- Форум
- По малко от всичко
- За България и тези, които я напуснаха
- как е във вашето у4илище?
Забравих да кажа още нещо. Струва ми се ужасно на 90 мин. час 10 мин. междучасие. Трябва да свикна. На ден имаш 6 часа като между 3 и 4 имаш 1 час почивка, в който си ходиш вкъщи.
Още нещо. Тук никой не знае кога е първия учебен ден. Аз се чудих в началото как може да не знаят, но накрая разбрах. Министерството всяка година казва кога може да се започва училище. Например от 10 до 16 септември и след това всяко едно училище си избира кога да започне в рамките на този период.
Аз живея в швеция и уча в швецко училище и е много по различно от Българските училища . Ето как е един обикновен понеделник е в Швецко училище . Понеделник имам час 20 мин и си говорим кво сме правели в почивните дни . След тва още 20 мин учителките ни казват кво ще правим цялата седмица . После имам география (аз съм седми клас) . И в часъ по география оцветяваме крата на някакава държава или гледаме филм за държавата която учим . След тва имам 1 час и малко междучасие и после имам патематика (аз съм седми клас но по математика уча неща които съм ги учила в бг като бях 4 клас ) например как се решава задача с неизвесно или пък как се решава задача с скоби . После имам музика и ни разделят на групи всяка група влиза в вдна стая и в стаята има 3 китари (бас . ел. и акостична) барабани пиано и йоника и 2 микрофона . Избираме си песен която искаме да учим и казваме на учителя след тва тои идва и ни казва как да я свирим след като научим песента свирим пред цялото дск . след тва имам голямо междучасие тогава цялото училище отива в стола и яде (това е задължително) всеки ден има различна храна дават ни някфо месо ориз или спагети или макарони с някаф сос и различни видове салати, има и вегитарянска кухня . Голямото междучасие е около 2 часа . И така цяла седмица но имаме различни часове ( като час по готвене или физическо час по компютри) всяка седмица има някакво състезание (като бягане ,барзо ядене или пеене ) понякога си правим и дикотеки в дск . Денят преди коледната ваканция цялото училище се сабира в един огромен салон и танцуваме (коледната ваканция е 1 месец ) Правим още мн неща ама ся ако трагна да ги пиша сичките... Най якото е че не ни дават повече от една домашна на седмица а понякога даже и зобщо не ни дават и имаме 1 4ас в месеца когато гледаме филми . Но ДСК В БГ Е ПО ДОБРЕ ЗАЩОТО ПОНЕ КАТО ПОРАСНЕШ ЗНАЕШ НЕЩТО . УЧИТЕЛЯТ МИ ПО ХИМИЯ НЕ МОЖЕ ДА ПИЩЕ И НИЕ МУ ОПРАВЯМЕ ГРЕШКИТЕ КАКТО И МН ДР ХОРА ..* СОРИ АКО ИМАМ ГРЕШКИ АЗ ЛИЧНО НЕ МОГА ДА ПИША ПРАВИЛНО НА БГ
![]()
![]()
емии аз съм в Испания от 2 год. и учаа много пове4е отколкото у4их в България ...хД ии незнам какво още да кажаа
..
аа тези които сте от Испания от къде от Испания стее ???![]()
Първоначално написано от SimplementeYoOo
и При мен е точно като при Summer_moon31 !!
