Ами давайте,пишете
този скоро го прави майка ми и е много вкусен и лек. Охладена диня
Този десерт е характерен за Палермо,столицата на Сицилия.Представлява нещо средно между крем без яйца и сладолед.На пръв поглед може да ви се стори по-калоричен отколкото е всъщност,тъй като в него няма яйца,мляко или сметана.
Продукти за 6-8 порции:
1 голяма или няколко по-малки дини с общо тегло от 2 до 3 кг
4-6 супени лъжици захар
2 супени лъжици царевично нишесте
1/4 чаена лъжичка ванилия на прах
2 супени лъжици захаросани плодове,нарязани
2 супени лъжици шоколад,нарязан на едро
Изгребете с лъжица внимателно само червената част от динята и я прекарайте през цедка,за да премахнете семките.Трябва да получите около 4 чаши прецедена маса.Сложете динената каша в голяма тенджера със захарта и нишестето на умерен огън и бъркайте постоянно,докато сместа почти заври,тогава кремът е готов.Свалете от огъня и оставете сместа да се охлади до стайна температура.Прибавете ванилията,захаросаните плодове и шоколада.Налейте сместа в двулитрова форма за сладолед или в 8 индивдуални купички.Оставете крема във фризера за 3 часа или повече,докато се охлади и сгъсти ,но да не е твърд.Можете да направите това и в машина за сладолед,ако имате такава.
Е, дано ако си го направите ,да ви хареса
П.П.Тази рецепта е от книгата " Рецепти и спомени" от София Лорен.Има много вкусни рецепти от италианската кухня в нея.