Първоначално написано от
SunFlower95
Аз съм в Германия и уча в Gymnasium, което е тяхната най-висока степен в училищната система (малко е сложно)..Часовете ни са по 45 мин. Започваме в 7:30 и междучасията ни се сменят - по 5 и 15 мин през 1 час. Всеки ден имаме по 6 часа (до 12:45) и един ден в седмицата имаме часове следобед (така нареченото Nachmittagsschule). Това са най-често 2 часа Музика или Рисуване. Училището е огрооомноо, сигурно 5 пъти по-голямо от моето и има ученици от 5-ти до 13-ти клас. В стаите има DVD player, CD player, компютър..много често гледаме филми. Учителите винаги са усмихнати и наистина са винаги готови да ти помогнат (е, след като вземат толкова по-големи заплати от българските си колеги е нормално). Всички в класа искат да имат високи оценки, независимо момичета или момчета..няма го това клише, че момчетата не учат и т.н. И все пак тук всичко е обективно, за да изкараш оценка 1 (=6 по бг система), трябва да си наистина много добър по дадения предмет. Нямаме училищни униформи. В началото ми беше много странно, че не ни разрешават да стоим в класните стаи по време на междучасията, трябва задължително да сме на 1-вия етаж или навън..има учители, които следят да няма ученици по коридорите. И така .. като цяло се набляга много повече на математика, постоянно се чертаят графики и т.н., докато ние в България наблягаме повече на езиците..