- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Козметика и диети
- Калориите не са най-важното!
Правя тази тема с цел да разваля заблудата, че броя на погълнатите калории е най-важен при диетите и отслабването.
Погрешният път... за книгите
Сравнително еднаквите по съдържание книги за диетично хранене крият и много противоречия. Еднка от диетите ни обещава лесно да отслабнем, като разрешава да ядем чернодробен пастет, крехки пилешки бутчета в сметанов сос, френско сирене и чаша вино и в същото време забранява да ядем готвени картофи. От друга страна при "картофената диета" се смята, че не ядем достатъчно картофи. Една диета ни препоръчва да ядем половин дузина твърдо сварени яйца, докато друга не разрешава яденето им изобщо. Никои диети ни препоръчват всички видове макаронени изделия, но стриктно забраняват маслото. Трябва ли да ядем колкото може повече плодове, или да се откажем дори от парченце ябълка? Трябва ли да си приготвяме високопротеинови блюда, или да бъдем изключително предпазливи с белтъците? Трябва ли да ядем нишесте или не?
Диетите за отслабване са предмет на последните модни тенденции. Откато беше подчертана важността на баластните вещества (груби влакна, растителни влакна), употребата им се счита за идеален начин за отслабване. Влакнестата храна се смята за първичен, основен начин за отслабване и сега голям брой лековерни хора приемат таблетки, съдържащи трици, или ядат пълнозърнест хляб. В последно време пълноценните продукти заемат важно място в индустрията, произвеждаща диетични храни. Откакто физическите упражнения като фитнес, аеробика, джогинг, каланетика и други станаха популярни, хората започнаха да ги комбинират с диети за отслабване.
Повечето от книгите за диетично хранене да написани от хора, които също някога също са били пълни. По един или друг начин те са успели да се справят с наднорменото тегло. Ентусиазмът им ги вдъхновява да опишат собствения си опит. Разбира се, в това няма нищо лошо, но те често забравят, че хората са различни и това, което е имало ефект върху тях, може да е без значение при други. Това е несериозно отношение към проблема и по тази причина в книгите им липсва научна основа.
Д-р Джордж Блекбърн разработи алтернативно протеинзапазващо лечебно гладуване. "Ако ограничите в храната си количеството на белтъците до определено ниво, ще можете да намалите телесната си мастна тъкан за същото време, както при пълно гладуване. Този метод няма да повиши чувството ви за глад, нито пък ще загубите значително количестов тъкан. " Той препоръча да се комбинира този метод с използването на пролин, субстанция, която се получава чрез хидролиза на колаген и се нарича течен протеин. Много скоро компании започнаха да продават течен протеин/ протеинови напитки.
Но резултатите се оказаха катастрофални. Те доведоха много смъртни случаи. Проучването доказа, че голяма част от жертвите не проявяват признаци на заболяване, което може да доведе до фатален край. В началото се предполагаше, че причината е в качеството на протеиновите напитки, но по-късно стана ясно, че изолираният протеин може да бъде вреден, особено когато се прилага в твърде големи количества. Истинската причиа се оказа в липсата на витамини и минерали, които подпомагат смилането на белтъците. Течните протеини в по-добър състав и количество вероятно още се препоръчват в определени диети.
Ако проучите най-известните диети за отслабване, ще се сблъскате с невероятни безсмислия. Наистина няма значение дали диетата е съставена от професионалист или от аматьор, също така няма значение дали е проведено клинично изпитание в университет или научен институт. Вие единодушно ще стигнете до заключението, че всички диети без изключение имат ефект. С всяка диета теглото се намалява през времето, през което се спазва. Но нито една от тях не разрешава проблема с теглото ви. Диетите лекуват само симптомите. В края на краищата наднорменото тегло е симптом. Докато не започнете да въздействате на причината, която води до затлъстяване, няма да постигнете траен резултат в отслабването.
Йо-йо ефектът
След като доста време сте спазвали диета за отслабване, вие ще изгаряте енергията по-бавно, което ще има неблагоприятен ефект. В края на краищата хората с проблеми в теглото попринцип изгарят енергията си по-бавно, отколкото слабите хора, които могат да ядат колкото си искат без да напълняват. Диетата трябва да постигне такъв ефект, че изгарянето на енергията да се нормализира, а не да намалява. Това заключение предизвика голяма паника. В някои от книгите за диетично хранене авторите твърдят, че ниският метаболизъм, който е следствие от прилаганата от вас диета, ще си остане такъв до края на живота ви. Такава теза, рабира се, е несъстоятелна. Но тя породи разработването на антидиети и програми, предназначени да анатемосват всяка диета.
