- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Цветница
На коя дата се пада тази година?
10х
И азПървоначално написано от bboy_bunker
![]()
nicolepcd
Неделя на Великия пост. Шеста Неделя на Великия пост - Вход Господен в Йеросалим.
Цветница се празнува в неделя след Лазаров ден. Посвещава се на тържественото посрещане на Исус Христос в Ерусалим с палмови клонки, възславян като Месиански цар. Той влиза в града на младо осле (магаренце) и е приветстван от хората с "Осанна на Сина Давидов!". Възкресил в събота Лазаря, тържествено посрещнат в Йерусалим на Цветница, той доброволно върви стъпка по стъпка към предначертания край на земния си живот. На този ден на службата в храмовете християните държат в ръцете си осветени върбови клонки, които заменят палмовите клонки - вайи, сякаш отново посрещат своя Спасител. Осветяването на върбичките се извършва на всенощното бдение в събота вечер. След богослужението християните отнасят осветените върбови клонки в домовете си за здраве и предпазване от болести и зло.
Вярва се, че осветената върба има предпазна и възпроизвеждаща сила, затова тя се запазва цяла година пред домашната икона. Народът нарича празника Цветница още Цветна неделя, Вая, Кукленден. Цветница е празникът на цветята и цъфтежа. Според старите български обичаи имен ден празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета: Камелия, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Теменуга, Теменужка, Цвета, Цветан, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор.
И азПървоначално написано от elsy
![]()
Пада се на 20 април.![]()
Who doesn't long for someone to hold
Who knows how to love you without being told
Somebody tell me why I'm on my own
If there's a soulmate for everyone
20 Април/неделя/ - Цветница, Връбница /Камелия, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Здравко, Лилия, Теменужка, Цветелина, Ясен, Явор/
Много повече са. Благодаря на Цвети, другите само спамятПървоначално написано от LeAv3 m3 Al0n3
![]()
Аз пък не![]()
Тъй красиви, тъй наивни,
плискат по всяка капандура.
И докато наливат тъй проливни,
виждаш всичко друго колко малко струва....
Аз пък да![]()
Some things are better left unsaid!
аз същооооооооооооооо ахахаххахах баси якотоПървоначално написано от bboy_bunker
ще има с кой да празнуваме
![]()
![]()
![]()
![]()
Който се смее последен, най бавно загрява!!!
Аз също имам някакъв измислен имен ден на Цветница,нищо че не се казвам Върбинка.![]()
Но няма смисъл сега да спамим темата ,като дойде денят,тогава ще си честитим.
Plans are nothing; planning is everything.
Dwight D. Eisenhower
Предложението ми харесваПървоначално написано от bboy_bunker
![]()
nicolepcd
+1Първоначално написано от elsy
Който се смее последен, най бавно загрява!!!
Я ся някой който разбира да ми каже веднъж завинаги.. Аз като съм Роси, имам ли имен ден тогава или не?
Омръзна ми всяка година да е разли4но..![]()
![]()
Робинята на Quench
Мене ме юркат че имам .. а имам ли ? Дилян се казвам ...
( за информация ... имало цвете или билка не разбрах точно .. което .. се казвало Дилянка .. и за това ... )
НиКОи НЕ ЗаСлуЖаВа дА лееШ СълЗи за НЕго, а тОзИ коИто ЗаСлуЖаВа нЕ Би тЕ рАзПлаКал >>!<<
Първоначално написано от SINDEL
Maika mi e Rositza, ne si go praznuva, no i go 4estitqt.Bi trqbvalo da ima6 - vse pak rosa ima po cvetqta (kakva logika, a
)
Ina4e i az imam imen den!Villi
![]()
"Es gibt Risiken, die man nicht eingehen darf: Der Untergang der Menschheit ist ein solches."
Иииииииииииииииииииииииии ииииииииии Аз имам Имен Ден тогавааааа![]()
![]()
![]()
Hey ! Mr Tambourine Man, play a song for me,
In the jingle jangle morning I'll come followin' you..
Ще ги удавим съфорумците в алкохол покрай Цветница...![]()
Who doesn't long for someone to hold
Who knows how to love you without being told
Somebody tell me why I'm on my own
If there's a soulmate for everyone