Цитирай Първоначално написано от machoka
BornFromPain,
А това, че едно време не са били наименувани Тониката, Медиантата, Доминантата, Субдоминантата и т.н. според мен не значи непременно, че не са били използвани. Например Моцарт когато си е писал любимата прогресия(по спомени не се сещам каква беше но знам къде я чух), може да не е подозирал за интервалите които използва, но крайния резултат показва, че не му е било и нужно.
Повярвай ми, Моцарт е 'подозирал' перфектно за всеки интервал, който е слагал какъв е точно - защото от малък е учил хармония и полифония интензвино. Чуй Реквиема само, или Дон Жуан, намери си анализи за тях и чети, уникално просто. Аз съм имал честта да изпълнявам Реквиема два пъти, единия път в Зала България под палката на великия в наше време, маестро Росен Миланов, чувството е уникално.
По времето на старите ладове е нямало съвременното ориентиране на тоналностите, нали ти казвам че не е имало мажор и минор, от там нататък за какво да говорим. Съжалявам, че нямам под ръка старинна църковна музика като мотети и мадригали - имам ги само на харда.. да ти пусна да чуеш - няма тежнения, няма нищо - не усещаш устойчивост.

И отново не разбрах какво имаш предвид с този локрийски. Както споменах в момента не се сещам именно за този лад нещо повече, освен че още на времето е бил 'изоставен', изхвърлен от употреба. Не ми се отварят сега старите записки, щото тия неща ги минах в 7-8 клас, а в първи курс в Консерваторията ги припомняхме отгоре-отгоре покрай други неща, та не обърнах голямо внимание. Не разбирам и какво означава, че столя веднага след еолийския, няма такова нещо.
Абе най-лесно е да минеш покрай книжарницата на съюза на композиторите /която е точно отстрани на Народния театър Иван Вазов/ и да си купиш 'Елементарна теория на музиката' - по възможност старо издание на Парашкев Хаджиев, но и всяко друго те урежда. Там са основните на музиката и не само основите, ами и много задълбочени неща които би трябвало да ги разбереш. Ще са ти от АДСКИ голяма полза
Тези неща на Моцарт не съм ги чувал, но сега ще го направя с удоволствие.
Това, което казваш за църковната музика мисля, че мога да си го представя, но със сигурност бъркам някъде защото би трябвало да звучи доста странно тази музика. В смисъл, че от това което знам и съм чувал най-фаталната грешка е да смесиш мажорна и минорна трета в един пасаж. А ако не е имало мажорна и минорна скала значи би трябвало да са го правили.

Иначе за локрийската ми хрумва, че може да е била изоставена точно по това време заради намалената пета степен(Ми Контра Фа, Diabolus In Musica), което е било отхвърлено по това време(до колкото знам). Рахманинов мисля, че го използваше доста но пак само като допълнителен тон през който само се преминава, но не се завършва фраза на него никога(като в съвременната Блус скала примерно). Та най-вероятно заради това е била забранена по това време.

А основите на музиката ми се подреждат постепенно, но определено ми трябва качествено четиво по Хармония, защото за сега опитите ми да напиша музика за повече от 2 инструмента(в случая ми 2 китари) са наистина жалки. А като звучене обожавам звука на цигулката и пианото повече от този на китарата. Което значи, че за да мога да ги комбинирам ми трябва Хармония. И можеш да помогнеш по въпроса като кажеш дали има някой добър учебник по Хармония на български.