Не съм съгласна с твърденията!Да,може би българите са се запазили,защото са мечтаели за свобода и са се сплотили за осъществяването и,но това не означава,че едва ли не трябва да благодарим на турците,че са ни запазили като нация.Ако българите през тези 500 години не са били повече българи отколкото сме ние днес,държавата ни нямаше да съществува.Какво щеше да стане,ако сме били със слаба воля и сме се били отказали още на първите 100 години?Ами много просто турците са щели да ни затрият!аз не съм расистка,но прочетете "Време разделно" и "Записки по българските въстания".Аз съм в паралелка с история и много добре сме изучили точно този период.Освен девширме(кръвен данък)има още много,като например джизие,данък който плашали мъже от 15 до 75 години,явно защото въобще съществуват.а това че църквите е трябвало да се строят вкопани в земята,за да са ниски,трябвало да бъдат съвсем семпли и даже много често не си е личало,че това е църква,докато турските минарета са се извисявали и молитвите им са се чували из целия град.Не може никой да ме убеди,че трябва да съм благодрна на турците,ако не сме били под Османско иго идеите на Ренесанса и Просвещението е нямало да пристигнат по българските земи с 4 века закъснение.Извинявам се много,но ние все още си патим от това робство,все още сме много назад от Западните държави.Просто това,което трябва да наваксаме за последните 130 години в западна Европа го имат от 300 години и после защо сме изостанали!Еми ето защо.
Само искам да кажа,че не съм расистка и даже имам приятели турци,но те дори не си знаят родния език,камо ли да разсъждават като предците си.