Първоначално написано от
In_Nomine_Sathanas
Да, сигурно затова изписа всичко това....
Ще използвам случая за да напиша нещо по-офтопик, но имащо пряка връзка с всички твърдения от сорта на "Не ми пука какво другите мислят за мен, бла бла бла".
1. Цялата концепция "Личност", т.е. "Какво представлявам аз" е система от вътрешни отношения и взаимовръзки БАЗИРАНИ НА КОЛЕКТИВЕН МОДЕЛ. Човекът се "оглежда" в останалите, преценява приликите, разликите, положителните и отрицателните черти, и на тази база създава своя образ "АЗ". Самата "личност" не може да съществува без колективното, защото именно колектива създава "личността", също както и обратното - сборът от "личности" е колектива. Двете са в двупосочна взаимовръзка. Тоест едното не може без другото. Така цялата личност е всъщност отражение на осреднената стойност от всички личности(колектива, обществото, групата). Затова цялото твърдение "Не ми пука за мнението на другите" е напълно абсурдно, най-малкото защото самата концепция за "На МЕН не ми пука" води началото си от мнението на другите. Аз-ът е посредникът във всяко отношение към друг човек или хора. Ако наистина не ти пукаше за мнението на другите щеше да ходиш гола и да ядеш корени. А вместо това ти имаш име, семейство, близки хора, приятели, социален живот, имаш убеждения, мечти, надежди, страдания, радости и т.н. - а всичките тези неща са формирани и напълно зависими от обществото, демек от мнението на другите.
2.Ясно се вижда, че имаш СВОЕ отношение КЪМ света и хората. И в това явно намираш себе си, но в случая наблягам на това че отношението ТИ е към другите, към това как и защо се държиш с тях, тоест отново поведението ти е определено от ДРУГИТЕ, а ти само се настройваш според ТЯХ и това наричаш АЗ и МОЯТА ЛИЧНОСТ. Следователно отново всичко е за мнението на другите и всичко, което правиш е за тях, без дори да го осъзнаваш.
В заключение: Имаш нещо свое което наричаш личност и то е определено от различни позиции - за това как се държиш с останалите, какво трябва да постигнеш, на кого трябва да държиш, кого да обичаш, кого да мразиш и в това всичкото намираш СЕБЕ СИ. Но ясно се вижда че всичко това е валидно само в контекста на обществото и "мнението на останалите". Не само че ти пука за "мнението" им, но и целия ти живот е определен от това, отново без дори да го осъзнаваш. Следователо фразата "Не плащам данък обществено мнение" е просто пълен абсурд. И мисля, че в този случай е използвана просто като "общи приказки", нещо с което да си придадеш колорит и да получиш себе-отвърждаване (чрез позицията "На мен не ми пука, вижте ме колко съм независима"). И отново това държание е изцяло ЗА ОСТАНАЛИТЕ и определено от тяхното мнение.
Надявам се, че няма да възприемеш написаното като обида. Използвах случая за съвсем други цели.