.
Отговор в тема
Страница 5 от 6 ПървиПърви 123456 ПоследнаПърви
Резултати от 101 до 125 от общо 130

Тема: Сънищата

Мега фен Аватара на DimovB
    Град
    Стара Загора
    Според мен сънищата са резултат от "резюмирането" на информацията постъпила в мозъка през изминалия ден, както и подсъзнателно преосмисляне на някои въпроси и проблеми с елементи на фантазиране.

Сънуваме, защото като спим мозъка ни прави дефрагмент.

Задник съм!

Мислите ли, че сън може да покаже сцена от минал живот? Случило ми се е да сънувам нещо мн реалистично, което ми се стори именно такова. Действието се развива по времето, когато хората са живели в замъци, крепости някакви. И всъщност ми се показа сцената от края на живота, ако приемем, че показва това. Какво мислите?

Цитирай Първоначално написано от themusicinme
    Мислите ли, че сън може да покаже сцена от минал живот? Случило ми се е да сънувам нещо мн реалистично, което ми се стори именно такова. Действието се развива по времето, когато хората са живели в замъци, крепости някакви. И всъщност ми се показа сцената от края на живота, ако приемем, че показва това. Какво мислите?
    Швейцарският психоаналитик и психиатър Карл Юнг говори за две нива на психиката-Колективно несъзнателно и лично несъзнателно. Според него първото изразява целия човешки опит и често е източник на висша мъдрост, която се проявява в сънищата. Аз лично не вярвам в минали животи, но мога да ти кажа, че може да си видяла в сънищата проявление именно на колективното несъзнателно.
    Ако не можеш да намериш истината в себе си,къде другаде очакваш да я намериш!!! Доген

Знаещия истината никога не се насилва да бъде убедителен, той е убедителен, защото знае истината!!

Не искам да се впускам в обяснения какво всъщност са сънищата. С две думи една голяма грешка в мозъка.

Задник съм!

Цитирай Първоначално написано от Genetix
    Не искам да се впускам в обяснения какво всъщност са сънищата. С две думи една голяма грешка в мозъка.
    Съжалявам, че ти го казвам, ама тук грешиш. Сънищата изобщо не са грешка на мозъка и има толкова много доказателства за това, че изобщо е излишно е да спориш за това
    Ако не можеш да намериш истината в себе си,къде другаде очакваш да я намериш!!! Доген

Знаещия истината никога не се насилва да бъде убедителен, той е убедителен, защото знае истината!!

Ще се радвам да ми обясниш така, че да разбера

Това което аз имам като информация е, че когато спим мозъкът ни прави дефрагмент.

Или иначе казано:

Има специален дял в мозъка който отговаря за оптимизацията на работата му. Когато едни и същи сигнали преминат често през мозъка реакцията му е да създаде невроненен пряк път така, че тази информация да се запази и да стига по бързо до дестинацията си. Типичен пример за това е когато се учим на някаква дейност първо го правим бавно после по-бързо и така докато накрая вообще не се замисляме за това, че го правим - все едно да се научиш да дриблираш баскетболна топка. След час два тренировка ти вече дриблираш без да се замисляш все едно работи подсъзнанието ти. Това се обяснява по следния начин мозъка е създал преки връзки които са запазили тази информация която се е повтаряла многократно така, че да не се налага да е създава и да е изпраща всеки път. По време на спане се обхожда мозъка и търси дублиращи се връзки( няма смисъл да се пази прекият път и дългият път това само натоварва мозъка излишно). Като се открие подобно дублиране на пътища по дългият се унищожава. При унищожението се освобождава информацията която е съхранена.

Да разгледаме малко къде се намира дяла на мозъка отговарящ за сънищата - вътрешността на средния мозък или същото място отговарящо за емоциите ни през деня.

