Най-чести грешни схващания относно религията и вярата в Бог.
1.Църквата и религията са създадени с цел контрол и манипулация, вижте какви са лицемери, да не говорим за кръстоносните походи примерно.
Църквата е създадена с цел да изповядва религията за да е по-достъпна на хората, но властимащите са опорочили добрата религия, използвайки я за войни, власт, инквизиция и т.н. Това наистина хвърля огромно петно върху християнството, но това не значи че то е създадено с цел манипулация и т.н., подобно мнение се шири заради злоупотребата на църквата.
2.Каква ти религия, виж мюсюлманите как се избиват и какви са фанатици.
Отговора е същия като горния, а и простия народ е важен фактор.
3.Бог не е създал светът за 7 дни, нито Адам и Ева са първите хора, всичко е еволюция, последвала от Големият Взрив.
Сигурно е така, а тия историй са като митове, нереални историй, написани с цел поука. Ама хората възприемат всичко буквално, а не трябва.
4.Искам научни доказателства за съществуването на Бог и за вършенето на изцеренията на Исус Христос.
Това е смешно чак, човек трябва просто да вярва, а не да си търси доказателства, не е толкова лесно. А съществуват неща, които науката не може да обясни, щом не виждаме нещо или щом ни изглежда невъзможно, не значи че не може да се случи. Физичните закони са създадени от Бог, той може да ги променя. За всяко фантастично явление си има подобна причина.
5.Аз вярвам на себе си, не на Бог, той е измислен за слабите хора просто да търсят утеха.
Бог няма да ти помогне ако не си помогнеш сам, това че вярваш в себе си няма нищо общо с вярата в Бог. И силните, и слабите вярват, и на всеки се помага, но първо сам трябва да направиш нещо за себе си. С молитвите ти ставаш по-силен и по-подготвен да се изправиш срещу проблемите си.
6.Щом Бог е добър, защо умират деца?
За всеки има промисъл, децата може да са невинни, но душата им да е виновна. Но тя е вечна, и смъррта на едно дете не е мъчение за него, а за близките му, но те може да са го заслужили, или това да е изпитание за тях.
7.Защо уж трите добродетелни религий - християнство, мюсюлманство и будизъм се отричат една друга?
Всяка от тия религий акцентира върху различен духовен аспект. Примерно в библията е написано да вярваме само на нея, това значи че ако човек чете библията, няма нужда от останалите, и че те може да му вредят. А и да са истинни, това може да е тест за вярата, кой знае. Може и в трите да става въпрос за Бог(единственият наш Бог), макар че някоя може да послъгва.
8.Живея един живот, няма да го пропилявам в разни добри духовни учения, ами ще върша каквото си искам, така ми е по-лесно.
Лесният път води до гибел. Животът не е един, а и след него душата плаща, вършете колкото зло си искате, но няма да остане подминато.
9.Какво са адът и раят?
Мисля, че ад значи да гориш в огъня на собствената си съвест, когато се разкаяваш за извършените от теб злини тук, отдалечен от Бога. Раят е противоположното.
10.Всичко е химия, няма богове, нямаме души, няма добро и зло.
С подобно мислене си вредите сами, такива като вас са материалисти и са като машини, избирате лесният път просто защото не сте добродетелни че да повярвате в Бог.
----------
Доста хора имат такива грешни схващания, и се опитах да отговоря на тях според моите лични разбирания. И твърдя, че повечето от тях мисля за верни, и си имам доказателства че са.