Здравейте!

От близо 6 месеца сме заедно с приятелката ми и усещам, че нещата стават все по-сериозни и това ме радва, тъй като тя е един прекрасен човек, аз много я обичам и много искам да съм с нея. Напоследък обаче възникна един проблем с нея и аз не знам как да й помогна. От време на време (през 10 дена примерно) тя изпада в нещо като криза или депресия или нещо такова не знам как да го оприлича и аз. Не ми споделяше, защото искаше да се справи сама с проблема. Въпреки състоянието, в което я виждах че е през този преиод аз й уважих искането и я оставих до сега да се опита да се справи без ничия помощ, но явно....не се е справила. Днес тя пак изпадна в такова състояние и за първи път ми каза, защо се чувства така. Каза, че във нея сякаш има две половини и едната си мисли някакви глупости, а другата се опитва да ги подтисне или забрави, или нещо такова. Каза ми, че няма стимул за живот, което колкото ме притесни, толкова ме и учуди. Тя все пак е почти на 16 години има си страхотни приятелки, които винаги я подкрепят в каквато и ситуация да е, цял един живот пред нея, който както се очертава ще е повече от супер, приятел който много я обича, винаги я подкрепя и би направил всичко за нея и много много други причини, които ме карат да си мисля, че има стимул за живот, но явно не е така. Е вярно вкъщи родителите й не й позволяват всяка волност и я ограничават в някои отношения, но не чак до такава степен, че да изпада в такива кризи пък и тя още повече е момиче и не е пълнолетна, което малко или много обяснява това което правят родитеите й. Та въпроса ми е:
Как мога да й помогна?
Какво мога да направя, така че тя да не изпада в такива кризи?

Знам, че всеки има лоши дни, когато не му върви и когато иска да истане сам, но мисля, че това е нещо сериозно и имам чувството, че се влошава. В тези...депресии да ги наречем, те не говори, все е унила, няма стимул за нищо, не проявява никаква емоция, не яде, все я боли глава, не може да спи, често плаче, иска да е сама, когато й говориш сякаш е някъде другаде и т.н.

Какво да правя?