- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- чужбина, учене...
Ам доста тийнове са станали батковци и каки и не малко са имали намерение да ходят да учат в чужбина. Та, споделете, къде учихте/учите, какво ви е впечатлението за хората, колко пари са ви нужни, колко изкарвате сами със странична работа, докато учите... Трудно ли ви беше, сега трудно ли ви е... е такива работи, мисля, че ще е интересно за много голяма част от форума. Айде пишете, че ми писна да чета за обезкосмявания и пъпки
![]()
Едно лично мнение без да съм учил в чужбина - с бачкане и учене едновременно няма много-много да прокопсаш (важи и за България и за чужбина).
Левски шампион але але!
Ами, мой приятел учи и едновременно работи в Дания.Доколкото ми е казвал, не му е много лесно, но в никакъв случай не съжалява, че е там.
Аз скоро заминавам за Германия(Дрезден) но няма да ми е толкова трудно защото знам езика и ще си живея при наще. По принцип в Германия няма да ми трябват толкова пари колкото тука защото всичко е супер евтино и мн се радвам че ще мога да си позволявам повече глезотийкиИначе няма да работя.
При мен беше ммного трудно - в Париж. Много скъп живот, трудно си намираш работа, трябва ти разрешително, което бавно ти го дават. Крартирите са мноооого скъпи... за 15 квадрата около 400-500евро...нужен ти е гарант..много документи, да предплатиш 2 месеца...
Абе не си е работа. По-добре в по-малък град.
и аз това съм забелязал, столиците винаги са ужасни за животвъв всяка една европейска държава... по-средните градове предлагат може би малко по-малко възможност за учене, но сякаш е по-спокойно и готино (не съм учил в чужбина, лични наблюдения)
Аз съм в Германия, този месец се преместих в нов град и сега почвам да си изграждам всичко наново. Като цяло тук не бих казала ,че животът е лесен за чужденец,но не е и чак толкова трудно стига да има човек желание и воля. До сега съм живяла само в студентски общежития и наемите са сравнително ефтини за 10кв. м плащам в момента 220 евро( сравнително ефтино за моя град и всички разходи са включени в наема)+ 60 евро осигуровка и като цяло с около 500-600 евро изкарвам спокойно месеца (естествено обаче не ходя всеки ден по заведения например..). Относно работата намирам за почти невъзможно да работиш,ако искаш да учиш добре и да завършиш бързо по план. Иначе аз до сега съм работила само през ваканцията за по 8,39 евро на час( дали това е висока или ниска надница зависи от провинцията като цяло).А единствения проблем който имат повечето българи с които съм се срещала тук е ,че не могат да се откажат от начина на живот в Бг ,а това тук може да е доста солено. На мен лично понякога ме мъчи само самотата и липсата на роднините,но иначе изобщо не съжалявам ,че уча тук. Бих казала , че държавата си заслужава![]()
Аз съм човекът, когото тормозеше като малък
Аз съм човекът, който ти изглеждаше жалък
Аз съм човекът, който те отвращаваше
Аз съм човекът, на когото се подиграваше
Ти мислиш, че е готино да си свиреп,
Но и аз съм Човек - като теб.
какво точно в българския начин на живот не се вписва там? иначе евала на всички, които се борят и успяват...![]()
ами българската представа за студентски живот е предимно много партита ,алкохол,дискотеки, и много малко или никакво учене. А тук поне като живееш сам и се съобразяваш и с разходите си, малко или много водиш по - спокоен живот и предимно трябва да се отдадеш изцяло на ученето иначе е доста трудно да си земеш изпититеПървоначално написано от EarthShaker
![]()
офф дейба надявам се след 1 година и аз да стана студентка извън бг ...ама тоя тоифел мно ме притеснява ....и оценките от даскало тря са ти баси зжезните. ..офффф нз напрау ..но нали знаете надеждите последниумират ..
Don`t tell me what to do and who the fuck are you?!..Don`t tell me how to live or what the fuck to wear..I`ve got my own idea ....And I don`t give a care....
Така си е-следването в чужбина не е хич шега работа. Много е строго като цяло и изпитите не се взимат толкова лесно, а и присъствието на лекции обикновено е задължително.
Има дни, в които се чувстваш страшно самотен и ти се иска всичко да зарежеш, в други дни обаче си даваш сметка колко късмет имаш, че си там и всичко това го правиш и постигаш сам.
Но наистина в малък град е по-добре си мисля аз. В големиат град са и по-коварни хората.Поне аз така съм забелязала.Освен, че е скъпо..
Аз мислих да ходя, но се отказах. Причините общо взето ги споменаха.
ммм.. зависи. Най-добрият ми приятел си учи и работи по специалността и всичко му е точно, защото хем учи, хем си изкарва пари. Въпросът е да си съчетаеш нещата, както трябва.Първоначално написано от air_J
Съгласен съм с the_hottie - животът във Франция наистина е адски скъп и труден.