Аз съм в Португалия и пиша вече за не знам кой път в тази тема, но вече мога да опиша по - добре училището тук. Започваме в 8.30 всеки ден. При всяко влизане и излизане от училище трябва да си носиш училищната карта ( прилича на кредитна карта ) и тя трябва да мине през един апарат (не знам как да го обясня по-добре ). Имаме обикновено по 4 часа на ден по 90минути, но на всеки 45 мин бие звънеца, защото понякога в 1 час (90мин) имаме 2 предмета. Винаги има по 1 час и 30 мин почивка на обяд. Нямаме класни стаи и нямаме право да стоим по коридорите. Има само един определен коридор, където има пейки, шкафчетата ни, библиотеката, тоалетните, книжарницата, стола ( там се обядва, който иска ) и бара. В училище не купуваш с пари ами си зареждаш с пари тази карта, с която влизаш в училище и купуваш всичко с нея. Всеки час сме в различна класна стая. Във всяка класна стая има компютър и мултимедия. Почти винаги ни предават урока така, чрез мултимедията. В началото на всеки час учителите пишат в една програма на компютъра нещо като резюме за часа (какво ще се прави) и ние трябва да го препишем. Оценките са от 1 до 5, но никой не пише 1. Ако накрая на годината имаш три 2-ки не минаваш класа. Ще ви кажа за някои по интересни часове. Например по музика: Господина пуска песен от youtube и намира текста и трябва да пеем, а той някой път свири на китара. По физическо има определен брой часове, в които да се прави един вид спорт: гимнастика ( трамплин, коза и т.н. ), баскетбол, лека атлетика ( бягане с препядствия, ролери, скейтборд...), бадминтон, тенис и други. В началото на часа бягаме около 10-15 мин. (обикаляме в салона ) след това правим 4 вида коремни преси всяка по 20 пъти и други упражнения. Последната седмицата преди всяка ваканция се правят състезания (баскетбол, бягане ... ). Даже преди Коледната ваканция бяха се събрали децата и пееха една коледна песен. Всичко беше организирано от учителите по музика. В фоайето винаги има нещо като изложба. Показват се нещата направени от учениците. Имаше украса за Хелоуин, за Коледа... Общо взето е това и е супер яко. Нещото, което не ми харесва е, че в португалските училища няма парно и зимата трябва да стоиш с якето вътре и да се свиваш от студ. Макар, че на учениците не изглежда да им е студено. Те даже не носят якета.Също мога да кажа, че тук всеки 2-ри повтаря. Аз съм в 8 клас и имам съученици на по 16, 15 години. Има даже и на 12. В моето училище е пълно с чужденци (китайци, бразилци, украинци, молдовци, румънци ). Специално в моя клас от 18 човека има 8-9, които не са португалци. Аз естествено съм една от тях.
![]()
Аз съм в Дубай. Интересното тук е че училището започва във Неделя и свършва във четвъртък тъй като е мюсюлманска държава.
Аз съм в интернационално училище (Emirates International School- Meadows), но тук има много Арабски, Индийски, Руски, Френски, Американски, Английски, а бе всякакви училища, тъй като тя и държавата си е интернационална, с хора от много народности.
Имаме униформа, която е супер стриктна. Нося светло синя риза с лого и тъмно сини панталони или пола (до коленете или глезена по избор). Също трябва да носим черни обувки с бели чорапи. Праят ни проблем ако носим грим, друг цвят чорапи, лак, неофициални обувки или дънки.
Всеки ден имаме десет минути с класния където ни чете какво интересно ще става през седмицата, примерно имаме много благотворителни каузи които се събират пари за нещо и продават сладкиши или гривни (за рак на гардата примерно).
В 10-11 клас задължително учим Английски език и литература (отделни предмети), физика, химия, биология и математика, също език (френски, немски, испански или арабски, аз уча френски), и после избираме от лист с предмети какво друго искаме да учим, те са 3. Аз уча историа, театрални изкуства и икономика, има също география, бизнез, компютри, счетоводство, музика, рисуване, хранителна технология и физическо (въпреки че всикчки имаме минимум два часа физическо на седмица).
В 11 клас си преговаряме сериозно материала от двете години, както и пишем много есета които пращат до Англия защото са част от димпломната ни оценка. В края на годината държим изпити. Тези оценки отиват в дипломата ни за IGCSE.
Ако имаме необходимте оценки, имаме право да постъпим във 12 клас за IB, иначе или повтаряме годината или отиваме в училише където Академичната страна не е толкова сериозна. В IB се учат 6 предмета, пише се есе 4,000 думи и трябва да имаш минимум 150 часа CAS, което горе долу значи да бъдеш доброволец за различни неща.
