- Форум
- По малко от всичко
- За България и тези, които я напуснаха
- как е във вашето у4илище?
Аз съм в Германия и уча в Gymnasium, което е тяхната най-висока степен в училищната система (малко е сложно)..Часовете ни са по 45 мин. Започваме в 7:30 и междучасията ни се сменят - по 5 и 15 мин през 1 час. Всеки ден имаме по 6 часа (до 12:45) и един ден в седмицата имаме часове следобед (така нареченото Nachmittagsschule). Това са най-често 2 часа Музика или Рисуване. Училището е огрооомноо, сигурно 5 пъти по-голямо от моето и има ученици от 5-ти до 13-ти клас. В стаите има DVD player, CD player, компютър..много често гледаме филми. Учителите винаги са усмихнати и наистина са винаги готови да ти помогнат (е, след като вземат толкова по-големи заплати от българските си колеги е нормално). Всички в класа искат да имат високи оценки, независимо момичета или момчета..няма го това клише, че момчетата не учат и т.н. И все пак тук всичко е обективно, за да изкараш оценка 1 (=6 по бг система), трябва да си наистина много добър по дадения предмет. Нямаме училищни униформи. В началото ми беше много странно, че не ни разрешават да стоим в класните стаи по време на междучасията, трябва задължително да сме на 1-вия етаж или навън..има учители, които следят да няма ученици по коридорите. И така .. като цяло се набляга много повече на математика, постоянно се чертаят графики и т.н., докато ние в България наблягаме повече на езиците..
Ами нали германците са луди на тема здравословен начин на живот и имат закон на колко минути трябва да се прави пауза, да се излиза на въздух и т.н. И един вид за да може да се видим с приятелите си, да подишаме малко чист въздух и уж да говорим за нещо различно от училище...обаче лично аз го намирам за тъпо, понеже като се съберат 1000 човека на двора и още повече те заболява главата от толкова много хора на едно място. Особено децата 5-6 клас като се разтичат с едни раници по-големи от тях самите става ужасно![]()
Аз съм в Германия.Часовете ми започват в 7:40.Когато имам пет часа свършвам в 12:20,когато са шест часа 13:15,когато са седем в 14:30.
Междучасията са различни - след първия час междучсието е 5 мин.,след втория час ни е първото голямо междучсие от 20 мин.,следващото междучасие е 5 мин.,после следва другото голямо от 25 мин.,след това 10 минути преди шестия час,а преди седмия час имаме 30 минути междучасиеМалко терсене ми беше в началото да ги запомня
![]()
Аз съм в клас където уча само езика (немски) и там по принцип на ден са по четири часа,но аз влизам и в нормални часове (в нормален клас,този който трябва да си бъда и в бг и там си карам в някой дни нормална програма (от 7.40 до 13.15)) С материала са много назад,ама много.В часовете по Физическо играят някакви тъпи игри,изобщо я няма тая дисциплина от бг която я помня.Друго какво да кажа..Учителите са млади,като ги ядоса класа си викват,ама не държат такава голяма дисциплина.Аз понеже не съм и в много елитно уч-ще и за тва сигурно е по-разпуснато.Ама ми се налага да съм в тва даскало защото нашия град не е много голям и нямат в другите училища класове за чужденци,а ми се налага в началото да съм в такъв клас за да науча езика.
пф,и при нас ни карат да излизаме през междучасията..много ги мразя ;/ особено в тоя студ сега направо е ад.Даже и дъжд,сняг да вали пак трябва да кибичим на вън докато бие звънеца.Някой гледат да се скатават по тоалетните ;dddd ама навсякъде има учители и по класните стаи......гонят те веднага
Немското "1" е по-високо от българското "6".
При преобразуване на българска диплома за немски университети за ползва приблизително следното отношение:
6.00 – 5.90 --> 1.0
5.90 – 5.80 --> 1.1
5.80 – 5.70 --> 1.2
5.70 – 5.60 --> 1.3
Да не говорим пък за точковата им система (от 15=1+, 14=1 и т.н. и BE-системата за отношение на успеха от конкретно контролно-Klausur-Klassenarbeit към точковата). Там вече става наистина трудно да се поддържа висок успех в рамките на 1.0-1.3 и сравняването с българското 5.70 не е особено уместно.