Когато сме се вълнували доста през деня в този дял са се създали тези преки връзки. По време на спане по-дългите връзки се унищожават и сигналите от тях се прехвърлят в дяла отговарящ за сънищата. Именно заради това сънуваме неща които са ни впечатлили или са оставили следа у нас. Когато сме били силно развълнувани през деня сънуваме повече. Дори е възможно да станем сомнамбули.

Спи ми се и дано си разбрал тезата ми

Задник съм!

Утре ще го прочета, че сега ми се спи и не мога да чета много И ще ти дам доказателства

Ilikeliljon, значи съм се докоснала до нечий минал живот? Хмм. Може и да си е просто сън, който не значи нищо.

Цитирай Първоначално написано от themusicinme
    Ilikeliljon, значи съм се докоснала до нечий минал живот? Хмм. Може и да си е просто сън, който не значи нищо.
    Възможно е и да е такова, но може и да не е. Според гореспоменатия Юнг във всеки човек се запазва целия предишен опит на човечеството и индивидуалния човек е носител както на общия опит на човечеството, така и на собствения си опит. Иначе за твоя сън да се каже какво е точно си има определени фактори от типа какво се е случило в деня, в който е съня, какво си чувствала по време на съня, как възприемат тези работи, които си сънувала и така нататък.

Ще се радвам да ми обясниш така, че да разбера

Това което аз имам като информация е, че когато спим мозъкът ни прави дефрагмент.

Или иначе казано:

Има специален дял в мозъка който отговаря за оптимизацията на работата му. Когато едни и същи сигнали преминат често през мозъка реакцията му е да създаде невроненен пряк път така, че тази информация да се запази и да стига по бързо до дестинацията си. Типичен пример за това е когато се учим на някаква дейност първо го правим бавно после по-бързо и така докато накрая вообще не се замисляме за това, че го правим - все едно да се научиш да дриблираш баскетболна топка. След час два тренировка ти вече дриблираш без да се замисляш все едно работи подсъзнанието ти. Това се обяснява по следния начин мозъка е създал преки връзки които са запазили тази информация която се е повтаряла многократно така, че да не се налага да е създава и да е изпраща всеки път. По време на спане се обхожда мозъка и търси дублиращи се връзки( няма смисъл да се пази прекият път и дългият път това само натоварва мозъка излишно). Като се открие подобно дублиране на пътища по дългият се унищожава. При унищожението се освобождава информацията която е съхранена.

Да разгледаме малко къде се намира дяла на мозъка отговарящ за сънищата - вътрешността на средния мозък или същото място отговарящо за емоциите ни през деня.

Когато сме се вълнували доста през деня в този дял са се създали тези преки връзки. По време на спане по-дългите връзки се унищожават и сигналите от тях се прехвърлят в дяла отговарящ за сънищата. Именно заради това сънуваме неща които са ни впечатлили или са оставили следа у нас. Когато сме били силно развълнувани през деня сънуваме повече. Дори е възможно да станем сомнамбули.

Спи ми се и дано си разбрал тезата ми
    Ти говориш за така наречените асоциативни връзки, които са основата за висшата нервна дейност. Тази идея може да върши много добра работа като обяснение относно ученето, но освен за това нищо друго. Старата наука се опитваше да обясни всичко с биологичен подход, но това време отмина. Вече има много отвъд неврофизиологията на мозъка. Никой неврофизиолог не може да обясни защо сънуваме сънища или по-точно защо сънуваме тези сънища, откъде идват тези образи, чувства и така нататък. Съня не е просто функция на мозъка или казано по-точно съновидението не е нещо обикновено. Данни за сънищата има от много отдавна. Сега не мога да описвам всичко, но виж тази статия в уикито, която преведох от английското http://bg.wikipedia.org/wiki/Тълкуване_на_сънища , а ако интереса ти се задълбочи можеш да потърсиш следните книги Зигмунд Фройд,Тълкуване на сънищата, изд. Евразия, 1993, Карл Юнг "Върху природата на сънищата", изд. Евразия-Абагар, 1994, Пиер Дако, Тълкуване на сънищата, изд. Колибри, 2006, Ерих Фром, Забравеният език: Въведение в науката за разбирането на сънищата, приказките и митовете, изд. Захари Стоянов, 2005.

