.
Отговор в тема
Страница 3 от 4 ПървиПърви 1234 ПоследнаПърви
Резултати от 51 до 75 от общо 92
    Град
    Видин
    Цитирай Първоначално написано от tankistabg
    Все тая.
    А на това му се вика да игнорираш фактите, правят го основно момичета и идиоти...
    Естествено отговор няма да получа понеже истината боли
    And in our Dying, we're more alive-than we have ever been
    I've lived for these few seconds
    For I am Winter born
    http://vbox7.com/play:d61898cb

Бате не се грижи какъв борец съм. Всеки се бори както може. Направил съм много неща и тук и там, и на някои трети места. Достатъчно много за да може сега всички тук да ме коментират, и да имам покани за редица дестинации из Европа и Азия от подобномислещи - бели националисти.

Интервюто не съм си го взимал сам, спокоино.

А за тангра - Искам да питам всичките умници... Като Тангра не ни е бог, кои ни е бога? Исус ли? Ама той нали не е с българска кръв? Как така ще ни е бог? Или Алах - ама и той е рязан педераст
    Хаха, Танки ти пък а ми докажи, че Тангра е етнически българин бе баце, демек, че в жилите му тече българска кръв ...
    Смешно ми е как може да се имаш за антикомунист, а да вярваш в един наложен от комунистите за "бог" на "българите"(странно как Тангра или Тенгри хан е български "бог", след като българите със сигурност не са тюрки), наложен от тях именно за да отчужди българите от изконната им Християнска вяра?! Сигурно сега ще кажеш, че българите-християни не са автентични българи, след като не вярват в "българското божество" Тенгри. И иди го обясни това на Дякон Игнатий, който май е бил заклет "тенгрианец" сигурно според тебе .
    И да, Иисус Христос, макари да не е българин, е нашият Бог в духовен аспект, както и на всички хора по света, без разлика на националност и раса, които го приемат. защото Християнството винаги е водило България и българският народ в правилната посока. Ето това е истинският Бог, а не някъв си измислен и наложен в канцелариите на ЦК на БКП Тенгри, Тангароа или там както му беше името. И я ми кажи, колко исторически доказателства има, че българите са "вярвали" в Тангра?! Половин, едно, колко точно?! И ти оттам как си правиш заключения изобщо за някакъв култ към Тангра?
    ПП. Интересно ми е още що за национализъм е този който върви срещу вярата на народа си? Много интересен някак си ...

Стига коментиране и разделяне по религии. Тва и при Хитлер го е немало.
    Една идея не може да бъде унищожена!

Тангра действително е бил български бог, но няма нищо общо с тюркско-монголския Тенгри. Култа към Тангра е бил разпространен от Шумер до Океания .На шумерски ДИНГИР означава Бог, ТИНГОР на кимрийски означава Клетва пред Бога ,ТАНГРОА е божество на полинезийците .Така ,че култа към ТАНГРА не се среща само сред тюрките и монголите ,а в цяла Азия даже и извън нея се срещат думи подобни на Тангра За вярването на българите към Тангра прочетете "Сказание за дъщерята на Шан(Кана)"

Тангра е български бог до мозъка на костите си. Не е нужно да четеш дебилните книги на нашите историци за да го разбереш.

Обясни ми ако тангра не е български бог, защо в анонимна турска хроника от 15 век е записано че ние сме казвали на връх Мусала с името Тангра?

Арабите имат дума "Тангра", която се превежда като Бог. При монголите е имало много богове, но всеки е завършвал на -Тенгри(питал съм монголец за това и той потвърди).+ това монголците имат същата легенда като тази за Кан Кубрат и синовете му. Тя датира от 11-12век(не помня). Ама българите не сме монголци нали?

