онзи ден.
Нали страда заради мен
и ме изкупи ме на кръста -
не допускай да отиде напразно толкова много страдание.
Справедливи Съднико накрая,
дари ни опрощение
преди деня на равносметката.
Съкрушен съм от греховете си,
вината обагря лика ми в червено,
пощади молителя, Боже!
Ти, който се роди от Мария
и изслуша крадеца,
дай надежда и на мен!
Молитвите ми не са недостойни,
но Ти си добър и снизходителен
не ме остовяй да горя във вечния огън
Горчив ще бъде онзи ден
когато от пепелта се въздигне
греховният човешки род
Затова прости му, Господи
Милостиви Боже Исусе
Дай му покой
Амин
И аз чух нещо подобно да говорят по тв-то...не ми се вярва много много,ама знае ли човек?!?
За цялата ни злоба в сърцето идва ден и всичко се връща... [!]
хах просто изглеждаше тъпо Максим ,който участваше в инициативата "Ако си пил слез" (или нещо подобно беше) и той точно `зел ,че се напил и за тва я измислиха тая простотия ...
Леле изтръпнах като го слушахКолкото до суеверието не ми се вярва
![]()
Не е важно кой съм и от къде идвам,важно е какъв съм и на къде отивам...
I believe the only thing we have to fear is the Fear itself...
Мъж съм бе...тъп народТова,че ника ми завършва на `а` нищо не значи...
Ей, авторката за МоцарТ не знам, но аз лично не вярвам че носела нещастие...