- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- 1000 стипендии 2008-2009
iskam da popitam ne6to makar i da ne e to4no tova, za koeto si govorite i obsyjdate. nqkoi znae li ne6to po vyprosa za stipendiite za uspeh? vqrno li e 4e 6te stavat nqkyde kym 50 leva?
Не се впрягай в живота и без това няма да излезеш жив от него!
mersi![]()
Не се впрягай в живота и без това няма да излезеш жив от него!
Имам един въпрос. Ако искам да участвам с география коя тема трябва да избера? Аз се насочих към чужди езици, но не съм сигурна. Май по-добре ще е географията.
az bix izbrala
• Човек вижда толкова, колкото знае.
uspex!
"Науката не знае колко много дължи на въображението." подходящо ли е за география ?![]()
''Колкото и форми на държавно управление да има- в науката има само една-формата на свободата'' Това е моята тема, ще кандидатствам с история и литература![]()
Първоначално написано от ™G-Baby™
Аз мисля да се пробвам с философияEсето все някак ще го направя, но нещо и мен ме притесняват оценките
![]()
5.80 дали ще ми е ниско ?и в каква форма трябва да им покажа оценките си? да си снимам бележника?
![]()
Всичко го пише на сайта им, а има и рубрика Въпроси и отговори, така че най-добре е да се следва написаното там
===========
Кандидатстване
1 Прочети внимателно формуляра за участие, който можеш да намериш тук или при директора на твоето училище. Старателно попълни формуляра, като не пропуснеш нито една от точките в него и го подпиши. Ако си на възраст под 18 години, твой родител или настойник трябва да се подпише във формуляра , че е съгласен да участваш.
2 Състави своя кратка автобиография с акцент върху участия, постижения и допълнителни обучения.
3 Избери си тема от изготвените предложения. Напиши есе
4 Ако кандидатстваш в областта на изкуствата или информатиката и ИТ, изготви свое портфолио, така че да ни покажеш своите умения. Може да ни ги представиш на хартиен или електронен носител (CD или DVD) или като снимков материал.
5 Направи копие на годишните си оценки от ученическата книжка (за учебната 2007-2008 година), подпечатано и подписано в училищната канцелария или извади служебна бележка от училище за годишните си оценки (за същия период).
6 Помоли твой учител да напише препоръка за теб и я приложи към останалите документи. В препоръката учителят трябва да сподели наблюденията си върху твоите умения и работа в училище. Тази препоръка е много индивидуална и затова бланковата препоръка не е приемлива форма за твоето представяне пред нас. Чрез нея ние ще предобием още по-добра представа за теб. В случай, че учителят няма възможност да напише тази препоръка, посочи имена с телефони за връзка на двама твои учители, с които да разговаряме за теб и твоите постижения.
7 Ако кандидатстваш за стипендия в екип с твой учител, той/тя трябва да попълни Приложение 1 към формуляра, да напише аргументация за желанието си за участие и да напише препоръка за теб. В този случай препоръката е задължителна.
8 Можеш да добавиш към горните документи и копия от свидетелства за участието ти в олимпиади и други състезания по различни предмети, грамоти и награди, които си получил.
9 Изпрати събраните документи на адрес
------------------------
Имам няколко въпроса към тези, които са участвали миналата година или имат идея за какво става дума.
- Има ли специални изисквания дали есето трябва да е написано на ръка или да е напечатано?
- Горе-долу колко кандидати са се явявали миналата година и колко се очаква да бъдат тази?
- Може ли да се участва с повече от едно есета (тоест да си увеличиш шанса, ако например не ти харесат едното, то поне другото)?
- Трябва ли задължително да си избереш предмет, с който да кандидатстваш - това не е ли само за стипендията за изключителни умения и постижения? Не става ли просто да напишеш едно есе по избрана тема и толкова?
- Какви въпроси се задават на интервюто освен за какво смяташ да харчиш парите? И колко време продължава?
Благодаря предварително.
Без лични и безлични съобщения, моля.
tctttctcttctctc ^ int koi klas si....