Имаме много извън класни занимания от които можем да изберем които включват спортни отбори, плуване, рисуване, Театрален клуб, музикален клуб, училищен весник, MUN, Паркур и други.
Има страхотна система от 10ти клас на горе да ни помогне да изберем какво да правим с живота си по нататък. Има психолози в училището които са винаги на лице, както и много изложби от различни университети по света. Особенно внимание е обърнато на 12-13 клас, където имат много сесии през които дискутират плановете си за бъдещето и най удачните варианти да ги достигнат.
Хората като цяло не са лоши, училището не търпи олигофренчета и има много които си тръгват всяка година зареди лошо държание или оценки. Имаме високи стандарти, но за това пък по голямата част от хората тук влизат в университети като Станфорд, Харвард, Оксфорд и т.н. То си е до човек де. Работата е много, но има и награди- прием в добър университет.
This is your life and it's ending one minute at a time!
Sticking feathers up your butt does not make you a chicken!
Fight Club <3
[b]Била съм в 2 испански училища (la pobla del duc и Benej
Aз съм в Австрия. В моето у-ще започваме в 8.00 един час е по 50 мин., а междучасията са по 10 мин. Няма голямо междучасие. След 6-ят час междучасието е 5 мин., а нататък въобще няма междучасия.Аз имам по 6 часа на ден,само във Вторник имам 7 и четвъртък 4. Тук по повечето предмети учим нещата с 1 год на зад. Двора ни е ужасно малък сравнение с този в БГ, но тук е така на всякъде. Като цяло изискват повече отколкото в БГ, но учат по-малко.
[♪] L!f3 !s mus!c, play !t l0ud3r [♪] [sun]
Моето училище е като 25 ваши по големина![]()
Аз съм в HIGH SCHOOL (Гимназия) в Лондон.Макар да съм шести клас ;дд:P Значи започваме в 9 Свършвам в 14:00 точно. С униформи сме.Момичешката е : бяла риза , плетен зелен пуловер, пола (стига до коляното) , вратовръзка. Също така трябва да си на плитки или с вързана коса. Пуснатата коса не е много приемлива. Ще ви подредя програмата с която съм всеки ден :
1.АНГЛИЙСКИ
2.БИОЛОГИЯ
ОБЕДНА ПОЧИВКА 1ч.
3.ХИМИЯ
4.ИСПАНСКИ (не при всички ученици е испански някои учат френски или друг език , но в моето даскало е Испански)
5.Математика.
6.История.
Часа ми е 50 мин.Амии домашните ми работи са най-вече есета и проекти. Или пък работа на компютър.Забравих да ви кажа , че тези от 8 клас имат стаи който са пълни с компове. Тоест се едно решаваш задачи по математика на компютъра и ги пращаш по И-мейла на господина. За съжаление ние нямаме такива![]()
Ем , мисля ,че тва е всичко. На мен ми беше ужасно трудно миналата година .. т.е. 5 клас. Нищо не им разбирах първия един месец. След тва някак си се вписах в обстановката и започнах да се сприятелявам с учениците.
Майка ми искаше да ме запише в БГ училище за първите 2-3 години. Аз отказах.Не исках да се деля. Сега ми е супер лесно.Нямам проблем с английския. Гадното тука е ,че просто нямаш начини да мързелуваш.
Ако започнеш да мързелуваш или да напраиш няква "беля" или чистиш двора (които е ОГРОМЕН!) или оставаш след часовете! Ония ден имах за домашно да напиша за Бунзеновата горелка (спиртна лампа) и за калиевия преманганант!Тоест да опиша експеримента , които сме направили в час. Оценяването е с букви "A" - шестица ; B- "петица" C - "четворка" D- "троика" F- "двоика". Нещата ми се струват адски лесни. Повечето съм ги учила в четвърти клас в БГ. Но тук учебниците са различни.Па математика има три учебника - Геометриа , Алгебра и там един друг .. На които дял си с този учедник си караш.
