- Форум
- По малко от всичко
- Политика
- За или против ромското население в България сте???
Да, образованието куца, но това си е съвсем отделен въпрос. Образованието куца както за българи, така и за роми. Но последното нещо което ще направя, ако имам дете, е да го пусна в подобно "смесено" училище.Първоначално написано от hottie
Ще се счупя да изкарвам пари ако се налага - за частни учители по всичко и да си учи вкъщи, но на подобно място не бих го пратил. Не мога да си позволя и най-малкият шанс детето ми да наблюдава простащина в чист вид, псувни или недай си боже мятащи се пишки(особенно ако е момиченце... тия работи поне до 16-17 изобщо не трябва да ги вижда...и каквото зависи от мен - ще го направя...). Да не говорим за физическата сигурност. Не, мерси, не бих си го позволил за нищо на света... Нямам деца, нямам и планове да имам скоро(най-малкото защото няма никаква жена наоколо"з`бега" ), но само при мисълта за подобна ситуация ме кара да настръхна.
Апропо, знаеш ли кога за първи път чух да се псува? В училище, в 5-ти клас. Нещо за майката беше... неприятно. Няколко месеца по-късно баща ми ме ядоса за кой ли път с прекомерно високите си изисквания(винаги ме е дразнило как ми дава хора за пример, а когато ги надмина, ми казва "Ти тях не ги гледай... ти трябва повече..."). Ядоса ме човека. Напсувах го - на майка. Демек, по-ясно роднински - исках да осъществя сексуален контакт с баба си по бащина линия. Tолкова съм и разбирал смисъла на изреченото тогава.Реакцията на баща ми беше светкавична и после имаше част от предният ми зъб по пода. Цветовете които виждах бяха много ярки, помня ги още...
Последва обяснение, какво точно съм казал, и че се отнася за баба ми - онази мила женица,дето ми готви вкусната мусакица... криво ми стана.
Мисля че до към 11-ти клас не съм псувал повече, а заложих на по-интелигентните начини за словесно обиждане. И сега ползвам доста пестиливо псувните - случва се изключително рядко(да не казвам че не се случва).
Знаеш ли че циганче на 5-6 години псува като каруцар? Не питам дали осъзнава какво казва. Не питам кой го е научил. Просто не искам никой да псува детето ми, или то да има откъде да се научи да псува. Дотам. Другите проблеми няма да ги преглеждам обстойно. Това с псуването не може да се реши в училището... то започва доста преди него. А и училището не е мястото където ще му попречат да се научи - то ще си се научи в катуна.
Дреме ми. Това си е изцяло проблем на родителите. Като не могат да контролират децата си да не се е*ат(пак с извинениеПървоначално написано от hottie
) ние ли сме им виновни? Как може например сестра ми да остиска до 19? (вече е на 31, с едно дете и до десетина дена идва вторият малък изверг
, бел.авт.) Морал, ценностна система, възпитние, контрол... Да не мислиш че това е дошло от училището? Мне... не е от там.
Стана студентка, друг град, липса на контрол, липса на даване на ежедневен пример и какво стана? Латиноамерикански сериал. Даже го доведе вкъщи, при баща ми. За малко да бъде заклан със сабята тоя тип - добри рекции имаше момчето, не мога да му го отрека. Сякаш не му беше за първи път някой да откачи сабя от стената, да го замери с ножницата и после да се опита най-откровено да го заколи. (коленето беше по повод репликата "ние ще се женим, щото тя май е бременна - айде давай на дъщеря си наследството, че да има къде да живеем". За щастие не беше бременна, но това е друга история)
Искаш да кажеш, че те не осъзнават, че като порутят например общинският блок, после те ще го ползват порутен, така ли? Лошо. То трябва да имаш интелект над този на средната горила за да го осъзнаеш(бел.ред. горилата не чупи клона на който стои).Първоначално написано от hottie
Що не мина ей сега, да си сваля всички джамове, от-до. Щото ще ми е студено после... ще влизат комарчета, ще ме хапят, ще се чеша... ще ми струва пари да си купувам "Антикомарин", като вали дъжд ще ми капе вътре. Абе - то прозореца е хубаво нещо май, а? Циганите тая връзка могат ли да я напрвят? Ако не - те са на почти на едно ниво с маймуните. Ако полагаме услия за образовние, скоро ще ги настигнат.
И второ: защо не си поддържат общинските жилища? Аз като имам квартира, да не казвам "ама тя не е моя, ще я оставя да се саморазрушава...". И после да рева на хазяина "това се счупи, онова се счупи..." Ми кой го счупи? То вярно - има някъв живот, но ако не го бях ползвал определено още щеше да си е здраво. Колкото и коректно да ползваш например един водопровод - той се нуждае от периодична поддръжка. Хазяина ли ми я плаща? Не. Аз си я плащам, защото аз си го ползвам и заради мене са се износили уплътнения и тем подобни неща... Контактите - единият бил хванат халтаво и като изключвах нещо-си, го измъкнах от стената, искри, къси съединения, глупости... ходих ли да се оплаквам на хазяина? Пак не. Аз си платих на електротехници, дойдоха, смениха пет метра кабел, два контакта, един бушон и го оправиха. Исках да си прекарам кабелче за интернет - отидох, питах си хазяина така и така, еди каква си дупка, за еди какъв си кабел, еди къде си - може ли? Човека дойде, огледа, каза "Че що да не може? Дупчи на воля...". Продупчих сиИ още куп неща така...
