- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- математика
Нека тези които разбират от математика напишат скайпа си
Скайпа си не давам за щяло и нещяло.
Кажи кой клас и каквва е задачата
Първоначално написано от charlotte^
Мисля да ги наритам или да падна върху тях, но този път нарочно Mad Surprised
ami za 9 klas zada4ata e : да се намери радиусът на окр1жност,описана около равнобедрен триъгълник ако бедрото му е 12 см а височината 9 и още 1: Допирателна и секуща които излизат от 1 точка са сиотжетно 20 и 40 см.Секущата е отдале4ена от центъра на окр на растояние 8 см . Намерете радиуса! Мн ще сам ви благодарна ако ми ги решите
![]()
взимаш sin на ъгъл BAC=височината/бедрото=3/4
и синусова теорема bc/sinBAC=2*R и намираш радиуса
другата:
правиш метрични зависимости:
допирателната на квадрат ти е отсечката от точката до първият път когато се пресича с окр умножено по цялата секуща,като си означаваш първата с хикс другата е 40-хикс
и като го разпишеш се получава точен квадрат и намираш хикс.за частта от секущата която е в окр. остава 20,но разст от центъра до тая права я разполовява и се получава правоъгълен триъг. със страни 8,10 и радиуса който търсиш и се получава 6
Значи на първата получавам диаметъра = 16 см. => радиусът е 8. Ако искаш мога малко по-подробно да обясня.А тая синусова теорема не бях и чувал
Втората не мога да я реша
Първоначално написано от charlotte^
Мисля да ги наритам или да падна върху тях, но този път нарочно Mad Surprised
еми лошо че не си я чувал
ако тряба и друго решениео мога да дам за първата задача:
Продължаваш височината до пресичането с окръжността и се получава един правоъгълен триъгълник:AC и пресечната точка на h i к и метрични зависимости в правоъгълен триъгълник:
BC^2=h*2R
Na Imao mu e verno re6enieto s1s sinus ama v deveti klas tfa ne se u4i![]()
![]()
Ако може по подробно и нз кво е тва синусова теорема не сме учили такова нещо![]()
![]()
![]()