Цитирай Първоначално написано от Proud Bulgarian
    Арабите имат дума "Тангра", която се превежда като Бог. При монголите е имало много богове, но всеки е завършвал на -Тенгри(питал съм монголец за това и той потвърди).+ това монголците имат същата легенда като тази за Кан Кубрат и синовете му. Тя датира от 11-12век(не помня). Ама българите не сме монголци нали?
    Определено българите не сме монголци, това е 100% сигурно поне. Както е и сигурно, че въпросното божество Тангра, Тенгри или както е наричано от различните народи не може да се каже, че е точно и само българско. И че българите(поне аспаруховите българи) е много пресилено и неточно да се каже, че са били само тангристи, след като има 1-2 свидетелства за някакъв вид почитане на Тангра в Дунавска България. За сметка на това Кубрат, Тервел, а и Омуртаг са приели Християнството, което означава, че наред с други религиозни вярвания, които са били разпространени у българите, Християнството е пуснало дълбоки корени сред тях няколко века преди официалното му приемане през 864 г.
    Иначе поне това мога да се съглася, че религията не те прави по-малко или повече българин. Батбаяновите българи приемат юдаизма, котраговите-исляма, но това не е най-важното в случая. Важното е, че българите сме си българи. Но е вярно и че отричането на Християнството, религията която очевидно е дълбоко вкоренена в българската душа от повече от 1100 години е изключително вредно. Християнството е пътят на България, това не трябва да се отрича. Мога да приведа безброй доказателства в тази насока, но мисля, че няма смисъл да се изброява подробно. Без Християнството българският народ би загубил основния си духовен, а и до голяма степен национален фундамент. Говоря цялостно, иначе българите-нехристияни, пак повтарям, също са неразделна част от българската нация, но не на основа вяра(религия), а на национална основа.

Батбаяновите българи не са приели юдаизма, а хазарите. Не казвам, че тенгрианството е само българско, но наистина е било основната религия на българите преди да приемем християнството/исляма в зависимост за кои българи става дума.

Батбаяновите българи не са приели юдаизма, а хазарите. Не казвам, че тенгрианството е само българско, но наистина е било основната религия на българите преди да приемем християнството/исляма в зависимост за кои българи става дума.
    Може и в прародината им край Имеон тенгрианството както го наричаш да е била основна религия, но след като идват в Европа и влизат в досег с Армения и Византия, Християнството си пробива много сериозно път сред тях и честно казано не се знае коя от двете религии е по-широко разпространена сред тях. За справка виж този линк:
    http://br-zo.com/forum/viewtopic.php?t=436

Цитирай Първоначално написано от kristo
    Може и в прародината им край Имеон тенгрианството както го наричаш да е била основна религия, но след като идват в Европа и влизат в досег с Армения и Византия, Християнството си пробива много сериозно път сред тях и честно казано не се знае коя от двете религии е по-широко разпространена сред тях. За справка виж този линк:
    Ако беше толкова разпространено, нямаше да трябва да бъдат избити 52 боилски рода и ослепен самият Расате. То и в скандинавските страни е било разпространено доста преди официалното(наложено със сила) приемане, но и там е имало убийства и т.н. Когато един викинг се е покръствал(в реката) зад него е седял друг, вече покръстен, държейки детето му, за да го убие ако той нещо се противи.

Град
    паралелно
    [quote="kristo"]
    За сметка на това Кубрат, Тервел, а и Омуртаг са приели Християнството, което означава, че наред с други религиозни вярвания, които са били разпространени у българите, Християнството е пуснало дълбоки корени сред тях няколко века преди официалното му приемане през 864 г.
    [quote]

Само да уточня, че Омуртаг не е приел християнството, а точно обратното - преследвал е християните, защото се е опасявал от засилване на византийското политическо влияние в България и дори е лишил собствения си син Енравота от престола именно заради това, че вярва в Христа. Синът му Маламир продължава тези гонения, като дори убива брат си. Иначе с всичко останало съм съгласна.

А и към българските владетели християни се предполага, че спада и хан Терелиг.
    Nobody is perfect.
    I am Nobody.

Някои хора казват, че искат да купят света. Съжалявам, но не го продавам!

