- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Здравни проблеми и болести
- за Късогледството....
Така, да те питам в университета между лекции и упражнения трябва да се специализирам в скоростно сменяне на лещите с диоптрите за близо и далеч ли?! И да си дундуркам разтворите и да внимавам да не ги разлея?!![]()
![]()
И да си мия по пет пъти ръцете и пак да няма гаранция дали няма да си навлека възпаление?! Не са практични! Това е! Особено ако бъркаш по трупове, киснали във формалин!
Чудиш се дали си бременна? Кажи:
1. Дата на последна редовна менструация /ПРМ/ 2. Дата на рисков полов акт и 3. Продължителност на менструалния цикъл /МЦ/.
Списък на медикаментите, отпускани без рецепта- http://www.bda.bg/images/stories/doc...ed_inf/OTC.pdf За всички останали отнасяте БАН!
Шофирай разумно- стигни жив!
Отговорът ми беше за авторката на темата. Ти предполагам ползваш от комбинираните очила и за късогледство и за далекогледство..
А колкото до разтворите и "разливането им"- спокойно няма такава опасност..
Не са комбинирани, а са два отделни чифта. Все пак лещите се препоръчват при по-голям диоптър. При 1.25 не е толкова наложително да се слагат лещи, още повече при дете на 14-ще се разсейва, ще забравя да ги маха, ще заспива с тях, а и компютър и телевизия ще трябва да гледа с очила, за да не я дразни светлината.
Чудиш се дали си бременна? Кажи:
1. Дата на последна редовна менструация /ПРМ/ 2. Дата на рисков полов акт и 3. Продължителност на менструалния цикъл /МЦ/.
Списък на медикаментите, отпускани без рецепта- http://www.bda.bg/images/stories/doc...ed_inf/OTC.pdf За всички останали отнасяте БАН!
Шофирай разумно- стигни жив!
Нали осъзнаваш, че говориш пълни глупости? Някой предлагал ли ти е варианта да имаш 2 чифта лещи, които да сменяш през лекциите, защото хич не ми се вярва? Не знам какъв точно е проблемът с очите ти, но това, че ти няма как да носиш лещи не значи, че не са перфектният вариант за други.Първоначално написано от kalpazanka
petgrbg, не се обвинявай. Компютърът, неправилното четене и т.н. могат да имат влияние, но дъщеря ти не качва диопъра заради това, основно. Просто на 14 имаш един диоптър, на 18 - друг, и чак към 25-30 се установява окончателно. (докато станеш на възраст разбира се, тогава процесът започва в друга посока..) Това, че се качва, не означава, че се влошава, нормално е. Освен това много оптици са ми казвали, защото съм се интересувала, че дали си носиш или не очилата/лещите - диоптърът ти не се влияе. Ти ги носиш за собствения си комфорт, а ако ли не - диоптърът няма да ти се вдигне, заради това.
Но дъщеря ти наистина е малка за лещи - да носи очила и да ограничи компютъра.
Към авторката - лещите не се забелязват, камо ли да е грозно. Има най-различни, като основната и най-важна характеристика при избора на лещи е водното съдържание.
Лещите за по-дълъг период от време са обикновено с по-ниско водно съдържание (шестмесечни, годишни -38%) и обратното (еднодневни, месечни - 55%, 74%)
За колкото по-кратък период от време - толкова по-скъпи са лещите. Ако си вземеш еднодневни излизат около 120 лв на месец. Едномесечните са от 9 до 24 лева за леща на месец. Шестмесечните, годишните за около 60 лв на леща.
Най-добрият и разумен вариант, ако не разполагаш с много средства са например Ultravision Specialty 55% (9 лв лещата) или Ultra wave 60 (14 лв лещата).
Много важни са и разтворите, които използваш - икономични са, затова е хубаво да заложиш на по-утвърдените марки, за да не рискуваш да имаш хубави лещи, които да не почистваш добре с някой евтин разтвор. Renu, Opti-free и други са много добри.
И нещо много важно!!! По оптиките ЛЪЖАТ или НЕ СА ИНФОРМИРАНИ, затова, когато купувате лещи проверявайте в интернет, в ЧУЖДИ сайтове за какъв период от време са!
Пример - Ultravision и Ultra wave 60 са едномесечни лещи, докато тук се продават за тримесечни! Забележете, че когато си купувате лещите, на тях пише водно съдържание, марка, диоптър, но НИКОГА не се упоменава за какъв период са, което позволява ужасни спекулации!!
