- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Зодиите-опишете се:)
Ти ли си 3 години пред другите ма? Ахахахахха. Глупостите които си прочела някъде и си приела за свои черти за да си boost-неш егото, вероятно имат малко общо с това което наистина си. Такива претенциозни мнения "аз съм свободна", "аз съм труден характер", "аз съм различна" и т.н., ги пише всяка кифла, която си е повярвала на собствените заблуди. Ако не ми вярваш, провери останалите 10 страници от тази тема. Има десетки лигли като теб, с едни и същи аватари(голи телца, целувчици, и други лигни ), същите имена (любов, секси, коте..), едни и същи мнения - ("Аз съм различна и с труден характер, бла бла бла.."). Толкова сте еднакви в опитите си да бъдете различни. Точно два шамара ти трябват и ще лижеш пода, а от "свободното" ти и "трудно" АЗ няма да има и помен. То е много лесно да се надуваш с глупости в нета... че и в реалния живот, несъзнателно естествено. Когато обаче ножа опре до кокала ще се свиеш като мравчица. И ти изобщо правиш ли разлика между това, което си мислиш, че си и това, което реално си ?
Последно редактирано от Doom_Stalker : 01-10-2013 на 17:45
Остави момичето на мира, ще реже вени.![]()
My name is Melissa
And I am sixteen
I like to touch your body ,
I like to lick your skin
Don't worry if I am
Just a little girl
Everything you want
I can do more and more
Точно това не си казала, но другите глупости бяха налице и в твоето описание.
Да си припомним...
Придаваш си "уж" противоположни черти, които да обогатят "образа" ти, но всъщност всичките тези черти са положителни според модерния общоприетия идеал за човек. Каква изненада...
"Ууууу вижте ме колко съм романтична, аз съм душа, аз чувствам, аз живея, аз обичам.... ууу"
"Ууууу вижте ме сега колко съм лошо момиче, аз не търпя никой, аз съм много опасна и независима"
Тук се изживяваш като типичното идеално АЗ, което е базирано на противоположностите и "магнетизма", който особенно се цени в обществото.Придава образ на една борбеност и независимост, но също така на душевност и прикрита доброта. Типично изживяване за псевдо-женствени лигли..
Отново изживяване за непокорство и "страстна чувственост", "омекотена" от противоположната "студенина"(пак изтъкване на силна черта).
Това "самовлюбена" си си го подхвърлила малко като контра на преобладаващо "силния", положителен характер, с който явно се определяш. Очевидно този образ е станал твърде абсурден дори и за теб, затова малко си го "балансирала", така малко да му придадеш достоверност.... Но след това отново - изживяваш се като строга, директна, неумолима и инатлива.
Разбира се и една щипка псевдо-интелектуализъм..... и хоп! Образът ти е готов!
Тук пък искаш да се изтъкнеш като вече пораснала, като загрубяла, като по-силна и наперена. Естествено в цялото това нещо е заложена една трансформация, едно издигане на по-високо ниво - вече не си малкото и срамежливо момиче, сега си страстна и силна. Вероятно този образ които си си сътворила ти доставя необходимото психично удовлетворение. Но зад цялата фасада от желание да бъдеш "силна" се вижда че все още си "малка" и "слаба"... в противен случай нямаше да се изживяваш като "силна". И точно в тази насока се определяш. Явно тати не ти е обръщал достатъчно внимание и сега търсиш да компенсираш всичко това с образ на независима и брутална... Предполагам си мислиш, че си преживяла много и това те е направило "по-твърда". В действителност просто си си избрала нещо което да те идентифицира и което да наричаш "АЗ" и това "АЗ" да компенсира твоето изживяване като незначителна. Това е нормално за периода след пубертета, когато вече се оформя "личността", когато се взимат всички онези подсъзнателни недостатъци и стремежа към "побеждаването" им се превръща в новата "личност".
Както и да е, отплеснах се в анализа.
Въпросът беше, че се изживяваш като нещо, което не си, също както и другата кифла. Конкретно не си казала че си 3 години по-напред от другите, но пак се захласваш по измисления си персонаж. Но това е разбираемо, нали този персонаж затова си го създала изобщо - за да компенсира малкото и незначително момиче в теб...
Последно редактирано от Doom_Stalker : 01-10-2013 на 18:53
не ме познавашразбира се, че може да интерпретираш абсолютно всичко както желаеш.