Йо-йо ефектът може да се дължи на различни причини. Една от тях са запасните мазини (мастни топки), къдео се натрупват свободните мазнини, друга - на мастна тъкан, натрупана около органите и мускулите. Когато сте на диета, извличате всички мастни запаси, т.е. всичките мастни топки, както и мазнините около органите и мускулите. Някои диети за отслабване са така лошо балансирани, че засягат и самите мускули. Може да загубите значително количесво мускулна тъкан. Ако загубите твърде много тъкан по време на диетата, това ще бъде първото нещо, което ще възстановие след като започнете да се храните отново нормално. Очевидно е, че ще започнете да наддавате на тегло.
Друга по-трудно забележима причина за йо-йо ефекта се съобщава предимно от самите гладуващи. Голяма част от диетите за отслабване са гладуващи диети и фактически са вредни. Много от хората, които следят теглото си, се страхуват да ядат. Те преживяват от черно кафе, сухари или малко кисели мляко. ПОддържат метаболизма си при много ниско горене, но все пак успяват да запазят жизненоважните функции на организма. Резултатът от тези строги диети е, че мастните клетки се свиват поради извличане на всички резервни мазнини от тях. Същото се получава при лечебното гладуване. Енергията за синтезирането на протеини, които са необходими за изграждането на клетъчни мембрани, ензими, за абсорбиционните процеси и други биохимични реакции, се получава от калориите.
Небалансираните и преди всичко едностраничиви диети, ако се спазват по-продължително време, причиняват недостатъчност, която води по наручаване на осмотичното налягане. Осмотичното налягане играя важна роля във водния баланс. Калорийната недостатъчност наручава изцяло структурата на тялото. Мазнините от мускулната тъкан, черния дроб и някои малки органи изчезва по-драстично, отколкото мастната тъкан от другите органи. Теглото на мастната тъкан в костите не намалява, т.е. остава стабилно, но структурата на костната тъкан се променя по такъв начин, че започват да приличат на стари хора. Когато мастните клетки с мускулната тъкан, черния дроб и други органи се свият, тъканите стават по-тънки, което означава, че подложилия се на диета, губи от теглото си. В случаите на недохранване, протеинов недостиг или нарушаване на натриево-калиевия баланс се променя смотичното налягане. Докато мастните клетки се изпразват от съдържание, междуклетъчното пространство се изпълва с течност (извънклетъчна течност). От една страна, човекът спазващ диета, губи тегло, но, от дръга страна, наддава поради задържане на вода. Понякога двата процеса протичат едновременно и теглото сякаш изобщо не намалява. Например може да загубите 1 кг мазнина и да задържите 1,200 л вода. Няма прогрес, напротив, може да се каже, че има леко влошаване. При други хора теглото спада до желаното, след което веднага започва да се покачва вследстиве на задръжка на вода. Йо-йо ефектът се проявява отново. Диетата за отслабване никога не бива да се основава изцяло на гладуване.
А сега за калориите...
През 1930 г. двама американски професори, д-р Нюбърг и д-р Джонсън, от университета в Мичиган установяват, че затлъстяването се дължи по-скоро на примането на висококалорийна храна и хората следят количеството калории в храната, която приемат. Оттогава затлъстяването се свързва с висококалорийната храна и хората следят количеството калории в храната, която поемат. Нюбърг и Джонсън показват, че затлъстяването много рядко се дължи на нарушение в метаболизма или на дисфункция на жлезите. Калорийната теория е опасна, защото свежда целия проблем на отслабването до следната проста формула:
доставена (произведена) топлинна енергия 1
______________________________________________ = ___
изразхована топлинна енергия 1
Което означава, че количеството калории, получени от поетата храна, е равно на количеството изразходвани калории. Ако поемаме 2000 ккал на ден, ще изразходваме 2000 ккал на ден, което означава, че запасите няма да се увеличават и балансът ще се запази. Но ако изразходваме повече енергия, отколкото получаваме с храната, организмът ни ще бъде прнуден д навакса дефицита от мастните депа и по този начин ще отслабнем. Ако ядем повече, отколкото ни е необходимо, частта, която не се изразходва, ще бъде складирана. Всеки знае, че отслабваме, когато сме болни или тъжни, когато храненето ни е ограничено. В страни, където има недостуг на храни, хората са слаби. Това се отнася също и за хората, подложени на физическо натоварване като спортисти или хора, работещи тежък физически труг. Никой не се съмнява във факта, че този физиологичен феномен лесно може да се провери.
Калорийната теория е изключително теоритичен подход, базиращ се на законите на термодинамиката. В повечето книгиза диетично хранене подходът към отслабването е твърде наивен. Вие имате избор: можете да ядете по-малко или да правите повече упражнения. Всяко усилие, колкото и малко да е то, изисква топлинна енергия. Като ядем по-малко, калорийното снабдяване се намалява и организмът е принуден да използва мастните си депа, за да навакса калорийния дефицит. Ако правите повече упражнения, ще изразходвате повече калорий и пак ще бъдете принудени да ги вземете от мастните запаси.