Това което казах е доказано благодарение на човек които поради раково образование е загубил способността да дефрагментира мозъка си. Доказано е в поредица от наблюдения и опити, че той не може да сънува. От там и произлиза теорията.

Опитите за тълкуване на сънищата са съвсем друго. Но самите причини ? Какво става в мозъка което да ни кара да сънуваме ? И каква е биологичната функция на съня ?

Задник съм!

Това което казах е доказано благодарение на човек които поради раково образование е загубил способността да дефрагментира мозъка си. Доказано е в поредица от наблюдения и опити, че той не може да сънува. От там и произлиза теорията.

Опитите за тълкуване на сънищата са съвсем друго. Но самите причини ? Какво става в мозъка което да ни кара да сънуваме ? И каква е биологичната функция на съня ?
    Макар че се ужасявам от стравненията на мозъка с компютър, по време на сън мозъка все едно отива на режим sleep като на компютъра. Всичко е на минимален режим. Биологичната му функция е отпочиване на нервната система, а по време на РЕМ фазата енцефалограмите показват, че мозъка е активен все едно човек е буден (тоест когато сънува). Има провеждани опити с хора, които са будени, когато са в РЕМ фазата (така наречената фаза на бързи очни движения REM) и при тях започват да се наблюдават разстройства на работоспособността, мисленето и други когнитивни нарушения. Но това е за съня, иначе и съновиденията имат връзка с всичко. Точно по време на РЕМ фазата човек сънува. И тази фаза се повтаря неведнъж, така че човек сънува по няколко пъти на нощ, но не си спомня съновиденията изобщо или само малко.

Факта, че съм против всякакво тълкуване на сънищата като пророчески видения ме кара да подкрепям гореспоменатата теория. Все пак още нищо не е доказано и можем да си говорим от сега до утре :P

Задник съм!

Senior Member Фен Аватара на PlamenMEN
    Град
    В онзи тъмен ъгъл на гардероба ти...
    А бе хора, защо си мислите, че сънищата означават нещо? Случвало ми се е да сънувам, че гледам летящ и доста бучащ самолет, след което се будя и се оказа хъркането на баща ми това бучене. Също така ако много искам нещо да си купя, сънувам, че го имам. Доста пъти си сънувам дългата коса, която орязах преди време и сега пускам пак.

Когато ти се случи, да изпаднеш в позната ситуация - водиш разговор, който вече си водил, правиш нещо, което вече си правил и т.н. се нарича дежа вю, не е нищо свръхестествено, стига сте гледали "Ясновидци"
    Не се обръщай...
    Знаеш че е там... Усещаш дъха му... То те дебне... Идва от мрака... Води в мрака...
    Не се обръщай...

Опитът на хората не се изчерва само с твоя.Аз също не съм имала "по-особени" сънища,които да ме накарат да ги тълкувам,даже повечето съм считала за страхотен сценарии за филм.Обаче така и не ги записах и вече нищо не помня от тях.Но един случай на мой близък наистина ме озадачи и не мога да си го обясня,как сънят даде такава информация...Не,че съм лековерна...Но наистина не искам да го споделям наляво-надясно.Не се сещам и как да интерпретирам разказа по такъв начин,че да се запаси смисъла...Сигурно има и други случаи за обсъждане.

Мега фен Аватара на ZipFail
    Цитирай Първоначално написано от Liar
    Но един случай на мой близък наистина ме озадачи и не мога да си го обясня,как сънят даде такава информация...Не,че съм лековерна...Но наистина не искам да го споделям.Сигурно има и други случаи.
    Хм, стана ми интересно ? :>

Цитирай Първоначално написано от ZipFail
    Цитирай Първоначално написано от Liar
    Но един случай на мой близък наистина ме озадачи и не мога да си го обясня,как сънят даде такава информация...Не,че съм лековерна...Но наистина не искам да го споделям.Сигурно има и други случаи.
    Хм, стана ми интересно ? :>
    И на мен, и на мен, разказвай

Град
    И един мармот... нали знаете какво правел?
    Не се обръщай...
    Знаеш че е там... Усещаш дъха му... То те дебне... Идва от мрака... Води в мрака...
    Не се обръщай...

