Цитирай Първоначално написано от Make_Me_Laugh
Аз като невеж в тази тема.
Бихте ли ми обяснили/спретнали една лекцийка относно противозачатъчните - ефекти, възрастова граница, странични ефекти, начин на приеман, рискове, а бе всичко.
Ама моля ви, нека да не слагате някакви линкове към сайтове или дакопирате километрични текстове. Обяснете с думи прости, че хем по-лесно както за мен и за лапетата
Ефекта е предпазване от забременяване, нормализиране на цикъла и хормоналните нива - това казано най-общо. Възрастова граница като цяло няма, но не се препоръчва да се използват преди 16-18 годишна възраст, защото организва все още съзрява. Поради това винаги трябва да се започва приема им след консултация с лекар, който да предпише най-точните за конкретното момиче/жена. Начин на приемане - ако са хапчета се пият 3 седмици, след което се спира за една, през която трябва да настъпи менструвацията. Ако се ползват лепенки - сменят се веднъж седмично за 3 седмици и пак се почива една. Рискове - като цяло няма сериозни рискове - отчитат се случаи на сърдечни проблеми при жени, които пушат много и приемат дълго време противозачатъчно хапчета - 10 и повече години. Странични ефекти - при повечето жени се понасят добре. В началото са възможни леки неразположения - гадене и подобни за около седмица-две докато организма свиква с приема на хапчетата. От съвременните хапчета НЕ се пълнее и не растат мустаци - възможни са леки колебания в теглото в рамките на 1-2 кг, но дотам. Всичко останало е напълняване поради друга причина. Мустаци не растат, защото хапчетата не съдържат никакви мъжки хормони, каквито са съдържали първите хапчета от началото на 70-години. Мисля че това е достатъчно. Ако искате по-подробно кажете