Първоначално написано от fy4ko
Така...2 часа сутринта е ,но видях че има още един готов да спори и се ентусиазирах!Значи не съм казала че непрофесионалните музканти свирят ЗАДЪЛЖИТЕЛНО парчетата си по слух-грешно!Казах че се изисква да имаш повече опит за да свириш добре по слух и да импровизираш свободно!Аз мисля че всеки който се смята за музикант трябва да познава теорията и историята на музиката,да има бегла музикална култура!Има добри музиканти ,които не са се занимавали професионално с музика,това е вярно ,но това са хора единици,които имат талант от бога!!Още нещо това което писах по-горе че музиката не е за всеки не беше насочено към никого,а просто го казах между другото,защото си е така!!Не всеки има музикалност и може да стане музикант,някои хора възприемат музката като нещо доста несериозно ,но всъщност си е доста обсебващо и сериозно нещо....Музиката обхваща много музикални дисциплини-солфеж,теория на музиката,история на музиката,музикален анализ,полифония,хармония и сума ти такива!!!Това са много музикални предмети ,които обхващат не само теория,история,а най-вече ПРАКТИКА,просто много неща!!!Не става въпрос за никакво делене!!!Музиката в повечето случаи е практика!Множество упражнения и труд трябва!И не е лесно когато човек се учи сам ,сами видяхме тук....
Аз все още не съм дипломирана музикантка,но имам амбицията и това да стане,тогава вече ще съм научила много неща,които в момента все още не са ми ясни,защото съм в началото на образованието си и те първа ще кандидатствам за висше учебно заведение.....!!!Но имам самочувствието на професионален музикант,изнасяла съм концерти,печелила съм конкурси,трудила съм се с години и не мисля че титлата музикант за мен е в кавички!!!Това е всичко ,което исках да поясня на хората неразбрали меЛека вечер!!!
Тайната на музиката е че тя започва там, където думите
свършват.
Още снощи ми хрумна нещо, което някой беше казал, но не можах да открия темата а и бях в някаква психическа деменция.
Та човека си го каза много добре "Теорията на музиката не е правилник а просто средство за общуване между музикантите". Демек най-лесния/единствения начин да се разберете и да обясниш нещо свързано с мелодия/хармония и тн.
fy4ko, свириш ли на инструмент за да можеш да прецениш дали приятелите ти са наистина добри? Защото нито един музикант не се притеснява когато свири пред хора, които не се занимават с музика. Просто те дори не подозират кое е трудно и кое лесно и не биха могли да усетят повечето от грешките ти. Докато когато свириш пред музикати вече е съвсем друго..
Съни, утре ще ти отговоря, че сега ми е някакво неадекватно заспало :]
Силно казано свиря, но съм се занимавала доста време с музика - "професионално", с уроци и т.н., не смятам да обяснявам тук, но смея да кажа, че имам доста добра представа за нещата, както и слух. Някои от приятелите ми се занимават и с композиция, при това доста успешно, а едното момче беше спечелило конкурс за китаристи, където се е състезавал и с "професионалисти". Говоря за хора, които са добри не само по и заради моето мнение, а поради ....да кажа приети, доколкото обективността е доста субективно нещо, причини.
Пък тука да не казвам колко мегаяки са "некадърните" музиканти ...ама айде,че ше стане дълго, пък и не е по темата![]()
Боже .. Не знам да се смея ли,да плача ли. Вие,самоуките,които не намирате за нужно да познавате нотите (да знаете,че са до,ре,ми,фа,сол,ла,си,до - не е достатъчно..) осъзнавате ли,че за да си ИСТИНСКИ музикант са необходими години на изработване на техника,всеки ден свирене с часове ( за препоръчване е в къщи или при учител,а не по градинките или както видях един на плажа си беше извадил китарата .. ),търпение,постоянство и най - важното някаква предства за какво става въпрос.Не ми е ясно как може да седнеш да свириш,било то по слух или по ноти,без да знаеш нотите .. Това е смешно.. Толкова много самоуки музиканти се извадиха,че нямам думи .. В повечето нови песни се повтарят точно по 3 акорда ..
Просто нямам думи .. Съвземете се малко.Отидете веднъж при някой солфежист да ви изпита,да напишете някоя и друга диктовка да видите,че всъщност не е толкова лесно,колкото си мислите .. Питайте някой,който учи или е завършил някое музикално училище по колко продукции,концерти,изпити има в годината .. а не като някои,които са горди,че ще свирят пред надрусаните си приятели в читалището в Красна поляна.. Някак обидно е за хората,който се занимават наистина сериозно с музика ..Айде със здраве ..
Научих, че за секунда можеш да
извършиш нещо, за което ще те боли цял живот.
Научих, че зрелостта много повече зависи
от това какъв опит си придобил и какво си научил от него
и много по - малко от това колко рожденни дни си празнувал.
глупости на търкалета, един приятел е МНОГО добър във всякви стилове и не е ходил и на 1 урок.. с желание и заинтересованост всичко се постига, особено с тоя интернет...Първоначално написано от Sunny_stz
А такива като теб превъзнасящи се уж разбиращи най-много дразнят.Първоначално написано от j_adore2
Наистина ли си въобразяваш, че има човек който се занимава с музика, който да не е наясно колко години усилен и всекидневен труд се изисква за да добиеш представа за нещата???
