Аз само ще добавя, нормално е за един домашен потребител да избере по-лесния вариант - WINDOWS.Но идва един момент, в който този вариант вече не е удачен - нова версия, нови системни изисквания, нови парични разходи...И така нашият потребител чул, прочел, натъкнал се на това нещо "линукс".Започва да пита насам-натам що за животно е това и всички казват "линукс съкс, не можеш да играеш, не може да ти намери драйвъри, няма програми за това и за онова..."Така нашият герой (домашният потребител) се отказва и си остава на WINDOWS.Но в един момент вижда наживо какво е това линукс и то му хваща окото.Започва да търси информация и разбира,че досега е живял в заблуда.Разбира за сайта, в който се публикуват линукс дистрота...Вижда под #1 - Убунту.Влиза нашият човек там и разбира, че може да получи безплатно копие напълно безплатно до няколко дни...
Минава седмица и копието е в пощенската кутия.С треперещи ръце човечецът отвая пликът и вижда диск с описание.Слага го в цд- устройството и що да види , нещо ново и не толкова привлекателно на пръв поглед.Решава да го инсталира и след има-няма 30тина минути има нова работеща ОС.И сега какво влиза си героят в гугъл и пише убунту.Излизат 10000000000000000000000000 резултата от който вижда един убунтугайд.ком.Влиза там и вижда софтуер готов за инсталиране само чрез функцията copy/paste.
Минава месец нашият герой не си и помисля за WINDOWS. Този период се нарича прераждане...
И до ден днешен нашият човек се кефи на пингвините и се надсмива над WINDOWS... без да е дал нито стотинка за нов хардуер.

*NIX потребител съм от 6години и досега не съм си и помислял да се връщам на 'прозорци'.В момента използвам FreeBSD и няма по-доволен човек от мен Единствено казвам, че който не опита от това пикантно изкушение, много ще загуби и ще съжалява