Той със сигурност още има чувства, особено ако ти си го скъсала, макар че и той да е скъсал, това почти нищо не променя. Ти също имаш чувства към него и е чудесно, че не се правиш на безразлична.
Нормално е да страни от теб, даже се учудвам, че не говори глупости за теб в компанията ви и не настройва приятелите ви срещу теб. Никога след връзка не можете да сте "само приятели". Това е най-голямата заблуда и обикновено хората го осъзнават на 30-40. Не чакай дотогава.
Когато той си хване ново гадже, на теб ще ти е гадно, но ще ти мине след известно време (да, ще боли, но не адски много). Докато ако ти си хванеш ново гадже, ще нанесеш жесток удар на бившия си приятел. Това е една съществена и незабелязана от много хора разлика между половете. Дължи се на еволюцията, ролята на мъжа и жената в племето/семейството и сексуалната им предопределеност. И двата пола търсят партньор със здрави гени (т.е. такъв който ще даде здраво поколение). Докато жената износи едно бебе, мъжът може да създаде хиляди бебета. Ето защо жената винаги избира, а мъжете все се оплакват че "никоя не ми пуска". По същата причина за мъжете обикновено няма никакво значение с коя правят секс (дори не им пука особено дали правят секс със жена или с коза - разбра идеята ). Така че ако той си намери гадже, не е нужно изобщо да я обича, за да си правят секс. Освен това мъжът трудно забравя жена, с която сексът му е бил даденост докато сега ще се налага да търси, да убеждава и да влага ресурси в нова.
Жената пък си въобразява, че също като нея, мъжът трябва да обича жената за да спи с нея. Глупости! Само жената обикновено спи с мъж който обича. За нея е статистически задължително да обича мъжа, докато при него е точно обратното. Ето защо за бившия ти приятел ще е голям удар да разбере че си имаш ново гадже - това означава, че новият е по-добър и си го предпочела пред стария за баща на децата ти (това да не те плаши - еволюционна гледна точка, не е задължително да искаш деца сега).
Въпреки че е 100% сигурно, че бившият ти още има чувства, можеш лесно да провериш като си хванеш ново гадже. Очаквай една от следните реакции (или 2-3 едновременно):
Бившият ти признава за чувствата си и те моли да се съберете пак (20% вероятно тъй като повечето момчета не са достатъчно свестни)
Бившият ти започва да страни много повече и изобщо не разговаря с теб, но се старае да пуска майтапи които те обиждат (тип "Да бе аз обичам всяка вечер в диското да ми духа различна" или "Косматите не ме кефят, но като нищо друго не се намира..." - това ако не се бръснеш, и т.н.) - над 50% вероятно - повечето момчета са тъпи дебили до 20-22-годишна възраст, макар че лично познавам и един такъв на 30.
Бившият ти започва да се натиска на всяка срещната, старае се да гледаш когато той се сваля с някоя (надявайки се че това те наранява), хваща си ново гадже (няма нужда да го обича, достатъчно е че ти ще си мислиш че той я обича) и се опитва да ти отмъсти.