Имаме си шкафчета. Така ,че не ти трябва да носиш раница. Само като имаш да мъкнеш домашно може с папка или такава дамска чанта , но не от кожа ;дд Нз защо ;ддСега имам едно есе да напиша за любимия ми автор. Всеки от класа ще пише за различен автор. Есето ми е чак за 16 май . Тоест имам десет дни , за да го напиша. Но има и есета които са ни за по един - два дена. Но те не са толкова големи.
Правя и есета на книги. Тоест прочиташ зададена от гопсожата книга и пишеш за нея имах такова есе за "Том Сойер" имах 20 дни да го направя. Само да знаете ,че като ви дадат повечко дни имат предвид есето да е голямо и да е смислено. Ако есето ти примерно е около 7-8 страници или по-малко може да ти свалят оценката за това. Имаме и проекти. На 3-ти трябваше да предам преокт за делфините. Като се каже "проект" значи трябва да има много снимки или рисунки. Проекта обикновенно се предава на картон със снимки и малко текст. Най-хубавите доклади се закачат в класната ни стая и стоят за седмица - две.Преди малко бях писала за доклад на тема "бунзеновата лампа" нали ? Ами тоя доклад ми беше 19 страници голям формат (А4).Правих го една седмица.![]()
Емм ако имате въпроси питайте ;дд
Who says you're not perfect ?? [[music]]
Мацка,гледам коментара ти е от 2009 година,значи си от 2 години там.Първоначално написано от anonim4e2
Все пак,ако още влизаш във форума кажи как е,намери ли училище?Какво?Интернациона лно или немско?Как се справяш в езика?Бързо ли го научи?Разказвай,моля ти се ;д Защото и аз със фемилито ще се местя в Германия,Рендсбург.Ходила съм милиони пъти в града,знам какво е.Притеснява ме и че в града няма интернационално училище,и ще трябва да уча в немско..А от езика грам думичка не знам.Естествено,сега започвам да го уча.Имам време да го науча добре,няма да заминаваме толкова скоро.Може би 1-2 години,може и повече,и по-малко.Та..проблема е че най-близкото интернационално у-ще е на км 200км разстояние..А няма как два пъти на ден да пътуваме до там и обратно.Дали ще има нещо като интернационални класове в немското у-ще?
Имам още много въпроси,но спирам до тук (за сега ;д) Моля ви ако някой знае нещо да каже.Мерси.![]()
Аз съм във Виена от началото на тази учебна година. Ще направиш голяма грешка ако тръгнеш в интернационално у-ще, това ще забави научаването на езика. Аз в началото на учебната година можех да кажа само от къде съм, как се казвам и какво съм правила лятото. Сега в края разбирам почти всичко от учебниците, но все още правя малко граматически грешки и се притеснявам да говоря. Познавам други тук и всички казват че след 2 година вече са се оправяли с езика. Та поне в Австрия.предполагам и в Гермния има два вида у-ща, за учениците с добър успех след 4 кл и такива с лош . И да, има някакви класове за новодошли, но ако се запишеш в такъв после ще имаш доста проблеми...Аз съм в нормален клас, но се водя за нередовна ученичка т.е. имам право 2 години да не бъда оценявана (това го оценява учителя по дадения предмет, напр ако си за 2 (българска 2) защото не се справяш заради немския ) ,но накрая на двете год, трябва да държиш изпити по предметите където не си била оценена,може и да се справиш още след 1 год тогава те изпитват само на матеряла от 1 год. Аз май още от 1 год ще бъда вече оценена по всичко и ще стана редовна ученичка (тая по физика нещо не ме харесваПървоначално написано от ch0c0late44
) Т.е. няма да държа изпити, защото съм оценена. Ако имаш още въпроси питай
^
Аха,ясно.Баща ми каза че е добре да карам една нулева година (т.е. да повтарям последния клас който съм била в БГ,за да навляза в нещата).Чувала съм също и че те в чужбина учат по-малко от нас,но сигурно ще ми падне успеха заради езика (няма да ме разбират,или пък аз тях).Теб как те приеха класа?
