хората са казали - windows е като тамагочи - колкото и да го гледаш все някога умира, ако приемем за причина windows.
съвета за скан за вируси е полезен до някаква степен. но има едно голямо НО. ако заразения файл е системен то антивирусната няма какво да направи. има една врътка с f-prot под ДОС но си е малко сложно.
това което можеш да направиш е ако HDD е разделено на 2 3 и т.н. части си инсталирай един win, нов, стария го остави. примерно в някой друг дял. инсталирай си нужните driver и първото нещо което направи е изтегли си някоя антивирусна програма - аз ти препоръчвам AVG - тя си има freeware и я update.пусни един sys scan и после знаеш

причините могат да бъдат много и от това какъв ти е компа. всеки win инсталиран отначало е много читав но после си става боза. С quad 6600 направо бях очарован от това как се държи win, но след известно време не бях много много очарован от държанието на win.
едно ще ти кажа - никога win неможе да бъде такъв какъвто е бил непосредствено след инсталацията.
успех
Поздрави!