Завърших седми.... Но в училище не сме правили, не съм ходила на уроци... Може ли да ми обясните същността му... Малко е глупаво, че тепърва ще го правя, но нкикоган е бях правила трансформиращ преразказ, обаче на изпита имам максимум точки...
mindscan
ами малко странно е, че не сте писали есета,ама ..![]()
Намерих малко полезна информация. Ето я:
1. Какво значи есе?
Еssai - опит (от френски). Опит - като опит да направиш нещо, не - като житейски опит.
2. Форма на есето - свободна композиция
3. Тема на есето - социална, морална, естетическа, психологическа, литературна, културна, историческа, философска...
Тематично погледнато, есето е "всеядно - като прасето".
4. Цел на изложението - изразяване на своята гледна точка, на своята позиция, на своите мисли и чувства
5. Стил на есето - смес от художествен, публицистичен и научен стил
6. Език на есето - изискан, образен, асоциативен
7. Познавателната основа - лични наблюдения, впечатления, мисли, натрупани знания и опит
8. Поводът за написване - може да бъде съвсем незначителен, но есето може да бъде написано и под въздействие на моментно вдъхновение
9. Търсено въздействие върху читателя - да го убеди, да го вдъхнови, да му достави естетическа наслада. Есето може да започне като нежна милувка и да завърши като удар с чук по главата на читателя или - като удар с бич по гърба му.
Писането на ученическо есе минава през няколко етапа.
1. Подготовка:
- Анализират се вложените в темата на есето смисли и се избира гледна точка, от която те ще се интерпретират.
- Уточнява се целта на написване на есето.
- Събира се информация (идеи) във връзка с темата.
- Информацията се подрежда според представата на пишещия за нейната важност.
- Обмисля се подходящ композиционен вариант на есето.
- Съставя се план на текста (увод, теза, доказателство и извод(и). Подреждането на микротекстовете в есето зависи от комуникативната задача и от предпочитанията на автора.
2. Писане:
Търсят се и се разсъждава върху:
- причинно-следствени връзки между факти и явления
- съпоставяне и/или противопоставяне на факти и явления
- житейски, исторически и научни примери
- цитати (мисли на известни хора), пословици, поговорки...
За да се засили убеждаващото въздействие на есето, се използват:
- реторични въпроси
- статистически данни
3. Проверка на изпълнението:
Текстът се редактира, когато:
- тезата не е формулирана правилно и точно, когато не съответства на темата на текста, доказателствата не съдействат за аргументиране на тезата, изводът не обобщава разсъжденията от доказателствата
- не е избран подходящ (съответстващ на замисъла) композиционен вариант на есето
- връзките (смислови, логически и езикови) между микротекстовете в есето липсват или не са изразени чрез подходящи средства
не са спазени нормите на съвременния български книжовен език.
ПП Горе-долу е това. Пишеш каквото мислиш върху проблема в свободна формаДано съм била полезна
![]()
Прочети много внимателно, информацията на сайта на 1000 стипендии. на въпросите, които задаваш по процедурата и документите- отговорите са там- не ти трябват тълкувания, а точните постановки. има и рубрика Често задавани въпроси.
относно интервютата- прочети старите теми и ще се ориентираш
успех![]()
А тази автобиография? CV ли трябва да се прави или ?
Абе есето трябвало да бъде точно напечатано с някакъв определен шрифт и големина на буквите? Някой да е прочел нещо за това, щото аз нищо не намирам?![]()
Нея целуваш нали и
нея лъжеш ти
както мене лъжеш ти
Щом дo мене той заспи
знам, че искам да си ти
трябва да реша ... трябва да реша...
Искам да попитам какво точно трябва да съдържа автобиографията. По-точно...да разказвам ли за родители...братя...сестрии
искам да пожелая успех на всички за тея стипендии![]()
Кажете НЕ на женските мустаци !
Човек, който не пие, е обладан от нечисти сили, служи на дявола и извънземните, става гей или умира от гъбички и херпес!
Моля ви кажете ми, неискам да се излагамИ аз желая успех на всички
![]()
Ми то така трябва да се направи биографиятаПървоначално написано от butty
![]()
Нея целуваш нали и
нея лъжеш ти
както мене лъжеш ти
Щом дo мене той заспи
знам, че искам да си ти
трябва да реша ... трябва да реша...