.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 4 от общо 4

Какво е храненето, и защо трябва да се храним здравословно.

Болеста на 21 век е нездравословното хранене. Не се засмисляме какво ядем, а храненето ни се превръща в ангажимент, който изпълняваме всеки ден без да се замисляме какво пречинаваме на оранизма ни. Когато в тялото попадне храна или течност, то се абсорбира (поглъща). Способността ни да нахраним тялото си се свежда до способността да абсорбираме храни и течности. След като сме погълнали яденето, т.е. сме абсорбирали храната или питието, организма започва нормалния процес на храносмилане. Това е естествената способност на организма да разлага храната на хранителни вещества, които се уссояват или се асимилират от кръвоносната система в тънкото черво чрез така наречените “власинки”. Следователно процесът на абсорбиране включва храненето и пиенето, а асимилирането е естествения процес на разлагане на храната в организма и вмукването в кръвоносната система. Това е начинът, по който всички се изхранваме – абсорбиране и асимилиране. Нека накратко проследим процеса на храносмилане след приемане на храната. Първоначално се сдъвква и смесва със слюнката, след което преминава в стомаха. Веднъж попаднала там, храната се втечнава от смес от хидрохлорна киселина и пепсин, отделени от стомашната стена. Процесът на храносмилане започва със сдъвкването на храната, продължава в стомаха, а след това – в горната част на чревния тракт, където се складират някои елементи, така наречените “микроелементи”, необходими за по-нататъшното разлагане на храната на хранителни вещества и микронутриенти. Набавят се предимно чрез плодовете и зеленчуците, но поради факта, че те се берат зелени и се транспортират на дълги разстояния, тези микроелементи рактически не се съдържат в нормалната ежедневна храна. Те са много особени елементи, предимно метали като хром, селен, магнезий, цинк, и калай. Намират се в много малки микроскопични количества, но играят изключителна важна роля за храносмилането и увеличават способността на организма да асимилира храните, които приема. Ето защо човешкия организъм използва микроелемнти при разлагането на някои храни на хранителни вещества и микронутриенти. Хранителните вещества се абсорбират врез власинките на тънкото верчо и попадат в кръвния поток като субстанция или храна. Само за сведение, тънкия дял на верово е дълго приблизително 16 метра! След като храната се разложи, тя преминава през стомаха в тънкото чевро. Това е онази част от тялото, чрез която всички ние се “храним”. В тънкото черво се намират малки издатъци, подобни на пръсти, наричани власинки. Именно на тези власинки се дължи асимилирането на хранителните вещества в кръвния поток. Доказано е, че повредените власинки са основния фактор, поради който правилно абсорбиране и асимилиране на храната притежава средно един от всеки сто човека. С течение на годините власинките на много хора намаляват или се увреждат. Пречините за това са няколко, но основната е стресът. На второ място се нарежда храненето, алкохолът и пушенето.

Аз лично се храня здравословно и нямам проблеми в това отношение.

Град
    Варна
    Аз мисля че се храня здравословно но е нередовно което е мн вредно но....какво да правя..или ми се яде или не.. а понякога когато съм гладна си викам "аиде след малко ще ям" ии то като не ям все повече ми минава апетита иии така..най-много да си докарам някоя анемия.
    Иначе темата мисля че ще е полезна на много хора.Браво
    Който е приятел на всички, не е приятел на никого...

аз също мисля че се храня здравословно но това не ми пречи примерно понакога да ям чипс или сладко но много повече ям здравословни неща от колкото боклуци
    Но когато обичаш някого пусни на свобода , ако той/тя те обича ще се върне твоята страна, ако ли не няма за какво да съжаляваш,щастлив е той/тя без тебе и за него/нея ще се радваш.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си