My name is Melissa
And I am sixteen
I like to lick your skin
Don't worry if I am
Just a little girl
Everything you want
I can do more and more
Не ми е нужно да те познавам. В написаното от теб остават достатъчно "следи". Същите следи могат да се открият и в написаното от мен, там ще се види аз с какво се идентифицирам, от какво ме е страх, какво компенсирам и т.н. В случая изобщо няма нужда да те познавам, защото така ще се запозная само с твоя фалшиво-създаден образ, който ти наричаш Аз - това е тази структура от психиката, която се идентифицира с разни неща - че си силна, страстна, студена, лоша, инатлива, интелигентна или там каквото си си избрала. Естествено и тогава ще видя отново какво се крие зад завесата, това което се крие и от самата теб. Но тук в писмена форма е дори по-лесно да "вникна" в скритото, защото остават следи от скритото в откритото .В написаното мога да видя "не-написаното". А скритото си е там, работи, контролира те ; и това, което си написала е всъщност пряк резултат от тези вътрешни, несъзнателни психични процеси.
Обикновено само-надценяването е предшествано от чувство на малоценност и конфликт в детството. Най-често това е връзката между баща-дъщеря или майка-син. В твоя случай е баща-дъщеря. Доказателство за това е, че всъщност ти сама си пусна тема за това как имаш конфликт с баща си, как го мразиш и т.н. Което напълно обяснява откъде идва това самонадценяване и желание за компенсация на несполучливите взаимоотношения с баща ти.
Това всичкото не ти го казвам с цел да те унижа или засегна, аз просто разглеждам взаимовръзките между обстоятелствата и резултатите. Всички сме плод на някакви обстоятелства, които са ни докарали до сегашното положения.
Последно редактирано от Doom_Stalker : 01-10-2013 на 19:44
Последно редактирано от Wednesday666 : 01-10-2013 на 19:59
Не си ли чувала са комплекса на Електра? Това е подсъзнателното сексуално влечение на дъщерята към баща й, с което се развива и мотивът дъщерята да се докаже пред баща си. Ако пък баща и не и е обръщал достатъчно внимание тогава дъщерята развива комплекс в който вечно се мъчи да "удовлетвори", "предразположи", даже "прелъсти" образа на бащата. Всъщност имах възможността да наблюдавам това върху моята сестра, на която баща ми се караше, ограничаваше и не зачиташе постиженията й. В резултат цялата и мотивация се насочи по посока да се "докаже" и така подсъзнателно да получи "одобрението" на образа(идол) - Баща. Сега сестра ми е в Америка, прави добри пари и е успяла. Това е компенсацията на този комплекс.
Последно редактирано от Doom_Stalker : 01-10-2013 на 20:37
Интересувала съм се от комплекса на Електра, но не виждам отношението му към темата. Ако приемем, че историята на Джоли е типичен пример за "чувство на малоценност и конфликт в детството" (което е много различно от влечението към родител, за което става въпрос при Електра и Едип) и го съчетаем с идеята, че връзките баща-дъщеря и майка-син имат някакво по-особено значение, това би значело, че ще наблюдаваме някаква значителна промяна в поведението на бащата, ако имаше син. На базата на нейната тема смятам, че полът на детето едва ли е изиграл някаква роля и причините се крият в съвсем други фактори . Съответно ако майка и притежаваше характеристиките на бащата, едва ли отношението и към нея щеше да е особено различно. След като вече приехме, че този сценарий е по-разпространеният вариант, то можем да заключим, че гореспоменатите връзки са по-скоро псевдопсихологически мит.
Ако трябва да говорим за конфликти в детството и статистика, свъзана с пола, то вероятно по-често ще откриваме примери баща-дете и пасивна майка и то главно в по-консервативните патриархално устроени общества. Специално в този и в мнозинството случаи връзката е по-удачно да бъде родител-дете без да отдаваме значение на пола.
Не съм убеден в нищо, това са просто теоретични модели обясняващи човешкото поведение. Те не са пълни и са само условни, както всеки модел.
Колкото до анализа на егото ти, мисля че самото ти искане за такава оценка е породено от същото его. Нуждата да слушаш неща за себе си, както и да изговаряш такива е в основата на постоянно поддържания АЗ образ. Ето моята теория за отговора ти:
Понеже аз направих кратък анализ на момиче, с която ти споделяш една и съща черта (проблем в отношенията с родителя), и понеже моя анализ вероятно се е приел от теб като негативен, то излиза че аз един вид засягам теб. А явно засегнах и друга част от женската страна на форума. Оттук при това засягане се появява една ответна реакция. Щом част от теб е засегната, нормално е да има ответна реакция. Според твоите лични убеждения тази реакция приема различни форми. Може да се засегнеш, може просто да ти "стане интересно". А ти с последното си изречение целиш да умаловажиш написаното от мен, или поне да го подложиш на съмнение... Но защо изобщо ще го умаловажаваш? Според мен беше защитна реакция - така ако в твоя ум написаното от мен изглежда несериозно, то следователно думите ми те засягат по-малко. Което е и идеята на психичната защита. Да умаловажи застрашаващата информация и да я принизи до незастрашаваща информация.