И какво по дяволите имат общо песните по три акорда? Това, че хората харесват този тип музика и са я направили попупярна по никакъв начин не означава, че хората които я правят знаят само тези три акорда. Искаш да кажеш, че Бийтълс си нямат никаква идея от музика? Ходи тогава да обясниш на Сър Пол Маккартни, че е пълен глупак, който си няма никаква представа от музика и че трябва да се занимава с години за да се нарече музикант.
И значи аз свиря по 2-3-4 часа абсолютно всеки ден в продължение на години, но на теб ти е обидно само заради скапаното ти образованийце, което те кара да се чувстваш музикант? За пример момчетата от Dream Theater са прекъснали обучението си в Бъркли. Но по никакъв начин това не им пречи да са едни от най-великите китаристи и барабанисти. Можеш и на тях да тръгнеш да им обясняваш, че са скапани самозванци защото нямат дипломки.
Музиката не е предмет. Колкото и да зубриш това не ти гарантира успех. Но ти гарантира едно нещо - че ще продължиш да си същия скапан недоволен и нереализиран музикант докато заровят черупката ти 2 метра под земята, щом още от сега си започнал да си такъв.
Ок..Не го приемай толкова лично .. може да не си от тези,за който говоря..Но не ми казвай,че един човек,който е уважаващ себе си музикант ще си носи китарата по рейсовете без калъф,без нищо..после (нали е големия абсолютист) ще я настрой по слух .. ама то какво настройване ..то не се знае коя струна дърпа .. ми ли е,си ли е .. и ще започне да свири с другите хора от групата и ако поне малко разбираш от музика,ще чуеш колко "е благозвучно всичко и хармонията е идеална" ..
Нямам за цел да се заяждам с никого .. но нека всяка жаба да се знае гьола..Странно ми е как всеки втори в България разбира от музика ..
Първоначално написано от j_adore2
Ами така си е!!Не всеки втори разбира от музика!!!Рядко са хората самоуки,които са добри,даже за мен е почти невъзможно,защото музиката не е лесно нещо...както казах в преден пост обхваща теория,практика абе всичко!!Ама ако имаш талант от бога....стават чудеса и с много труд!!!Някои хора си мислят че всичко разбират (за музикантите с китарките без калъфи за които говореше) ,настройват си китарките колкото да не звучат толкова зле и си мислят че са перфектни!!!Наистина смешно е......
Обаче едно ще ви кажа...едно е да си свириш в къщи и да си мислиш боже колко съм добър....,после като излезеш на сцена и показваш няма и половината на това което можеш всъщност!!От опит знам какво е ,защото съм излизала не малко пъти на сцена и има адреналин,когато знаеш че всички гледат теб и очакват нещо добро!!!Когато един музикант изпита това,той вече наистина може да се каже че е такъв..колкото повече пъти излиза на сцена ..толкова повече опит добива...
Тайната на музиката е че тя започва там, където думите
свършват.
Е че какво му пречи да си пренесе китарката на пейката и да се забавляват с приятели. Научил е 4-5 акорда и вече може да свири повечето от любимите парчета на приятелите си.
Няма защо да се дразниш на хора, които не са на твоето ниво. Да, може да не се занимават въобще сериозно, може да си свирят по 1 час седмично, но вместо да им се дразниш можеш например да ги съжалиш, защото те никога няма да усетят връзката, която ти имаш с инструмента си, чувството което изпитваш когато го видиш и после го докоснеш за първи път за деня.
Та мисълта ми секна, но все тая. Май основната идея стана ясна :]
Дразнещо е,че тези хора наричат себе си музиканти ..Първоначално написано от BornFromPain
Хъм сега чак се сетих, че май не трябва да ти говоря мъжки род, като гледам това нещо на аватара и хората от Ориндж Каунти в подписа(сори ако бъркам).
Иначе и аз се дразнех на всички, на които им се достатъчно да правят някаква брутална безсмислена дандания за да свият по сцени, въпреки че са много по-зле музикално от каквото и да било. Но след това се замислих, че и музиката която аз харесвам пък е зверски жалка за човек който пише музика за оркестър от 20 човека, така че си е същата работа.
По-дразнеща е масата от хора които търсят колкото се може по-елементарна музика, и заради тях всички некомпетентни и неопитни музиканти имат повече развитие от тези които са вложили много повече труд. Но и с тази мисъл се свиква.
Здравейте!
Наскоро открихме Rock School за музикални уроци по китара, бас, барабани, пеене и пиано.
Имаме високо квалифициран преподавател по китара - Пламен Петров; преподава всякакви стилове - джаз, рок, метъл, блус, класическа китара, като голямата му любов е джазът. Завършил е Националната Музикална Академия "Проф. Панчо Владигеров" и мога да ви уверя, че ще останете доволни.
В Rock School искаме учениците, независимо от възрастта, да учат и да се забавляват едновременно. Методиката е разчупена и след прехода от началния стадий на свирене ще се оформят групи, в които учениците ще свирят и пеят заедно дадена песен. Обстановката също е вдъхновяваща и предразполагаща.
Цена: 20лева на астрономически час
Уебсайтът rockschool.bg още не е довършен, но съдържа основната информация.
Поздрави,
М.