Горното все пак е личното ми мнение, от опит.![]()
Навсякъде е хубаво, освен в България. Винаги е по-хубаво да заминеш от малко, по-бързо свикваш и после е лесно. Ако сега някой замине да учи, ще има да мрънка, защото е свикнал на несериозността тук и лошата система. Ние сме свикнали тука да бягаме от часовете, само да задуха вятър или да завали сняг и ни пускат от училище и всички сме на кеф. Направо като чета, още повече искам да замина, особено в Германия.
"Щастливите хора сигурно не са тези, които имат всичко и най-хубавото, а тези, които извличат най-хубавото от това, което имат. Животът не е въпрос как да преживееш бурята, а как да танцуваш в дъжда!"
Всъщност, образованието тук си е на доста високо ниво, противно на приказките на хора, които не са си показвали носа извън България или просто не са осведомени как стоят нещата навън. Знаеш ли че има училища в Канада, в които учат историята и географията само на тяхната си провинция? Знаеш ли че има немалко деца, които иначе растат и учат в много проспериращи държави, а си мислят че Япония е в Европа, да не говорим за по-малките и неразвити държави? Знаеш ли че в почти всички училища в САЩ си имат резервни дни, и като завали сняг/стане хлъзгаво моментално затварят, без да се чакат решения от министри и т. н.? Тук сме си много добре. В къде-къде по-проспериращите страни се мислят за единствени, за какво им е да знаят в големи подробности историята и културата на по-отдалечените и неголеми държави. Излез, излез навън, пожелавам ти да имаш възможността да посетиш Америките и да видиш болшинството колко са ограничени там.
Последно редактирано от flawless_ : 02-12-2012 на 13:57
и при нас е така, ама следобед обикновено имаме интензивийрунг. И на мен ми беше странно това със слизането на първия етаж, но свикнах. При мен доста си наблягат и на ученето на езиците. Аз съм в Бавария, но доколкото знам няма кой знае колко голяма разлика с другите бундесрепублики. Всички са много мили. В началото все ме питаха дали ги разбирам като ми говорят.
Аз уча в Сеговия,Испания.Макар и не толкова голям град образователната им програма е на ниво.
Както се казва,има за всеки по нещо...
Като се почне от Основно образование,Средно и след това може да избираш между много други неща с които да се захванеш.Било то Бакалавър,или специализирани курсове зависимост от професията която искате да работите...
Но направо да мина на моето училище,или по-точно школа.
След като завърших средното училище,се записах да уча за Бакалавър в школа по изкуствата.
Първата ми година е в там и се чувствам невероятно.
Имаме различни предмети,но най-вече наблягаме на изкуствата.
Нямам биология,нито математика,нито физика и технология дори.Уча Испански език и литература,английски,Науки за околния свят,Аудио-визуална култура,Фотография,Скулпту ра,Художествено Рисуване и Философия.
Всеки ден имам различен брой часове,най-много в Сряда а именно 8 часове.
People just can't stop making others hurt..They always smile when you cry,and they like to wash their hands with your tears.
Ми, аз не мога да се похваля, че съм учила в в училище в чужбина. Надявам се някой ден да замина, където и да е, за да разширя хоризонтите си, възможностите си. Мога да ти кажа мнението ми за училището, в което уча - 18 СОУ ''Уилям Гладстон'' в София. Доста родители и техните деца се навалят да са там, защото има богати предложения за изучаване на език (английски, немски, френски, испански, руски, японски, корейски, китайски, арабски). Това е единственото СОУ в София с преподаване на западни и източни езици едновременно. Сигурно звучи супер, но не е такова, каквото изглежда. Директорката, меко казано, не прави абсолютно нищо за уредбата и осъвременяването на сградата. Единствено се включва в проекти и конкурси от България и Европа, за да симулира дейност. Имаше няколко репортажа от известни телевизии за нашето училище, където директорката толкова очевадно лъжеше, че мен ме хвана срам...Базата на училището я няма никаква - много показателно е, че само отпред са боядисали стените, а откъм двора (който не се почиства, няма нормален асфалт, не е изравнено) е пълна скръб. Дори една година в двора на училището намерихме тлъст, почнал да се разлага плъх. Аз кандидатствах в това ''лелеяно'' училище след 7-ми клас и мога да ти кажа, че оттогава не спирам да съжалявам за лошия си избор. Родителите ми също изпитват люта неприязън към училището, което скоро ще завършвам. Най-гадното нещо е отношението на самата директорка, а и на учителите към отделните класове. Ако си в английската, немската, френската, японската и корейската паралелка - горе-долу си добре. Но ако си в китайската (като мен) или арабската - все едно си в калта. Това се водят паралелки, в които децата са с нисък бал и лошо поведение, съответно ни дойде учителка по английски, която е изкарала само курсове по английски...защото за нашата паралелка се чу, че няма смисъл ''най-добрите учителски кадри да отиват за ТЯХ!!!''