Цитирай Първоначално написано от kristo
    Ако беше толкова разпространено, нямаше да трябва да бъдат избити 52 боилски рода и ослепен самият Расате. То и в скандинавските страни е било разпространено доста преди официалното(наложено със сила) приемане, но и там е имало убийства и т.н. Когато един викинг се е покръствал(в реката) зад него е седял друг, вече покръстен, държейки детето му, за да го убие ако той нещо се противи.
    Само не ми казвай, че вярваш в налаганите през комунизма митове за избитата от Борис-Михаил българска аристокрация(боилите). Прекалено нелогично звучи да си избиеш цялата аристокрация просто ей така, за да "наложиш" някаква религия, която така или иначе е била доста разпространена явно сред прабългарите, разбира се наред с тенгрианството и другите култове. Как ще управляваш се управлява тази държава, след като няма аристокрация?! Нито пък археологическите разкопки показват някакво масово избиване на боили. Има византийски "свидетелства" за нещо такова, които са много изопачени, за да представят в лоша светлина България и българите едва ли не като някакви диви варвари, които макар че са приели Християнството пак са си останали такива. А и прабългарите не са били религиозни фанатици и не са отричали другите религиозни вярвания и течения, стига да са полезни за държавата. А Християнството определено винаги е било полезно за България, не вярвайте в комунистическите митове, че след приемането му, българският дух спаднал и сме започнали да губим позиции на велика сила, тея да ми ги разправят на старата шапка. Фактите показват точно обратното-след приемането на Християнството има възход и то във всяка една област и най-важното-национално обединение, което чрез тенгрианството е нямало как да бъде постигнато.

amazonkata90, права си, че първоначално Омуртаг е преследвал Християнството, но в последствие очевидно го е приел. Докачателство затова е, че сам е заповядвал да го изобразяват с християнски кръст в ръка. От това по-сигурно доказателство, че е станал християнин, не може и да има. Не, че няма и други, по-дребни доказателства, но това е най-категоричното просто. Иначе за Телериг си права, в линка, който дадох пише и за него, че съще е бил вероятно християнин, просто аз съм пропуснал да спомена и него.
    Ето изображението на Омуртаг с християнски кръст в ръка на една негова монета, която красноречиво говори за това, че е приел Християнството:

Град
    паралелно
    Аз имам едно друго обяснение за изображението на тази монета. При сключването на 30-годишния мирен договор с Византия хан Омуртаг приема да се закълне по християнски над кръста, а император Лъв Пети извършва сложния церемониал на езическата клетва, за да се гарантира по-здраво постигнатият съюз. И може би тази монета е изсечена именно по този повод. От друга страна, възможна е и другата версия. Именно при Омуртаг ханът започва да се назовава с титлата "от Бога поставен", а народът му е "поверен от Бога" в изсечените каменни надписи. И наистина звучи малко нелогично, ако този бог е Тангра, а не Христос... Но нали все пак това е история, а в нея много неща са неясни и едва ли ще бъдат изяснени в скоро време.
    Nobody is perfect.
    I am Nobody.

Цитирай Първоначално написано от Diam0nD
    всеки има право на мнение и аз ще зачета твоето ,но за Бога ти си пълен идиот !!
    На аватара си, си сложил някакво негро, а ми говориш че съм идиот.
    Ти си шибан расист ти не си националист!

Град
    somewhere over the rainbow ;]
    Танкистеее, албанско чедо осъзнай се. Какви стотици хиляди последователи на идеите ти? Най-много да са 5-6...
    Уф, не ти е лесно пич, първо се чудех да се смея ли, да плача ли, но сега разбрах, ти будиш нищо повече от съжаление.
    Егоистично момченце, което се смята за нещо повече от масата хора..
    "The body tell the mind to quit. The mind tells the body to shut up."