Ако тази теория е вярна, всеки би могъл да отслабне чрез спазване на диета или чрез физическо натоварване. Но практиката показва, че броят на хората, които могат да отслабнат по този начин, е твърде ограничен. Някои хора са пълни, защото не правят достатъчно физически упражнения илия дат твърде много. Тези хора могат да решат проблема с наднорменото си тегло веднага, при условие, че могат да се самоконтролират. За съжаление, милиони хора са стигнали до заключението, че не принадлежат към тази малка група. За тях отслабването остава проблем.
Нека да разгледаме по-подробно въпроса са калорийната теория.
Калорийте (топлинната енергия) се получават главно от хранителните вещества. Храните съдържат само три вида хранителни вещества: белтъци, мазнини и въглехидрати. От киселините също се получава енергия, но количеството й е толкова малко, че може да бъде пренебрегнато. Трябва да се отбележи, че алкохолът също произвежда топлинна енергия.
От 1 г белтъци се получават 4,1 ккал
От 1 г мазнини се получават 9,3 ккал
От 1 г въглехидрати се получават 4,1 ккал
От 1 г алкохол се получават 7,0 ккал
Посочените таблици се използват при съставянето на хранителните таблици. 100 г определена храна произвежда определено количество калории. Хората, които следят стриктно теглото си, знаят наизуст калорийните стойности на почти всички продукти. Те не се интересуват от калорийната стойност на 100 г, а на общото количество. Изчисляват точно колко и какво могат да изядат за един ден: един шоколад, два сандвича със сладко, 150 г картофи и т.н. Те смятат, че постъпват правилно, като спазват тези ограничения.
Но всъщност не е така. Независимо от точнот изчисление на калориите за деня, тези хора все пак наълняват. Това е първата причина, която ни дава основание да направим извода, че калорийната теория не е вярна. Някои хора ядат много, а са много слаби. Пълните хора ядат много малко. Още преди години този контраст е породил съмнения.
В книгите за диетично хранене отслабването се описва като много лесно нещо. Всеки ден изяждате 500 калории по-малко отколкото обикновено. След една седмица ще сте спестили 7 х 500 = 3500 ккал, а след един месец - 15 000 ккал. Това означава, че сте изгорили 1, 6 кг мазнини или 2 кг мастна тъкан. Мастната тъкан съдържа 27% вода. Водата няма калорийна стойност, но ако отделите 1 л вода, теглото ви ще намалее с 1 кг. Така че, ако държите на линията си, отделянето на водата е много важен фактор. За съжаление този фактор не се взима предвид при изчисляването на калориите.
Всеки, който наблюдава теглото си, знае, че тази теория е погрешна. Тя не може да бъде вярна, защото третира човека като машина. Механичният портрет, който френския учен Декарт въведе в науката, е все още валиден. Малцина са учените, които имат смелостта да игнорират това схематично изображение. Човекът все още се смята за жива машина, която реагира на определни стумили и работи с топлинна енергия. Ако заредите с определено количество гориво машината, тя винаги ще произведе определено количество енергия, което е по-малко от сипаното гориво. Полезното действие зависи от съпротивлението: ако съпротивлението е голямо, производството на енергия е малко; от друга страба, ако съпротивлението е малко, количеството енергия е значително по-голямо.
Храносмилането ни се нуждае от енергия, за да извлече хранителните вещества от хранителните продукти, преди да превърне тези хранителни в-ва в топлинна енергия. Храносмилането на лесносмилаемата храна, например зрели плодове, изисква по-малко енергия, отколкото храната, която е трудна за смилане, например варивата. Храносмилането на комбинация от няколко храни - например хляб и сирене, картофи с месо или още по-трудно смилаеми блюда - изисква голямо количество енергия. Проучване в тази област показва, че лошите навици на хранене водят до значителна загуба на енергия.
Чудесната формула "Е във = Е вън", както е описана в професионалната литература, е неправилна. Необходимо е тя да бъде променена поне във:
Е във
--------- = Е вън
С
В тази формула с Е във е означеноо количеството калории, внесени с храната, с Е вън - топлинната стойнос, и със С - съпротивлението.
Съпротивлението се определя от вида на използваната храна, начна, по който е преработена, кулинарната обработка, навиците на човека, възрастта на човека, който ще я консумира и т.н. По-нататък съпротивлението се определя от здравното състояние на храносмилателната система и на метаболизма. Хората със здрава храносмилателна система могат да получат повече от хранителните продукти, отколкото хората с проблем в храносмилането.
