( Предоставена от Мартин / BassBooster )
Какво внимание отделя съвременния човек на своето хранене ? Интересува ли се защо яде ? А какво яде ? Има ли полза от това , че яде ? А дали не си вреди с това , което яде всеки ден ? ... На тези въпроси следва да получите отговор в следващите няколко реда .
В забързаното и монотонно ежедневие за съвременния човек почти не остава време за размисли върху неговите действия . Храненето се извършва без почти никаква мисъл - гладен си - ядеш , не си гладен - не ядеш . В крайна сметка храненето се възприема като начин за залъгване на глада в рамките на 3-4 часа ... Или поне това е мнението на почти всички хора .
Всъщност те пропускат една много важна част от същността на храненето - ползата от него . По телевизионните реклами постоянно се представят всевъзможни чипсове , гризки , бисквити , сладкиши , алкохолни и безалкохолни напитки и какво ли още не , след което следва едно масово консумиране на рекламираното , без дори да се помисли защо се купува тази стока ... А защо не рекламират плодове или зеленчуци ... или пилешко месо ... или филтрирана вода и т.н. ? Като извод може да се каже , че всички ядат каквото е "на мода" , а не каквото е полезно .
Органите на човешкото тяло се нуждаят от определени витамини , минерали и помощни вещества , които могат да си набавят единствено чрез храната . Така се осигурява качествено протичане на най-различни процеси , като започнем от мисловна и двигателна дейност и стигнем до онези , за които дори незнаем че съществуват . Но какви витамини и минерали можем да търсим в пакетче чипс като вземем предвид само топлинната преработка , която придружава целия процес на приготвяне . И каква полза от това , че сме изпили половин литър от някаква газирана напитка , след като заедно с водата навлизат още куп изкуствени оцветители , ароматизатори и още по-лошо - въглеродния диоксид , който по-късно окислява клетките на организма ни и става една от причините за стомашни и други проблеми , свързани със здравето ?
След като вече сте запознати с "ползата" от комерсиалните храни и напитки , може да видите кои витамини за какво служат и къде се намират в най-големи количества :
Витамин А
Спомага за бодра визия и кожа като същевременно поддържа имунната система . Той е мощен антиоксидант , съществуващ под формата на ретинол и бета каротин . Бета каротинът е субстанция , която обикновено се съдържа в плодове и зеленчуци с жълт , оранжев или червен цвят .
Източници : камби , сладки картофи , орех , тиква , домати , папая , манго , кайсия
Съвет : Няколко кайсии след тренировка решават проблема за презареждането с енергия .
Витамин Е
Антиоксидант , предпазващ клетките от свободните радикали , които се появяват в резултат от
замърсяване . Забавя стареенето и предпазва организма от появата на рак .
Източници : Авокадо и листни зеленчуци като спанак , салата , обикновено и къдраво зеле
Съвет : Освен че са полезни , зелето и спанакът са добра вкусова добавка към салатите .
Витамин С
Има много функции в тялото , които са особено важни за редовно трениращите Паркур . Поддържа жизнеността на мускулите , сухожилията , лигаментите и хрущялите . Като допълнение ускорява анти-оксидиращите процеси , както и лечението на рани .
Източници : Повечето свежи плодове , ряпа , кръмно цвекло , домати , грах , ябълки , ягоди ,
праскови , киви и ананас
Съвет : Добре е закуската да има повишено съдържание на Витамин С .
Б-група Витамини
Поддържат здравето на кръвта . Имат важна роля за усвояването на енергията от храните
Източници : Спанак , пролетните зеленчуци ,бамя , домати , аспержи и банани
Съвет : Бамята е още едно интересно допълнение към салатите .
Калий
Този минерал поддържа баланса на течностите в организма , кръвното налягане и функционирането на мускулите .
Източници : Спанак , домати , червено цвекло , банани , сушени плодове и бамя
Съвет : Пресните и сушени плодове са приятна закуска преди и след тренировка .
Магнезий
Спомага за поддръжката на мускулите и ензимната система .
Източници : Зелен боб , тиквички , спанак , сладки картофи , сушени кайсии и смокини
Съвет : Зеления боб е страхотно допълнение към салатите и супите , а също засища за дълго време .
Желязо
Важна част от храната . Изгражда хемоглобина , който транспортира кислорода в кръвта . Ниското ниво на желязо в организма води до малокръвие (анемия) , бързо изморяване , безсилие и задъхване. Витамин С помага на организма да усвои по-добре желязото от храните .
Източници : Листни зеленчуци ( спанак , зеле , салата ) и сушени плодове
Съвет : От предната вечер накиснете сушени смокини в портокалов сок . Получения сок в комбинация с нискомаслено кисело мляко ще ви осигури една богата на желязо закуска .
Манган
Този минерал работи с калция и желязото . Той е необходим на ензимната система като същевременно поддържа здравето на клетките .
Източници : Грах , авокадо , къдраво зеле , банан и ананас
Съвет : Бананите са идеална храна , която може да вземете със себе си при по-продължителни тренировки .
Йод
Изгражда хормона тироксин и е важен за добрата обмяна на веществата .
Източници : Морска трева , кафяви водорасли и спанак
Съвет : Добър избор е морската трева Нори .
Селен
Работи с Витамин Е , действа като мощен антиоксидант и предпазва мембраните на клетките от окисляване , предизвикано от свободните радикали .
Източници : Спанак , гъби , авокадо и сушени плодове като стафидите
Вече знаете източниците на витамини и минерали , но има още нещо не по-малко важно от самата храна - съчетаването на различните храни . Погрешното съчетаване на храните води до химичен дисбаланс в организма , което след години става основа за появата на артрит , чревни смущения , често главоболие , затлъстяване , захарен диабет , алергии и други . Правилния химичен баланс в организма се изразява в съотношение 4 към 1 алкални и киселинообразуващи храни .
- Алкалните храни са всички зеленчуци и пресни плодове (без сини сливи и червени боровинки) , бадеми и мляко .
- Киселинообразуващи са всички белтъчни храни от животински протеини и всички нишестени храни .
Неправилното съчетаване на храните означава смесване на два самостоятелни раздела храни . Това са протеиновите и нишестените . Когато се поемат поотделно , се създава среда пригодена за обработване на един раздел и се извлича максимум от хранителната стойност . Но когато се смесят в едно хранене се налага да се създадат едновременно две различни среди за двата различни раздела , което всъщност е невъзможно . Получава се смесена среда , която не може да обработи качествено нито единия , нито другия тип храни и в крайна сметка оставаме само с чувство за засищане , но организма ни е усвоил много малка част от цялата хранителна стойност .
В дневното ни меню трябва да има едно алкално , едно протеиново и едно нишестено хранене , като е препоръчително алкалните хранения да се увеличат на две за деня . Най-добре е да бъдат под формата на закуска сутрин , а по-късно да бъдат приемани поне 30 минути след протеиново или нишестено хранене .
За повече информация търсете книгите за съчетаване на храните на д-р Хей .
След като сте прочели всичко написано дотук не остава нищо друго , освен да го приложите на практика . Не забравяйте да използвате въображението си - изпробвайте различни комбинации в търсене на все по-вкусни и полезни храни !