Запомнете, че всички лещи, които се продават в блистер, каквото и да ви говорят са винаги едномесечни. Тези, които се предлагат в бурканче, са за по-дълъг период от време.
най- накрая едно адекватно мнение
бтв и моя разтвор е Опти Фрий
здравей, аз също съм късогледа. Получих го когато бях 6 клас (сега ще съм 9) почнах от -0,75 и за период около 6-7 месеца го качих -2,25 на едното око и -2,50 на другото. Сега съм с -3,50 и -2,75. Диоптара ще продължава да се увеличава докато не навършим 21 години. Незнам дали докторът те е уведомил, но очилата не трябва да се носят постоянно. Именно за това лещите не са подходящи. Те постоянно са в очите, а така диоптара ще ти се качва постоянно. Не носи лещи поне докато не навършиш 17-18 години. А в училище ти препоръчам да си носиш очилата, за да не напрягаш очите.
Никъде не видях поне веднъж да се каже, че ЛЕЩИ НЕ СЕ НОСЯТ ПРИ МАЛКИ ДИОПТРИ!!! Аз съм с очила от 2001г /май бях 7/8 клас/. Диоптрите им са 1.25 на едното и 0.75 на другото + астигматизъм. Била съм при едни от най-добрите лекари и клиники, но всички категорично са против лещи за подобни диоптри. Още повече,че ти си прекалено малка за такива глупости.
Преди не си носех очилата,но сега си взех НАРОЧНО червени, с ефектна тънка раздвоена рамка. Нека се виждат, акцентирам върху тях и ефекта е супер![]()
Smile!?
Едно малко допълнение към написаното от f(x) - освен гореописаните меки контактни лещи, има и твърди (кой от двата вида е по-удачен, решава офталмологът):Първоначално написано от f(x)
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%...B5%D1%89%D0%B0
Ако наистина не ви се налага, не си взимайте. С висок диоптер съм и преди 4 години реших, че очилата ще си ги оставя за вкъщи, а за навън ще са лещите. По-удобно ми е навън с лещите, но наистина са си нож с две остриета. От към точка спазване на добра лична хигиена - проблеми нямам, обаче се оказа в един момент, че благодарение на лещите, клепачът на едното ми око при малко повечко натоварване или преумора леко пада по-надолу от другия. На милите офталмолози им трябваше 5 месеца, за да стигнат до това заключение. Да не му се налага на човек да се занимава с лекари! Единственото решение е да се спре носенето на лещи, ама нещо не ми се нрави тази мисъл...
Ако някой реши да премине към лещите, трябва да има в предвид, че меките контактни лещи изсушават доста окото и е необходимо да се капят от време на време изкуствени сълзи, за да може то да се овлажнява. Много трябва да се внимава да не се преносят лещите, защото и от това може да се появят проблеми (например изкуствено увеличаване на диоптера). Високата цена на лещите, не винаги е гаранция, че няма да ви дразнят на очите. Все пак лещата, колкото и фино да е изработена, си остава чуждо тяло и организма се опитва да се отърве от него. Ако желаете да имате за по-дълго време от разтвора за лещи, може да си купите "Физиологичен разтвор" и с него да си промивате лещите преди да ги сложите или след като ги свалите, а в самото контейнерче да сипете от разтвора, като сменяте течността от контейнерчето на минимум 3-4 дена. При активно носене на лещите, т.е. всеки ден от месеца, ще забележите, че физиологичния разтвор за 3 лева е доста добър помощник в сравнение с 18-19 лева на месец и половина за разтвор, колкото например струва големия флакон Opti-Free (другите качествени и добри разтвори за лещи не падат по-ниско по цени).
За твърдите контактни лещи не мога да кажа кой знае какво (нямам голям досег до такива). Знам, че са доста по-подвижни в окото от меките, има по-голяма вероятност да изпаднат и да започне лудото търсене на лещи, като по филмите. Плюс това, че са по-неудобни и дразнещи от меките лещи.
Благодаря на всяка една от Вас за отделеното време и споделени мисли и впечатления. Детенце от тази година е в езикова гимназия и понеже натоварването е голямо се учи и до сред нощите.Запасила съм я с моркови да хрупа като зайче.