- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Здравни проблеми и болести
- Заразен ли съм
Първоначално написано от unknownanonimko
Заразяването с мононуклеоза не се осъществява толкова лесно колкото при някои други въздушно-капкови инфекции като грип, морбили и др. Вирусът на Ебщайн-Бар, причиняващ заболяването се намира в слюнката и слузта, покриваща лигавицата на дихателните пътища на болния. Предаването на вируса изисква по-тесен контакт между болния (или заразоносител) и здравия човек. Обмяната на слюнка при целувка е най-често обвинявания механизъм на предаване на вируса (оттук идва и наименованието "болест на целувката"). Вирусът може да бъде отделен и върху микроскопични капчици слуз и слюнка, отделени от дихателните пътища на болния (или здрав заразоносител) при кихане и кашляне; при вдишване или поглъщане на тези инфектирани капчици здравият човек може да се зарази с вируса на Ебщайн-Бар и евентуално да развие инфекциозна мононуклеоза. Рядък път на предаване на болестта може да бъде използване на една и съща посуда при пиене и хранене, при което може да се погълне инфектирана слюнка.
По-голямата част от населението са били изложени на заразяване с вируса на Ебщайн-Бар като деца и в резултат на този контакт са изградили естествен имунитет. Важно е да се отбележи, че малка част от изложените на контакт с вируса хора разиват заболяването инфекциозна мононуклеоза.
It's like I can't breathe
It's like I can't see anything
Nothing but you
I'm addicted to you...
Да,ама това не пречи да съм се заразил при говорене,тъй като се усеща гълтане или поне вдишване на пръски слюнка
Върви на лекар щом толкова се притесняваш. Чвно не е толкова лесно да се зарази човек, но щом имате случай в класа би трябвало училищното медицинско лице (сестра, фелдшер, лекар) да ви даде съвети.
It's like I can't breathe
It's like I can't see anything
Nothing but you
I'm addicted to you...
Otidi na lekar ,zashtoto tova moje da prerastne v neshto poveche . Pravqt ti kruvni izsledvaniq i she razberat . Az bqh bolna ot tova , ne e tolkova strashno a i ne se lekuva dulgo , ako ne si na domashno lechenie , smisul postupvash v bolnica i za sedmica i neshto mene me izpisaha . Samo ne se shashkai i bqgai na lekar ;}
Jenata e kato debalansiran kur6um. Vliza prez surceto, minava prez djoba, i ti izliza prez nosa!!!![]()
Pp