Град
    Видин
    Цитирай Първоначално написано от gacy_bacy
    Ти си шибан расист ти не си националист!
    Заеби го танкиста, детето е олигофрен...мисли си че като си бял си едва ли не полу-бог..
    And in our Dying, we're more alive-than we have ever been
    I've lived for these few seconds
    For I am Winter born
    http://vbox7.com/play:d61898cb

Цитирай Първоначално написано от amazonkata90
    Аз имам едно друго обяснение за изображението на тази монета. При сключването на 30-годишния мирен договор с Византия хан Омуртаг приема да се закълне по християнски над кръста, а император Лъв Пети извършва сложния церемониал на езическата клетва, за да се гарантира по-здраво постигнатият съюз. И може би тази монета е изсечена именно по този повод. От друга страна, възможна е и другата версия. Именно при Омуртаг ханът започва да се назовава с титлата "от Бога поставен", а народът му е "поверен от Бога" в изсечените каменни надписи. И наистина звучи малко нелогично, ако този бог е Тангра, а не Христос... Но нали все пак това е история, а в нея много неща са неясни и едва ли ще бъдат изяснени в скоро време.
    Мне, прабългарите заради "комерсиални" цели така да се каже не са си сменяли вярата или само българските владетели за да получат някаква титла от Византия или нещо подобно. Просто няма логика "антихристиянинът" Омуртаг сам да иска да бъде изобразяван с кръст в ръка, при положение че е такъв. А че до едно време е бил такъв, така е, но явно после е приел Християнството. Иначе и Борис се смята от някои че поради такива цели, да предпази България от византийска експанзия и за да има мир с нея е приел Християнството и го е "наложил" на българите, но това очевидно не е вярно. Каквото и да е, няма как по друг начин логично да бъде обяснено изображението на Омуртаг с кръст в ръка. Пак казвам, прабългарите просто ей така, особено българските канове, без да са убедени, не биха сменили вярата си. Сега че пак са се придържали в някаква степен към някакви езически принципи, със сигурност е така, то и до днес има езически остатъци в българската култура, фолклор, национални празнични традиции и пр. Просто Християнството приема и култивира всичко от другите вярвания, което е полезно и не вреди на истинската вяра.

Град
    паралелно
    За Борис съм напълно съгласна. Той приема християнството главно поради две причини. На първо място, първите 10 години от управлението му минават в непрекъснати войни, в които българската армия не побеждава нито веднъж (като изключим успеха срещу Великоморавия) през 863. И няма как това да не промени коренно държавната му политика. Основна цел в нея става утвърждаването на неограничената власт на българския владетел, а оттам и на суверенитета на България сред останалите европейски държави. Нека не забравяме, че тя е притисната от Византия и Немското кралство - две християнски държави и в известен смисъл е поставена в изолация и не може да разчита на сигурен съюзник. За да заздрави позициите си България трябва да приеме религията на могъщите си съседи. Дори в началото Борис смята да приеме християнството от Римската църква, но неуспешната война с Византия от 863 го принуждава да се покръсти от Константинополската патриаршия.

Второ, в резултат на централизацията на България при Крум и Омуртаг се създават всички предпоставки за формирането на единна българска народност. Но дълбоките културни и религиозни различия, съществуващи между славяните и прабългарите могат да бъдат преодоляни сано чрез приемането на една универсална религия като християнството.

Трето и последно, че вече написах цял роман... Християнството е най-подходящата религия и от гледна точка на това, че с учението си за божествения произход на всяка земна власт и непротивене на злото и на "земните властелини", то служи на интересите на владетеля и управляващата аристокрация. Главна цел на Борис е да създаде църква, подчинена на светската власт, която да укрепи престижа на управляващите.
    Nobody is perfect.
    I am Nobody.

Историята не е 100% сигурна и всеки вярва в това, което харесва.Примерно, Кристо е вярващ православен християнин и е склонен да вярва, че Омуртаг е бил християнин, но не е склонен да вярва, че 52боилски рода са били избити. Затова дискутирането на религиозно-исторически въпроси няма особен смисъл.

