Аз живея в Chicago, US. Тук не само ,че хората, начина им на живот е различен, но и самите училища са много по-различни от тези в България. Цялата им образователна система е различна сравнение с тази в България.
High School и Elementary (middle) school са различни сравнени сами по себе си. Сега не ми се обяснява за правилата, образователната система в middle school. За мен лично в high school е много по весело и има повече емоции. Можеби защото сме вече по-големите там. Та така как минава един мой учебен ден в high school
Сутрин имаме 3 звънеца- в 7 и 30, в 7.35 и последният (в които вече трябва да си в час) 7.40. След последният звънец се смяташ за закъснял! Имаме си униформа- бяла, сива, роял blue т-ширт и дунки/черни панталони. Всяка сутрин на входа стои охрана, която следи за реда. Гледат най вече за униформа. Слагаш си чантата в дитекторите, минаваш и ти. Забравих да кажа че си имаме и ИД, което трябва да носиш до края на учебният ден. И след като минеш охраната се минава през шкафа и след това се почва тичнето по коридорите. За разлика от БГ всеки час имам различни съученици. Програмата ми е всеки ден една и съща, в един и същи ред са ми часовете. Имам 1 час lunch всеки ден. Свършваме в 2 и 30. Общо взето домашните ми са пресентации и работа ма компютър.
Сравнение с БГ е мн пооо различно. Всеки предмет си има определен брой часове които трябва да вземеш през годината. Тези часове ти дават цредити и в зависимост от това дали си събрал нужният брой точки( credit) завършваш. ГПА( Grade Points Average) е системата по , която изчисляват крайният резултат. За по хубавите и престижни университети/ колежи търсят ГПА от 3.00 нагоре.