Последно редактирано от Doom_Stalker : 01-10-2013 на 21:12
Да, аз комбинирах двете предположения в едно ... първо в изживяването като незначителна(за което тя самата каза), което е прераснало в комплекс и след това в компенсация - образ който да компенсира малоценността. Второто ми предположение беше насочено малко по-навътре, и обвързано директно с бащата. Връзката между родител и дете е едно, но връзката между баща и дъщеря е съвсем друго. И докато родителите наистина насаждат определени стандарти, които не могат да се покрият от детето и то се чувства незначително, то във връзката баща-дъщеря стои съвсем друг проблем. Както и естествено във връзката майка-син. В случая аз видях, че въпросната госпожица има проблеми с баща си, и от там(по комплекса на Електра) предположих, че се е развил този стремеж към ОБРАЗуването на определени сексуални характеристики, а не само личностни и социални такива. Стремежът към развиване и отъждествяване с някакви черти, с които да се постигне нещо в социалния живот , няма нищо общо с развиването на такива черти в сексуален характер. Затова в случая предложих този комплекс, защото не си говорим само за компенсиране на някаква социална недостатъчност, но и за компенсиране на сексуална такава. А това предполага именно този комплекс. Естествено има я и другата страна - на обикновеното чувство за малоценност, което се насажда от родителите и обществото.
Последно редактирано от Doom_Stalker : 01-10-2013 на 21:34
Може би не се сещаш, че характерът до голяма степен е плод на нашите действия и желания и аз съм се създала такава, каквато се харесвам.Затова казах, че преди бях различна. Но като съвсем малка бях каквато съм сега, така че ми е било заложено по някакъв начин.
Комплекси нямам и не съм имала, по-високо самочувствие от моето трудно ще намериш.![]()
My name is Melissa
And I am sixteen
I like to lick your skin
Don't worry if I am
Just a little girl
Everything you want
I can do more and more
Виж кво, Господин "Интелигенция", изобщо не ми ПУКА кви глупости си ми изръсил, защото в нито една твоя думичка не намерих себе си, така че ПРЕСТАНИ да гадаеш кой какъв е и какво прави и не прави. На такива кат теб им казвам хора без работа, също и хора, които редовно се заяждат с другите- Аз избягвам такива хора....
Относно това, което написах за зодията си, го изкара така сякаш съм се предлагала на "евентуално яките пичове тук" и очаквам с надежда някой да ми пише писъмце " о, ти си заслужаваш, впечатлен съм от теб!", но не си познал. Темата е, за да си каже всеки каква зодия е и какъв характер е според себе си. Аз го направих и точка по въпроса. Престани да ми вадиш слабоумни монолози.
Последно редактирано от lubovvv : 01-11-2013 на 08:39
Заместител на любовта, има ли кажи ми сега?
Заместител на болката, която чувствам в мойта душа...
Заместител на любовта от който да не ме боли...
Заместител на болката....има ли кажи???
Така, първото, което ще ти кажа е следното - първото ми изречение беше иронично. Егото ми няма нужда от описание от някой, който дори не ми знае името. Това на първо място.
На второ - въобще не съм целяла да омаловажа написаното от теб. Целях да ти покажа, че монетата има две страни. Ти си от едната страна и мислиш, че знаеш какво има от другата. Което всъщност въобще не е вярно. Да, може да си уцелил с част от описанията си за някого, но това не означава автоматично, че винаги си прав.
Третото, което искам да ти кажа е, че нямаш правото да обиждаш по този начин хората. Защото да, ние жените възприемаме подобно отношение като обидно. Или поне част от жените, знам ли, не познавам всички.
Ответната реакция в случая не я виждам, сериозно. Просто, защото не съм целяла да изглежда като такава.
Аххх, красотата на човешкия ум. Може би мили госпожици не разбирате, че това за което говоря се случва предимно във вашето подсъзнание. Какво се намира там вие не знаете, не зависи от вас, не можете да избирате.
