Цитирай Първоначално написано от Doom_Stalker Виж мнението
Да, аз комбинирах двете предположения в едно ... първо в изживяването като незначителна(за което тя самата каза), което е прераснало в комплекс и след това в компенсация - образ който да компенсира малоценността. Второто ми предположение беше насочено малко по-навътре, и обвързано директно с бащата. Връзката между родител и дете е едно, но връзката между баща и дъщеря е съвсем друго. И докато родителите наистина насаждат определени стандарти, които не могат да се покрият от детето и то се чувства незначително, то във връзката баща-дъщеря стои съвсем друг проблем. Както и естествено във връзката майка-син. В случая аз видях, че въпросната госпожица има проблеми с баща си, и от там(по комплекса на Електра) предположих, че се е развил този стремеж към ОБРАЗуването на определени сексуални характеристики, а не само личностни и социални такива. Стремежът към развиване и отъждествяване с някакви черти, с които да се постигне нещо в социалния живот , няма нищо общо с развиването на такива черти в сексуален характер. Затова в случая предложих този комплекс, защото не си говорим само за компенсиране на някаква социална недостатъчност, но и за компенсиране на сексуална такава. А това предполага именно този комплекс. Естествено има я и другата страна - на обикновеното чувство за малоценност, което се насажда от родителите и обществото.
Първо останах с впечатление, че връзката дъщеря-баща беше включена в контекста на това, което определяш като "обикновено чувство на малоценност". Но така или иначе само фактът, че и е баща не ми се струва като достатъчно условие изобщо да намесваме комплекса на Електра, след като няма абсолютно нищо в нейния случай, което да ни насочва към него.

Между другото видях, че някъде горе беше споменал Фройд. Чел ли си нещо от него и какво мислиш като цяло за теориите му?