Цитирай Първоначално написано от PlamenMEN
    И един мармот... нали знаете какво правел?
    Ако имате невероятна жена и още по-страхотна любовница, ако вървите по улицата и слънцето грее, а хората ви се усмихват и вие сте щастлив. КАЖЕТЕ НЕ НА НАРКОТИЦИТЕ Хайде сега успокой се и прочети малко повече за сънищата

Град
    Чел съм, защото съм сънувал, че съм каубой, вещер, рицар, борец срещу злото и т.н. И винаги се случва след някой такъв филм. Направо се филмирам
    Не се обръщай...
    Не се обръщай...

Като цяло мисля , че сънищата са много странно нещо. Преди около седмица сънувам как си седя на чина в биологията госпожата казва : " 4 ти номер" и аз си мълча , защото нищо незнам и имам двойка. На сутринта си спомнях всичко перфектно , но нещо в мен ме накара да не уча по биология , въпреки че бях едва ли не "предупреден" в съня си за изпитването. И такаа... дойде часа ми по биология и сичко се повтори , като в съня ми 1 към 1 без никаква разлика госпожата ме вдига аз мълча около 5 мин пише ми двойка... беше ме малко яд че не научих , но се чувствах и яко че ми се сбъдна съня

За сънища обикновено се смятат серията от образи, чувства, звуци и цветове, които се появяват по време, когато организмът е заспал...Също така има и теория,че сънуваме това ,което ни притеснява или това,което много искаме да ни се случи..На мен също ми се е случвало сънят ми да се случи,но не не по същият начин,по който го сънувах...Също съм чувала за теория,в която се казва,че можеш да сънуваш и неща от предишните си животи,но тук работата става по сложна

Повече от фен
    Цитирай Първоначално написано от GabzZz
    или това,което много искаме да ни се случи..
    Не вярвам на тези съновници, но ако беше възможно да се тълкуват истински сънищата бих искала да знам какво означава на всяка цена.

Приятел които не съм виждала от много време, но които истински харесвам ми предложи брак и ми сложи пръстен с камъни на дясната ръка. Интересното е, че се намирахме в нещо между изоставено училище и фабрика (типично за моите сънища), бяхме студенти. Чувствата бяха съвсем реални.
    “Ние сме болен продукт
    на своето време и вашия труд.
    Градски устроени празни съдби,
    със смъкнати гащи, навели глави. От срам.”

Цитирай Първоначално написано от Hysteric_Bitch
    Цитирай Първоначално написано от GabzZz
    или това,което много искаме да ни се случи..
    Не вярвам на тези съновници, но ако беше възможно да се тълкуват истински сънищата бих искала да знам какво означава на всяка цена.

Приятел които не съм виждала от много време, но които истински харесвам ми предложи брак и ми сложи пръстен с камъни на дясната ръка. Интересното е, че се намирахме в нещо между изоставено училище и фабрика (типично за моите сънища), бяхме студенти. Чувствата бяха съвсем реални.
    Щом искаш да знаеш дали може да се тълкуват, ето чети, препоръчвам ти особено много последната книга:
    Зигмунд Фройд, Тълкуване на сънищата, изд. Евразия, 1993
    Карл Юнг "Върху природата на сънищата", изд. Евразия-Абагар, 1994
    Пиер Дако, Тълкуване на сънищата, изд. Колибри, 2006, ISBN: 9545291397
    Ерих Фром, Забравеният език: Въведение в науката за разбирането на сънищата, приказките и митовете, изд. Захари Стоянов, 2005, ISBN: 9547395971

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си