.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 5 от общо 5

помогнете!!!!!

Трябва ми спешно есе на тема "Вземи целия ми дял, що ми се пада от бащиния ми дом, ала ме научи!" (Из Пространно житие на Кирил)

Град
    В облаците
    Достатъчно е да пуснеш една тема :] Иначе не намирам нищо.
    When I was young
    It seemed that life was so wonderful
    A miracle
    Oh it was beautiful,
    magical.
    All the birds in the trees
    They could sing so happily
    So joyfully..

Всичко е относително

е да де ама много спешно ми трябва тази тема за утре

Град
    Там,където най-малко очакваш....
    дори и 20 теми да пуснеш ( за което не те съветвам) няма да се намери материала и толкозз ..........
    If someone waits for you,it doesn't mean that they have nothing to
    do...it just means that nothing else is more important than you... )

Константин-Кирил като герой-образец
    според „Пространно житие на Кирил”

1. Увод:
    Житието разказва за живота, делото и личността на Константин Кирил. Голямо място е отделено на неговите успехи, заслуги на този истински велик човек, отдал живота си на знанието, вярата и мъдростта.Делото му се представя като един от най-съществените ориентири в духовния живот на слявянските народи и пример за народите, които търсят своя път към Бога, формират и утвърждават своето културно-историческо самосъзнание.

2.Теза:
    Микротеза номер 1: Житието предполага образцов герй, който върши неща, непосилни за обикновените човешки умове и способности.Животът на Кирил е разгърнат в такава перспектива.Така той дава пример на всеки един читател на произведението.
    Микротеза номер 2:Константин-Кирил успява в делата си, воден от търсене на истината, правото и искрената вяра.Неговите резултати са плод на един отдаден човешки живот в името на една свята кауза, на борба за достигане на вяра, мъдрост и знание до сърцата на обикновенните хора.

3.Доказателство.
    3.1. Микротеза номер 1: Житието предполага образцов герй, който върши неща, непосилни за обикновените човешки умове и способности.Животът на Кирил е разгърнат в такава перспектива.Така той дава пример на всеки един читател на произведението.
    Разсъждение за :
    Доказателство:
    • невероятното у личността на Кирил.
    • религиозен подвиг.
    • каузата на общността
    • ориентири в духовния живот. „Когато го дадоха на учение, от всички ученици той най-много преуспяваше в книгите...”
    „...всички му се чудеха.”
    „Макар и да съм уморен и болен телесно, с радост ще отида там...”
    „Вземи целия ми дял, що ми се пада от бащиния ми дом, ала ме научи!”
    „Бог не изпраща ли дъжд еднакво за всички?Също тъй и слънцето не свети ли на всички?Не дишаме ли всички...”
    „Благословен (да бъде) Бог, който не ни даде за лов на зъбите на нашите невидими врази,а съкруши тяхната мрежа и ни избави от гибел!”

Извод:Чудесата и успехите на Св. Константин Кирил свързват един раздвоен свят.Правят го единен и силен.

Преходно изречение:Светеца успява воден от желанието за правота, вяра и честност в множеството спорове.

3.2. Микротеза номер 2:Константин-Кирил успява в делата си, воден от търсене на истината, правото и искрената вяра.Неговите резултати са плод на един отдаден човешки живот в името на една свята кауза, на борба за достигане на вяра, мъдрост и знание до сърцата на обикновенните хора.
    Разсъждение за: Доказателство:
    • полемиките на Кирил.
    • борба с догмата.
    • опазване на светлината и правдата на света.
    • подвиг на създаването на нова азбука-прослава на словото и на творящата му мощ. „Бог не изпраща ли дъжд еднакво за всички?Също тъй и слънцето не свети ли на всички?Не дишаме ли всички...”
    „В закона е писано:На чужди езици и с чужди уста ще говоря на този род, но и така ще ме послушат,казва господ.Затова езиците са белег не за тези, които не вярват, а за тези, които вярват.”
    „И пророчески духове се покоряват на пророци:защото Бог не е Бог на безредие,а на мир...”
    „...че това, което ви пиша, са заповедни господни.”
    „И всеки език да изповядва, че Исус Христос е Господ за слава на Бога Отца, амин.”

Извод:Постиженията на Св. Константин – Кирил философ крепят християнската вяра, знанието и човешкото самоосъзнаване.Те дават порив на устремеността на човешката душа.Поклон пред светлата му памет.

4.Извод: Чудесата и успехите на Св. Константин Кирил свързват един раздвоен свят.Правят го единен и силен. Постиженията на Св. Константин – Кирил философ крепят християнската вяра, знанието и човешкото самоосъзнаване.Те дават порив на устремеността на човешката душа.Поклон пред светлата му памет.
    Само Болката е Истинска
    http://prize.bg/amnesiaibiza

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си