Историята не е 100% сигурна и всеки вярва в това, което харесва.Примерно, Кристо е вярващ православен християнин и е склонен да вярва, че Омуртаг е бил християнин, но не е склонен да вярва, че 52боилски рода са били избити. Затова дискутирането на религиозно-исторически въпроси няма особен смисъл.
    Ми човек зависи кои историци как тълкуват историята. Примерно комунистите, който мразят и отричат тотално Християнството, направиха всевъзможни опити да го очернят и едва ли не изкарат за някакъв виновник за бедите на България и българският народ. Други пък точно обратното. Такива като професор Владимир Владикин, един от най-известните български националсоциалисти забележи! пък се е опитвал да докаже, че още от дълбока древност прабългарите са били по-скоро християни, отколкото езичници. Лошо е наистина, че няма достатъчно безпристрастни историци, които да не се хващат на една или друга пропаганда, а да седнат и анализират фактите така както трябва да го направят и да отсеят кое истина и кое не. Също като теориите за произхода на прабългарите, обще взето на един и същи принцип са двете неща, макарче там вече е общо взето ясна работата .
    Иначе си прав, не мога да не ти призная, че трябва да се обединяваме на основа на това, че сме българи, а вярата и религията, макар да са много важни, са малко по-друго нещо. И все пак няма как да не признаеш, че Християнството е от едно 1000 години религията, която обединява българския народ и е донесло много повече положителни неща на България и съответно на него, отколкото предполагаеми отрицателни, каквито аз лично за мене си не виждам. Ако ти виждаш, ок, нямам против, твоя мнение .
    Факт е също, че Християнството спомогна изключително много за образуването на българската нация. Не народност, защото българската народност си я е имало още от времето на Велика България, та ако искаш и на Древна Балхара, защо не, а нация.

Shtom tankista tolkova mrazi Hristiqnite zna4i mrazi hora kato Levski,Botev,Simeon,General Vazov i tn pez poslednite okolo 1100 godini.Sashto taka sigurno mrazi powe4eto ot predcite si zashtoto i t sa bili Hristiqni.

Цитирай Първоначално написано от valkanovb
    Shtom tankista tolkova mrazi Hristiqnite zna4i mrazi hora kato Levski,Botev,Simeon,General Vazov i tn pez poslednite okolo 1100 godini.Sashto taka sigurno mrazi powe4eto ot predcite si zashtoto i t sa bili Hristiqni.
    Хах, много точно казано, тотално закопаваш с този въпрос .

amazonkata90 написа
    Второ, в резултат на централизацията на България при Крум и Омуртаг се създават всички предпоставки за формирането на единна българска народност. Но дълбоките културни и религиозни различия, съществуващи между славяните и прабългарите могат да бъдат преодоляни сано чрез приемането на една универсална религия като християнството.
    За какво формиране на единна българската народност говориш като българския народ както каза Кристо се е формирал много преди покръстването, най-малко 2000 хилядолетия преди създаването на Дунавска България. Славяните са били малцинство сравнение с българите. Така ,че не може да се говори за сливане а за претопяване на славяните от българите. И няма такъв народ като прабългари има само българи ,защото така наречените прабългари са същите като днешните българи.

Град
    паралелно
    Знам, че няма народ прабългари - използвам утвърденото в историческата наука понятие, което разграничава ранносредновековните българи от предствителите на формираната през 9-10 век българска народност. Несъмнено те имат много общо, но поне според мен в никакъв случай не са взаимозаменяеми понятия.

Названието "България" идва от факта, че при създаването на Дунавска България през 681 (въпреки че и тази година е спорна), основната тежест във войната с Византия е поета от хората на Аспарух. Така че съвсем естествено те заемат господстващо положение в новата държава. Не е напълно ясно какъв е броят на заселниците в Онгъла, но според най-разпространеното становище той е около 250-300-хиляди, дошли на няколко миграционни етапа. Славяните не са малко на брой, но те не са организирана военна сила, както древните българи и именно тази по-ранна поява на идеята за централизирана власт определя това господство на Аспаруховите българи.

Не на последно място, народност е общност от хора, живеещи на обща територия на утвърдила се държава, които си служат с един и същ език (напомням, че славянският език е утвърден над прабългарския на Преславския събор), притежават ОБЩА материална и духовна култура (а според етнографи и фолкографи жилищата, инвентара, облеклото, танците и песните имат преобладаващо славянски характер)и съзнание за народностна обособеност. Именно това съзнание се проявява чрез утвърждаването на името българи. Но е глупаво да делим едните от другите, след като в нашите вени тече кръвта и на двата етноса...
    Nobody is perfect.
    I am Nobody.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си