Всяка от вас отдели значителна енергия в писането си да ми докаже колко НЕ се е намерила в моите думи. И въпреки, че стилът ви на писане беше различен, естеството на реакцията беше еднакво. Защо бихте изобщо се трудили да ми отговаряте ако не се намерихте в моето описание? Може би това е станало косвено, и сигурно не съм отгатнал всичко.... Но факта, че се афектирахте показва, че егото ви е под атака. Оттам се задействат психични механизми, които имат за цел да предпазят вашия образ от нежелана за вас информация. Всъщност така работи несъзнателното и това Фройд нарича "Изтласкване"... всеки болезнен спомен, всяка грешка, всяко нежелано действие, мисъл, информация и т.н. се "изтласква" отвъд пределите на съзнателното, и така то става безопасно. Но всъщност то продължава да съществува във вас, и когато аз отново го предизвикам, защитните механизми се активират - за да избутат отново тази нежелателна информация в несъзнателното. Всъщност наличието на РЕАКЦИЯ е най-ясния показател за СТИМУЛ. Ако вие не се намерихте в моите думи(съзнателно или несъзнателно), тоест ако аз не съм ви СТИМУЛирал, то ответна РЕАКЦИЯ изобщо нямаше да има. Но ето, че такава има. Естествено прикрили сте всичко това с псевдо-обяснения за пред себе си и за пред мен, но "обличането" на толкова първосигнални реакции в дрехите на интелигентни думи е просто флирт с интелектуализма. Нищо повече. Можете да прикриете всичко това с опити за омаловажаване на естеството на информацията(Кой си ти, че да ме съдиш?), чрез ad hominem аргументи(Ти си човек без работа, само се заяждаш), чрез облягане на някаква представа за морал (Ти нямаш право да правиш такива анализи)....и още много други. Но именно тук се вижда колко наранено и отбраняващо се е вашето его. Защото именно това е характерно за егото - когато е под атака, то почва да се свива, и като едно диво животно хапе и драска от страх да не умре. Вашето изкуствено създадено АЗ също го е страх да не умре. Отначало агресията и победоносното поведение е по-силно, даже се нежелателната информация става повод за прикрита само-влюбеност. Но ако малко повече задълбая(за което ми трябва повече информация), вие ще се пречупите и от вашето самочувствие и само-усещане ще е останал само спомен.
Това е парадокс. Самочувствието е компенсация на комплекс. Колкото по-голямо самочувствие, толкова повече комплекси.
Затова се нарича подсъзнателна реакция. Не е нужно да я целиш за да я има.
Останалите реакции прикрити в псевдо-аргументи изобщо няма да ги коментирам
Последно редактирано от Doom_Stalker : 01-11-2013 на 12:48
Хубаво, хубаво.![]()
My name is Melissa
And I am sixteen
I like to lick your skin
Don't worry if I am
Just a little girl
Everything you want
I can do more and more
Първо останах с впечатление, че връзката дъщеря-баща беше включена в контекста на това, което определяш като "обикновено чувство на малоценност". Но така или иначе само фактът, че и е баща не ми се струва като достатъчно условие изобщо да намесваме комплекса на Електра, след като няма абсолютно нищо в нейния случай, което да ни насочва към него.
Между другото видях, че някъде горе беше споменал Фройд. Чел ли си нещо от него и какво мислиш като цяло за теориите му?
Комплекса на Електра не съм си го измислил аз. Той е наблюдавам и описан не само в кокретни случаи, ами също така в развитието на всяко момиче, също както и Едиповия комплекс при всяко момче. Това са етапи на развитие при всяко момиче, както и теб включително. В зависимост от това какъв е бил бащата се определя спецификата на развитието на този комплекс. Естествено всичко това е условно и само малка част от това какво формира човешкия характер, но в случая е валидно. И разбира се, това високо самочувствие или по-точно нуждата от развиването му, може да е причинена от много други неща - насилие, психологическо въздействие, адаптация към социалната среда и много други. Но комплекса на Електра е валиден, изменя се само количественото му проявление.
Знаех си че това ще ти предизвика интереса...Даже го изтрих първия път, когато го написах.Теориите на Фроид са само теоретичен модел ОБЯСНЯВАЩ някои черти от човешкото поведение и мислене. Този модел е бил допълван, оспорван, или изцяло преобразуван. Затова приемането на теориите като пълна истина е немислимо. А пък и те са само теории, а теорията не претендира за абсолютна истина. В науката всъщност няма никаква истина, обратно на популярното мнение. Там има само теоретични модели, които ОБЯСНЯВАТ взаимовръзката между неща. Затова и всеки термин, връзка, условие, резултат и т.н. са просто заместител(интерпретация, модел) на истинската същина на нещата. Та това мисля и за всяко друго ПОЗНАНИЕ, че то не е знание а ПОзнание. Знанието предполага твърда вяра че обяснението на някакво явление е истина... а то е просто условна интерпретация. От Фройд съм чел само общи неща и изведени съждения, но нямам и желание да се вглъбявам в неговите интерпретации, още по-малко да вярвам в тях и да ставам техен изразител и говорител.
Добре де, дори да приемем, че комплексът на Електра е валиден при всички (което не знам как си го заключил, но все тая - ако искаш дай някакви източници), то текущото му количествено проявление е абсолютно незабележимо и е ненужно да бъде назоваван. Между другото дефиницията, която използвам съвпада с това: child’s psychosexual competition with his/her mother for possession of his/her father. Може би трябва да си изясняваме определенията преди да обсъждаме каквото и да било.![]()
За Фройд... не знам защо тръгна да ми обясняваш същността на теориите като цяло и то до последното изречение. Сериозно ли смяташе, че има нужда да ми разясняваш тези неща?Иначе аз лично не съм му особено голям привърженик и затова ми направи впечатление.