Същото може да се каже и за метаболизма. Авторите на книги за диетично хранене почти винаги споменават метаболизма, но никога не обясняват връзката храносмилане - метаболизъм. Думата храносмилане дори не се споменава в този род книги. Независимо от това, както храносмилането, така и метаболизмът са от жизнено значение за хората, които наблюдават теглото си. Изглежда неверочтно, че те никога не обсъждат тези два процеса. Повечето хора, които пазят линия, мислят само за количеството калории, които се съдържат в менюто им. Те забравят, че количеството калории не се определя само от белтъчините, въглехидратите и мазнините. След като тези вещесва се подложат на механична обработка от храносмилателната система и на въздействието на храносмилателните сокове, едва тогава чрез метаболизма, могат да бъдат превърнати с топлинна енергия (калории). Хората, които имат проблеми с храносмилането, извличат малко хранителни вещества и съответно калории. Ето защо невротичната анорексия често се свързва с лошо храносмилане ил с лошо превръщане (метаболизъм).
Не само твърде многото мазнини са симптом на затлъстяването!
А и задръжката на вода
Задръжката на вода много често се отдава на калиево-натриевия баланс. Натрият е елемент, който задържа водата, докато калият я елиминира. Нарушението в калиево-натриевия баланс очевидно е причина за задържането на вода. В естествените храни съдържанието на натрия е ниско, а на калия високо. Използването на трапезна сол (натриев хлорид) като консервант или добавка напълно нарушава калиево-натриевия баланс в храната ни.
Много хора обичат да солят обилно храната си. Едн банан например съдържа само 1 мг натрий, 385 мг калий. 100 г пълнозърнест хляб съдържа 552 мг натрий и само 169 мг калий. Соленото месо съдржа 853 мг натрий и само 131 мг калий.
Ще изредя списък със отношението м/у двата елемента в храните:
продукт - отношение натрий/калий
тиква - 1/383
банан - 1/382
бяла слива - 1/243
френско грозде - 1/238
слива - */230
праскова - 1.204
сок от нар - 1/200
портокал - 1/189
цариградско грозде - 1/179
малини - 1/169
авокадо - 1/167
диня - 1/558
мандаринов сок - 1/158
портокалов сок - 1/157
кайсия - 1/140
френско грозде бяло - 1/134
касис - 1/114
синя слива - 1/110
пресни смокини - 1/108
мандарина - 1/105
капина - 1/90
грейпфрут - 1/90
ананас - 1/86
ягода - 1/78
ябълка - 1/77
киви -1/74
череша - 1/70
папая - 1/66
дюля - 1/66
сок от грейпфрут - 1/64
грозде - 1/61
вишня - 1/57
лимон - 1/44
мушмула - 1/38
боровинка - 1/38
райска ябълка - 1/37
нектарина (праскова без мъх) - 1/30
манго - 1/27
пъпеш "Медена роса" - 1/16
Източник: Таблици за хранене, Институт за проучване на храненето при Университета във Виена и Гисен, публикувани от Аринус
тиквичка - */200
магданоз - 1/195
картоф - 1/147
лук - 1/45
ревен - 1/135
чушки - 1/106
праз лук - 1/52
аспержа - 1/55
домат - 1/50
краве мляко - 1/3
козе мляко - 1/4
копър - 1/6
целина - 1/3
бяла целина - 1/3
Източникът е същият.
* - няма данни
Затова един съвет от мен: Като се чудите копър или магданоз... изберете магданоза.
Имам още неща да пиша и ще ги публикувам в най-скоро време като други мнения. ( за факторите, които определят енергийните нужди, за причините за затлъстяване и центъра на глада и центъра на засищането; какви опастности крие)
Надявам се, че ще има хора, които да не ги домързи да го прочетат.
абе ти данеси го прочелаПървоначално написано от pepi_090
Добрите момчета отиват в рая, а лошите където си поискат!
Такам, значи пише къф е проблема, пише как да се реши, обаче преложенията за решаване са сведени само до хранене с плодове и зеленчуци.. No coment!
Първоначално написано от kocko
![]()
![]()
![]()
Porednata kilometrichna tema, koqto me murzi da xheta![]()
По-добре скъпи презервативи от колкото евтина детска количка...
LGPz
как да не те домързи като си го чел/а над 50 пъти вече?! вече и най-необразованият по темата знае всичко т'ва, че и мноооооооого повече! by the way, sladku bebzi, пише се "Comment", sorry, ама просто ме дразнят такива нещаПървоначално написано от Pepe Rey
(абе мн съм нервна напоследък, damn)
![]()
"Nil Satis Nisi Optimum."
http://www.rosieknowsbest.blogspot.com
98% оТ млАдОто ПокОлЕНие сЛуШа чАлГа!
АкО Си оТ оНезИ 2% КоиТо Я мРазЯт, сЛожИ ТовА в ПоДпиСа си!