Цитирай Първоначално написано от Sunny_stz
5.ЛОКРИЙСКИ ЛАД-НЕ СЕ УПОТРЕБЯВА!ТОВА Е ДРЕВНОГРЪЦКИ ЛАД,КОЙТО СЕ ЯВЯВА В СРЕДНОВЕКОВИЕТО В СЛЕДНИЯ ВИД :
(и тука е постоен с ноти,които немога да напиша тук)
Напиши ми го тука с тоновете и алтерациите, за да му го транспонирам и да си го построи в заветната фа# минор, ако въобще този лад е минорен.

В края на Средновековието към тези 8 ладабили добавени още 4
1)автентични:
-йонийски
-хипоеолийски
В края на Средновековието се развива научката ХАРМОНИЯ И СТАРИНННИТЕ ЛАДОВЕ ПОСТЕПЕННО ОТПАДАТ!!!!
Точно както споменах, с йонийският и еолийският се поставят основните на съвременната dur-moll система.

3.Строеж на старинните ладове
1)тетрахорд-поредица от 4 последователни тона ,съставена от 2 големи секунди и една малка сек.
2)видове тетрахорди
-йонийски
-дорийски
-фригийски
От комбинирането на тези тетрахорди са се получили различни ладове.Например:фригийски лад от 2 фригийски тетрахорда!!!
Именно от местоположението на малката секунда в състава на тетраходра зависи какъв точно е лада - например ако е между първа и втора степен - това е фригийски /за улеснение - фригийски лад е това, което се чува ако изсвириш една гама от ми нагоре, само натурални тонове/ - не натурален ми минор /който ще прозвучи със задължителният фа# в състава си/, ами чисти степени от ми до ми. /въпросната малка секунда между първа и втора - ми и фа чисто/.

Може и още много да се говори, но не виждам особен смисъл.