Според мен, Nam3less3, възприемаш нещата твърде... християнски. Разликата между Запада и Изтока е фундаментална и само напиша едно цитатче от Джоузеф Камбъл (книгата "Източна митология"):
"Индийската гледна точка е метафизична, поетична; библейската - етическа и исторична."
Адам и Ева - като исторически факт (от гледна точка на религията, разбира се)
При индуизма - Нищото, от което се появява Аза.
Т.е. изобщо не трябва да се възприемат по един и същ начин. Хората не са просто поклонници на някакво божество, някъде си там си... Бог изобщо не е това, което Бог за християните (и за исляма, и за юдаизма вкл). При тях нещата са много абстрактни.
Относно безумното твърдение за гордостта.
Смисълът на Йогата и достигането до нирвана включва отричане не просто на светското, а на самата личност. Преодоляване на Аза. Това напълно изключва идеята за каквито и да било страсти. => Не можем да говорим за нищо "стихийно", "огнено" или пък най-малкото за "гордост". Не става дума за грехове. Няма любов, състрадание, милост. Дори вяра няма. За съжаление много се бърка йога, индуизъм и будизъм (аз също ги мешам). Йогата е насочена изцяло към теб (за да изчезне Теб (т.е. Аз)).
ОБАЧЕ има един малко.. ъъ... гаден поглед в/у нещата. За достигнаето до нирвана се преминава през откровено мъчение за тялото. Лишаване от храна, вода, от всичко. Така че накрая, всъщност, нирваната май си е по-скоро смърт... Защото мозъкът започва да отделя хормона на щастието (серотонин) при подобона "авария" за организма.
За самата дума йога... Едно предположенията е, че идва от санскритски юдж, т.е. "свързвам". Напомням, че религия има подобно значение (с малката разлика, че е свързвам отново, т.е. приема се, че Бог и Аз (Човекът) сме отделно, разделени, но сме били едно).
Другото, което е - не слагайте всичко окултно на едно, не бъркайте религия и окултизъм, и идеология...