Аз си карам годината която трябва да си карам и в Бг, то и без това нещата тук ги учим с една година на зад. Моите оценки също не са най-прекрасните,но не е трагично. По математика съм за 5 (българска,тук 1–6,2-5 и т.н)По немски за 3Първоначално написано от ch0c0late44
(българска) по география 5(бг),история 4... Ами добре ме приеха, в началото винаги ми помагаха като не се ориентирам. През март имахме ски седмица и се спиятелих с доста от моя клас.
Ок,мерси много за отговорите.Ако се сетя нещо ще питам.Между другото и в Германия по същия начин оценяват.![]()
Виждам,че темата е от 2008 ама все пак да питам ако все още някой влиза : Може ли малко информация за образовнието в САЩ и най-вече за Middle School ? Мерси предварително![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Аз уча в Австрия,Виена.На 13 години съм,уча в интернационално училище,музикална паралелка.Не знам много добре езика,поради това не ме оценяват в доста предмети.Само по физическо,английски и математика.Голямото междучасие е 20 минути,за което много ме е яд.Не ти дават да излизаш извън училище,но за сметка на това всеки нормален ден имаме 5 часа.Свършваме на 2 юли,но имаме доста почивни дни през годината.![]()
Не ми пука какво мислят за мен хората.Важно ми е какво мислят за мен,хората които аз държа на тях!
Според вас Като отидеш в друга фържава къде е по-добре да учиш ?
ВъВ Интернационално или в Нормално. :дд![]()
![]()
Нuкой не остава девствен .. ЖUВОТА преебава всuчкu! ; ))
Ако оставаш в държавата където ще се местиш за постоянно,е по-добре нормално,за да може да научиш езика,да контактуваш и т.н.В интернационалното ще имаш проблеми,както бяха казали по-долу.Прочети коментара на Daisy11,може да ти е полезен.Първоначално написано от starx12
здр аз уча в Италия училището е мн трудно учим около година по-назад дискриминацията е огромна всичко е наред докато не кажа че сам българин реакцията е оооооо .......
Там не се излиза въобще през цялото време си на чина няма междучасия постоянно ме питат неща от сорта на вие имате ли къщи.![]()
![]()
Ами .. Аз съм в САЩ в Мидъл скуул ;д Мноого е забавно ;Д Лесни са нещата който учим и няма особенно много домашни ;д
Та и азз да се изкажа! Уча в Лондон, Великобритания (Столицата на света babyy) сутринта почваме в 8:30 под формата на registration. До 08:50 сме така и се запътваме към първия си час, който е в продължение на един астрономически час. След тва още 1 час и почивка от 20 мин. После имаме др час и идва голямата почивка която е час а има и случаи в която е 2 часа, зависи от Timetable-а.Следват 1 или 2 часа в зависимост колко е била дълга голямата почивка и свършваме в 15:00. Всичко е идеално. 12 клас съм на 16 г. Малките (1-11) носят униформи а големите (12-13) са облечени както са искат. Кеф майна, осигурени компи (когат си в почивка, няма да мислиш как да се напусиш ами си сядаш на компа и си правик квот си искаш) И още нещо коет искам да вмъкна. Тука няма как да преписваш на изпит както българите правят. Ще преписваш ама друг път! Всичко се прибира като влезеш в стаята и има 5-6 квестори които постоянно наблюдават + ако си искараш телефона ти анулират работата. Ай препиши да та видим![]()
Да живее Ф1 и Фернандо Алонсо!!
Още хора от Лондон? СуперрМоя час започва в 9:00.Имаме 1 час lunch break.Нямаме униформи ходим както си искаме.Абе общо взето е много по-добре от България.Училищата не са занемарени както повечето (че да не кажа и всички) български училища.Свършваме в 15:00