хора можели да намерите нещо за тези теми моля висе по география ми трябват госпожата ще напише 6 ако е хубаво
Човекът и въздухът-1
Човекът и водата-2
Човекът и природата-3
нещо от тоя
сорт ако може да ми намерите щесъм много благодарен претърсих целия гугъл но няма нищо
миии есе ако те устройва за др не мога да ти помогна
Човекът и природата
Човекът се стреми да бъде доминиращ вид на Земята, да определя правилата в света, който е “завладял”, но едва ли някой би могъл да заповядва на природата.
Човекът е само един от многобройните видове на Земята с единственото предимство, че притежава разум.Но дали е така – дали наистина разумът е предимство, след като той унищожава всичко около себе си: изсича дървета, убива животни, стои огромни сгради, мислийки, че ще живее по-добре, заблуждавайки се, че това е прогрес.Един индиански вожд сякаш е прозрял тази истина преди другите с думите си: ”Изчезнат ли всички животни, човекът би умрял от велика самота на духа. Каквото и да се случи на животните, то винаги се случва и на човека.”. Аз мисля, че един ден хората ще седят в механизирания си свят, ще разглеждат снимки на изчезнали видове и ще искат да заменят компютъризираните си домове, за да видят един слон или жираф, или просто една палма, ако имат късмета да оцелеят без животните и растенията.В стремежа си да бъде запомнен сега и завинаги, наблизо и през много километри, човекът погубва същественото и истински значимото. Природата е необуздана сила. Когато се опитваме да я контролираме тя ни унищожава. Не е ли по-добре да бъде спасен един животински вид, отколкото да бъде построен един мегаполис? Защото след време няма да има кой да живее в него.
Човекът живее в един динамичен и развиващ се свят, в който, за нещастие, всеки ден се избиват безброй животни, които са неделима част от нашето съществуване. Продължавайки в същия дух скоро ние ще последваме съдбата на животните.
Кой е по силен човека или природата ?Човека разрушава всичко създадено от природата - замърсява въздуха,избива животни,и причинява много други вредители на земните създания.Но и природата си "отмъщава" по някакъв начин - Земетресенията,изригналит вулкани, проливните дъждове , силните тайфуни и огромните цунами-та надвисили се над някоя държава.Но както казват по мъдрите хора "не може да се върви срещу майката природа".В повеста си "Нежната спирала" Йордан Радичков е обобщил точно това ,че човека върви срещу нежната и невинна природа.В храста в произведението на Йордан Радичков съзнателно е олицетворено човешкото същество, и геройте от разказа са възхитени от приликата на държанието на Шипката " : "Почти като човек... почти като човек!" - като считаното за "най - висшето" същество на земята.Начина по който плодовете на растението следят с "поглед" хората им внушава точно тази прилика на живото същество. Когато човека съзрява прецизно изписаната на снега "спирала" от кръвта на природата сред девствената и недокосната природа той се изпълва с чувство за вина и се натъжава защото разбира че е нарушил естествения баланс на природата убивайки това невинно и нежно същество.
Затова няма смисъл човека да води тази битка защото така вреди на всичко около себе си и в един момент докато се осъзнае ще се намира сред среда от пластмаса стъкло и метал.Няма смисъл защото тази битка винаги ще се води, макар и човека да знае че е нищо без заобикалящата го жива природа.
тва е за 8ми клас