Имахме в класа няколко отлични ученици по съответния език (включително и мен) - едно момче и едно момиче. И двамата направиха така, че да имат 15 неизвинени отсъствия, за да може училището да ги принуди да си търсят място някъде другаде. Единствено аз останах, а с течение на времето картинката става все по-лоша. Просто чакам да завърша и да елимиминирам 5-годишния кошмар, наречен 18 СОУ. Ако трябва подробно да описвам всичките проблеми, касаещи училището ми, бас държа, че ще ти стане скучно. Достатъчно е да ти кажа, че намразих самата дума 'образование' и се чувствах много, ама много по-щастлива в бившето ми даскало. Но имам още малко, пък и аз съм си борец!
Аз съм в Испания от 9 месеца. За първа година уча тук. За щастие не ме върнаха една година назад, но тук много ученици повтарят, не е като в БГ всички да минават. 11 клас съм, тук се води Бачийерато и не е задължително. Само до 10 клас е задължително да се ходи на училище. Оценките са от 0 до 10. Ако имаш под 5 за срока, все едно имаш 2, трябва да поправиш оценката, иначе повтаряш. Реално погледнато, 5 тук е като 3 в бг, но тук петицата не се вади много лесно. Нямаме устни изпитвания, само контролни правим. Учителите искат да се пише по много, поне 2 листа всяка контролна. Часовете ни са по 55 минути, имаме само 2 междучасия. В началото часовете ми минаваха супер бавно, но после свикнах. Учителите са много мили и винаги са готови да помогнат. Е, има и особняци. Много държат на всички предмети, включително на музика, информатика и физическо. В България изобщо не им обръщаме внимание, а тук трябва и по тях да се учи. По физическо има контролни. Нямаме дневници, нито бележници. Всичко се пише на хвърчащи листове. Започваме от 08:15 и свършваме в 02:20. Гледаме доста филми. Направи ми и впечатление, че на испанците им е много трудно да научат английския и още по-трудно да го произнасят. Оценките на повечето от класа ми са потресаващи, а ужасното е, че и госпожата ми по английски не говори добре, чудя се как е завършила в университета. За друго не се сещам, но като цяло тук има повече перспектива за изява.
Sujelqvam che ne pisha na bulgarski... moje bi sum i zakusnqla s temata.. no eto sega malko informaciq i za men. Na 15 godini sum i v momenta ucha v Bulgariq . Drugata uchebna godina imam planove da ucha i jiveq v Avstriq (Innsbruck) pri maika mi. tq jivee i raboti v Avstriq ot dulgi godini, no problema e che ne e napulno legalna.. i moje bi tova shte precaka planovete mi. nashte sa naviti da zamina za tam, no sega vsichko e v neinite ruce... imam plan.. lqtoto (2011) si namerih otbor tam kudetp da treniram, zashtoto inache shtqh da izgubq 2 meseca. p.s. az hodq pri neq vsqko lqtoi taka de misulta mi e ot moq club tuka v Bulgariq da napravim neshto kato transfer na nepulnoleten v Avstriq , i ot otbora da mi osigorqt obshtejitie i vsichko ot koeto ima nujno i za uchilishte , a puk bashta mi ili maika mi da go plashtat, smisul da davat teq pari na otbora i toi da pokriva vsichki vnoski?? Kakvo mislite.. molq ako nqkoi ima nqkakva ideqda pishe :SS
^СъжеЛяваш, че не пишеш на български? ъъъъ, ти добре ли си? Пишеш на латиница, но на български. По-добре си стои в БГ.
