Цитирай Първоначално написано от Pitancho Виж мнението
Не е баш такъв. Шарлатанинът обикновено е наясно, че мами другите и се стреми да получи облаги, а нпп си вярва на филмчето, в което смята че е един скромен герой(една степен по-малко свят от ангелите, Единственият известен от двамата Истински Свидетели на Словото Негово Божествено Мегафоние и т.н.) Накратко- шарлатаниът е измамник, а нпп - измамен. Шарлатанинът е интересчия, а нпп е идеалист-въздухар, т.е. заблуждава се безкористно, отхвърляйки себе си като личност с цел да бъде всеотдаен в мисията, която си въобразява че има. Донякъде му симпатизирам, защото има и ценни качества, но най-вече го съжалявам, защото ги хаби за глупости.
а ако имам добри качества, но ги използвам за да служа на религия, чиято практическа традиция се състои предимно в четене на духовни/канонични книги писани от човеци, посещаване на храмове направени от човешки ръце, и извършване на ритуали по човешко предание, както и (понякога) разменяне на посредствени думи между поклонниците, било то за поздрав, възхвала или друго, каква полза ще има ако съм написал дори хиляди книги за тази религия, които са четени от милиони нейни поклонници и ако съм проповядвал хиляди проповеди в нейните храмове пред огромни тълпи, ако (дори и тогава) се оказва, че (почти) нито един от последователите на тази религия не е имал (Духа на) истинския Господ Бог, не е изгонил бесовете от нито един обладан, не е излекувал нито един болен, или не е възкресил нито един мъртвец, в сравнение с Исусовите ученици представени в новозаветните библейски писания?!, що за суетна религия е такава?!, защо да е по-добре да си последовател на такава религия?!, и с какво (толкова) нейните последователи са значително по-добри от други(те) човеци?! - виждаш ли сега кой е идеалист-въздухар?