А циганина и общинското жилище? Сродяват се две семейства - льос панела между двата апартамента. Дали конструкцията на блока ще стане по-нестабилна, дали горният етаж ще почне да поддава - кой знае? Те нали са неуки. Не с виновни. Трябваше с двайсетснтиметрови букви, на 250 езика да се напише "Ако унищожите този панел, това може да доведе до срутване или нестабилност на жилището Ви". Парапетите по стълбищата? Пф. Моля ти се - парапетите са за аматьори. Професионалистите го предават за метал. Асансьорната шахта, понеже асансьора отдавна липсва чисто физически(заедно с вратите по етажите), се ползва за ускорител. На каквото се сетиш. От безобидни неща като боклук и екскременти, до по-опасни предмети които се мятат само за да видиш как "цопват" двайсетина метра по-надолу. Геройство, несъмнено. Вследствие на експлоатацията и времевият фактор "стареене"(за панелни блокове се спекулира че е между 30 и 50 години, реално още никой не е паднал сам - единствено се накланят и процепват) се появяват какво? Пукнатини. Мдаам. Ей така бе - то с просто око се вижда, от петдесетина метра(т.е. от влака, докато преминава) огромни пукнатини, части липсващи панели, а на места дори как панелите са "цъфнали". Тия места биват прилежно запълвани с универсалният строителен "мат`риал" - кирпич+картон. Запълват ги честичко, защото кирпича малко трудно хваща на панел, а дъжда го отмива.
Айеее! Блока е строен много преди този в който аз отраснах(нашият е започнат 1976-ма, завършен 1977-ма), и в последните 20 години(от 1989-та насам) не е претърпял никакъв ремонт, освен ломенето на панели, изкъртването на всичко което може да се отнесе и продаде, плюс малко кирпич там където липсват важни конструктивни елементи
Айде да си посмятаме. Осем етажа, по 3 апартамента на етаж, по шест входа. 8x3x6= 144 aпартамента, които циганите са поломили. Това, в средна продажна цена за Казанлък от 40,000 лева за апартамент(панелен, тухла+пакетоповдигане е с 10-15к отгоре) : 144х40,000 = 5,760,000. Пет милиона и седемстотин хиляди лева. Ако беше експлоатирн нормално, както другите блокове, на да речем 1 километър от него. А пък сега тия пари? На вятъра. Разсипия, а? Ми дай да им построим нов(ще отнеме доста повече от 5 милиона) и да стискаме палци тоя път да се научат?
Няма да смятаме загубите от замърсяване, пропуснатите ползи и тем подобни фактори. Ще направя огормен компромис в цифрата, ти hottie ще направиш по-малък компромис и ще умножим тия 5,76 милиона по 10.(мога да ти разкажа колко пари прибра университета ми, само заплашвайки да съди общината, че понеже "облагородява с външният си вид околната среда" е вдигнал цените на имотите наоколо косвено...)
Ааайде пак. Култура и традиция. Няма да коментирам. Могат да си я сложат на едното място, хубаво да я затъпчат и да стиснат бузки. Място за подобни култури и традиции в България НЯМА. Или трябва пак за кражба да почнем да режем ръце? Като едно време? Всеки полицай - със сатър. Що пък не?Първоначално написано от hottie
Далеч преди 21-ви, 20-ти или 19-ти век кражбите са се наказвали с...? Смърт или осакатяване. Справка - по-горе, за хановете. Пиратите от 15-16-ти век, сигурно са им казвали "Да, такъв ви е начина на живот, такива са ви традициите - да крадете, убивате и изнасилвате - добре. Първо ме оправете отзад, после ще ви дам парите, накрая ме убийте. Ако сте некрофил, може да го направите отзад напред." Hottiе, може да ти дойде като културен шок, но съм длъжен да ти го кажа. Пиратите са ги бесили. В най-добрият случай. В по-лошите са ги кормили, рязали част по част и са ги мъчили по какви ли не начини - с дни.Първоначално написано от hottie
Та - да им имам традициите на циганите. Значи, ако той ме нападне и обере - традиция. Ако аз отида, спукам го от бой и го обера - престъпление? Интересно. Сигурно и да мятат камъни по влаковете скоро ще е традиция...
Какви санкции да им се наложат hottie... хайде, предложи нещо което според теб ще свърши работа. Призовки? Амиии... Глоби? Кой ти чете какво пише... Полиция? Нула респект...(ако са само десетина полицая) Практиката е показала че нищо не помага, освен военните да влязат в квартала им... Когато и това спре да ги впечатлява ще стане мазало(вили и брадви срещу танкове и БТР-и - какво друго да стане?) Та... Чудя се какво ли ще измислишПървоначално написано от hottie
Почти всички циганите НЕ желаят да бъдат интегрирани. Нито те, нито децата им. Те искат да получават каквото могат(и винаги ще искат още) и да си живеят както си искат. В случея заради това "както си искат", и ти, и аз плащаме по-скъп ток и вода. Повече пари от данъците ни отиват за полиция и разкриване на престъпления. Данъците ни за смет са по-високи. Повече пари от данъците ни заминават за помощи. Застраховките за кражби са ни по-скъпи. Здравноосигурителните вноски са ни по-скъпи. И хиляди, хиляди други неща за които не си се замисляла. Циганите са доста сложен фактор в държавата. Не ме карай да ти смятам, ако всичките тия цигани работеха, плащаха данъци и си купуваха редовно продукт Х, чрез икономии от мащаба плюс възможностите за данъчни преференции с колко стотинки щеше да падне цената на продукт Х. И всички да са по-щастливи...
ПП. Сега си обеснявам защо контингентите ни в Ирак и Афганистан ги набират главно от Казанлък и Сливен - там войниците имат реален тренинг срещу коренното население - могат да различават тъмнокож в тъмното![]()
ППП. Поста си е дълъг, ама при желание ще си го четете на почивки![]()
Отдавна ви чета и все повече се гордея с нашата страна: ето вече и в психиатриите интернет е достъпен.
My evul side ish powered by nostalgia... hush!