Иначе аз планирам да заминвам в Англия (където далеч не е лесно) или САЩ... пък ще видим как ще се развият нещата, все пак имам още 1 година.
Иначе съм на мнение, че човек би могъл да просперира навсякъде, стига да си знае какво трябва да върши и да не мързелува...
Тъй красиви, тъй наивни,
плискат по всяка капандура.
И докато наливат тъй проливни,
виждаш всичко друго колко малко струва....
Малеее в Англия далеч не е по-лесно от ФранцияПървоначално написано от Sam90'
супер скъпо е.
аз съм се ориентирал към Франция първо, защото съм в езикова с френски, второ историята, културата им, макар и разгледана от далчена България, ми се струва страшно интересна... не знам![]()
Кой град?унивесритет?Първоначално написано от EarthShaker
ЗнамПървоначално написано от the_hottie
И все пак... там искам и ще се опитам, пък ще видим
![]()
Ти какво си завършила в Париж?
Тъй красиви, тъй наивни,
плискат по всяка капандура.
И докато наливат тъй проливни,
виждаш всичко друго колко малко струва....
Не мисля, че е така. Аз личноо ходя на 2 работи и следвам Право в университет в Англия. Просто зависи как ще съчетаеш работата с учението и как си организирваш времето. Аз лично мисля че е възможно, не винаги е лесно, като в моя случай предмета ми е много труден, но се справям. Но ако си някой мързел дето нищо неможе да прави, естествено че няма да се справи с работа и учение.Първоначално написано от air_J
Да, права си. Доста си е скъпо в Англия и не е много лесноПървоначално написано от the_hottie
Приятел ти е този, не който ти бърше сълзите, а този който не те кара да плачеш...
И как съчетаваш свободното си време от 2 (две) работи с ученето на право в някакъв английски университет?
Левски шампион але але!
ХахПървоначално написано от the_hottie
Страсбург да речем
аз бях разпитвал Absolut_me преди време
имам бол време дотогава за размисъл
кой знае кво ше стане дотогава
9ти клас съм в момента
В Страсбург е много готино според менПървоначално написано от EarthShaker
там кипи студентският живот и е много красив град!И цените на квартирите са определено по-достъпни, а и имаш право, като студент да взимаш CAF(caisses d'allocations familiales) и ти приспадат голяма част от наема.Същото става и в Париж, но там (в Страсбург)като взимаш КАФ наемът може едва ли не да стане около 40евро на месец.Една моя приятелка е така.А в Париж каквото и да правиш все си е скъпо
![]()
Не завърших, върнах се заради мъжаSam90
Знам И все пак... там искам и ще се опитам, пък ще видим
Ти какво си завършила в Париж?По любов.Но не съжалявам.Живея във Франция от 4 годишна.България ми е голямата любов. Ама сега си уча тук де.Просто продължавам в България.
Относно ученето и бачкането в чужбина.Възможно е,но е страшно изморително и нямаш почти никакво време да се насладиш на всичко останало.
оoo отдавна искам да попитам някого за правото в друга държава.... Имам ли според теб перспектива в България, ако следвам право в Германия или Австрия? Защото бях чула, че тука не признават за право чуждите дипломи....Първоначално написано от asi_basi
А ти смяташ ли да се връщаш, като завършиш?
Ами много просто, уча вечер, в почивките между лекцийте, рано сутрин преди лекции... Немога да разбера защо говориш като не го знаеш от личен опит? Аз не съм казала, че е лесно! Напротив! Доста е трудно, но за сега се справям. Къв ти е проблема немога да разбера?!Първоначално написано от air_J
Немога да ти кажа със сигурност как стоят нещата с признаването на дипломата в България. Но бях чула за една ученичка, че вече е учила право в неината страна, но в Англия не и я признавали, затова сега отново учи.Първоначално написано от Verliebt_Maedchen
Аз лично нямам намерението да се връщам в България да работя по специалноста която уча, искам тук да остана, но ние учим за правото в Англия, така ще е в която и държава да учиш Право, затова може да е по-добре за теб да учиш това в Бг ако искаш да практикуваш в Бг. Аз не съм се интересувала по въпроса защото не сам мислила никога да се връщам в Бг да работя, искам тук да практикувам.
Дано съм ти помогнала поне малко.
Приятел ти е този, не който ти бърше сълзите, а този който не те кара да плачеш...
Просто трябва да избереш международно право
понеже сега започвам с правото в Германия и бях трагнала със същата идея да специализирам международно или европейско право и се оказа, че това изобщо не е така както ние го разбираме. За да практикуваш международно право и в друга страна, то трябва да заваршиш право в тази страна и да познаваш и това право. А европейското право пък се учело кои закони се прокарват в националното право възоснова на това което е прил ЕС. За това като цяло ако учиш право в чужбина то там и практикуваш, защото учиш правото на съответната страна.Първоначално написано от the_hottie