Извинете "DisappointedDreamer" Писах от друг компютър и съм допуснала грешка. Извинявам се..
На 15 съм и другата година имам планове да уча и живея при майка ми в Австрия. Тя живее и работи в Австрия от дълги години.. баща ми също е навит да замина при нея. Проблема е, че тя не живее напълно легално в сраната.. и това е проблемът.. моля някой който е по запознат да ми пише...
имам друг вариант който е чрез трансфер: демек от моя клуб да ме предоставят на клуба който е в градът на майка ми (инсбрук) и от клуба там да ми осигурят общежитие п.с. лятото за 2 месеца тренирах в този клуб и мисля , че ще се съгласят, и да се води, че те ми осигуряват престоя както и всичко необходимо за училище.. но в действителност всичко ще плаща баща ми? какво мислите/... моля помогнете ми...
Аз уча във Париж,Франция,но за лятото съм си при нашите във Пловдив.Та да ви разкажа как стоят горе долу нещата при мен.
Уча в частно училище.Значи сутрин часа започва в 8:30. Часовете са ми по 50мин. и 10 минути малко междучасие.
Във всички френски училища , учениците задължително трябва да изучаваме френски език, история, география, 2 чужди езика, философия, математика и наука, физкултура и по желание един или два свободно избираеми предмета. Първо имаме блок от няколко часа (в зависимост кой ден е) след това 1 час почивка за обяд.След това блок от 4 часа. Попринцип,тук съм със настойник,така де,истинските ми родители са в България,аз тук съм с настойник,близка приятелка на майка ми. Харесва ми,но ми е някак си странно,като не съм си в БГ.
Уча в САЩ ( или по-точно учих, тъй като завърших тази година) и наистина е много по-различно. Самите хора са различни, разбиранията им както и държанието им. Никой не си позволява да се държи нагло с учителите или да си прави каквото си иска в час, понеже ще има последствия , например ще те оставят след часовете или ще те извикат на съботно училище, което обикновено означава, че ще събирав боклуци от училищния стадион и около него.
А иначе както каза някой преди мен има 3 вида училища Elemntary School- 1-5 клас Middle School - 6-8 клас и High School - 9-12 клас.
Аз имах възможностт да бъда само в High School, започвахме в 7:28 сутринта и свършвахме в 2:10 на обяд. През деня имаш 7 часа един от които е свободен и тогава е времето през което ядеш. Часовете бяха по 56 мин със 6 мин междучасие което не стига за нищо повече от това да се предвижиш от едната класна стая до сругата или най-много да можеш да идеш до шкафчето си и да си вземеш учбниците. Знам какво се говори за образователната система тук, и не мога да се съглася, да има неща които са много лесни, но всеки един клас е разделен на различни нива СР level ( aka College Prep) е най-ниското ниво тоест нещата които учиш са лесни и не ти дават толкова много извънкласна работа, Honor level е малко по-трудно , за да преминеш на това нио трябва да си имал/а поне В предишната година, след това е Gifted за да минеш на това ниво по определениш предмет трябва са издържиш тест. Най-високото ниво е AP, взимаш същия мятериял, който се учи в колежите и накраш на годината държиш тест и ако изкараш добра оценка на него, ншма нужда да взимаш този предмет в колежа.
За хора които идват от други страни има специални класове по английски в които ти помагат и на края на годината държш тест, ако го минеш те местят в обикновен клас, но като цяло всичко е направено така, че да ти помогне, постоянно има хора които те питат дали всичко е наред, нещо което може да стане досадно, но се свиква.
Иначе моето училище беше огромно , 4500 ученика, class of 2012 бяхме 850 човека .
Оценките са A B C D F или в проценти тоест
6= А = 90%- 100%
5= В = 80%- 89%
4= С = 75%- 79%
3= Д = 70%-74%
2= F = 0%- 69%
Екстра..като изключим старото даскало в Мünchen![]()