- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Окултните философий - кабала, златна зора, йога и т.н.
"Това мнение ми допада."
Ами гледай повече дискавъри и чети повече за хормоните....
ето ти някой друг цитат като за начало:
"В централната нервна система серотонинът играе важна роля при регулирането на гняв, агресивност, телесна температура, настроение, сън, повръщане и гадене, сексуалност и апетит. Ниските нива на серотонин предполагат нарастване на агресивното поведение, клинична депресия, мигрена, раздразнителен стомах, фибромиалгия и различни нервни разстройства.
В организма серотонинът (5-НТ) се синтезира пряко от триптофан - незаменима аминокиселина, съдържаща се в белтъците на храната
Щастието идва от шоколада По-рано за лечение на депресиите се е прилагал дори Л-триптофан - прекурсор на серотонина. Той се съдържа и в шоколада - едно обяснение защо стресирани хора нерядко посягат към него. Доказано е, че шоколадът увеличава серотониновите нива в кръвта. От друга страна, слънчевата светлина през лятото блокира разграждането на серотонина, докато през зимата, по време на кратките дни и дългите нощи, той бързо се разгражда. С всичките си отрицателни страни, тъй като съдържа въглехидрати и мазнини, шоколадът блокира разграждането на хормона в организма. Серотонинът има и друг ефект - намаляването на телесното тегло."
И малко за един също много важебн хормон:
"Окситоцинът е хормон, който се секретира от паравентрикуларното ядро в хипоталамуса, а оттам се складира в задния дял на хипофизата, откъдето се и секретира. Секретира се по време на раждане, тъй като предизвиква ритмичното свиване, на матката по време на родилния процес. Неговата секреция се потиска от половите хормони, за да се осигури безпрепятсвено вгнездяване на яйцеклетката в матката. Той има и отношение и за установяване на положително социално поведение майка-дете. Също така спомага и за по-бързото възстановяване на матката след раждане. Счита се че при мъжете окситоцинът е свързан с емоционалното обвързване."
"По време на честите, регулярни съприкосновения с рецепторите на кожата, последните ни информират за това главния мозък и окситоцина започва да се изработна в още по-големи количества, докато накрая се стигне и до екстрено повишаване нивата на ендорфина - естествено болкоуспокояващо вещество, което произвежда органима. Ендорфина е сходен по химичен състав с морфина, като оказва ефект на чувство за безопасност, спокойствие и увереност. Колкото повече се занимаваме с любовни ласки и любовно ухажване, толкова в по-големи количества ще сеотделя това вещество и привързаността ни ще се увеличава. След такова силно опиянение с хормони, ние се влюбваме силно, без значение дали чувствата са взаимни, което е доста чест феномен."
Мисля че името на християнския ти бог всъщност е Окситоцин.
"Митът за Христос ни свърши много добра работа..."Папа Лъв Х
"Верните слова не са красиви, красивите слова не са верни." Лао Дзъ
"Това което не ме убива,ме прави по-силен"Ницше
http://bezbog.blogspot.com/