Имам 2 червенобузи... И ги имам от дооооста отдавна... От 8 години... И едва ли ще се разделя скоро с тях, щот тая порода червенобузи живеят по 60 години...
Такам, значи за големината питаш - да те светна... Значи червенобузите, които се гледат в терариум, не в аквариум (разликата е, че едното има стълбичка, на която да се качват, защото все пак са земноводни и имат нужда да си сушат черупките, а другото няма) могат да растат много, но могат и изобщо не растат... Колко ще порастнат зависи от големината на терариума, който им вземеш... Ако им вземеш голям със сигурност ще станат големички, ако обаче се ограничиш може и да не ти порастнат много... Разбира се, няма вечно да останат мънички колкото 5 стотинки, както са когато ги купуваш...
Друго видях, че питаш за храната - значи те са всеядни... Докато са малки е препоръчително да им купуваш скаридки и червейчета (такива дето рибарите ги използват за захранка, мдам, живи ги ядат ), а като порастнат над 1 год. вече може да им даваш всичко - от парченца краставица и марула до луканка, сирене и така натъка... Те са страшно издържливи без храна... Случвало се е да ни няма със седмици и да е нямало кой да ги храни, но това не е проблем за тях, те могат да издържат много дълго без храна, такава им е природата... Още кво мога да ти кажа... Амм, мдам, значи по принцип се хранят в терариума, но аз лично реших, че когато ги храня в терариума водата се замърсява значително по-бързо, затова реших да ги вадя в леген, пускам им храна и когато видя, че са се наситили и не ядат вече, ги връщам обратно... Преди не използвах никакъв уред за причистване на водата, но се налагаше да ги сменям през 3-4 дена, наскоро си купих един филтър (12лв беше) и вече водата остава кристално чиста за по 1 месец, много съм доволна...
За храненето - малките под 1 год. се хранят всеки ден, а по-големите вече през 2 дена... Но това е само лятно време, през зимата обикновено изпадат в зимна летаргия и нямат абсолютно никакъв апетит с продължение на седмици... През лятото са по-яшни...
Мммм... Друго... Амм, значи трябва да им сложиж лампа над площадката, на която излизат да си сушат черупките... Те са студенокръвни животни и затова много се радват на слънцето, ще видиж, почват едни такива да плискат като ги изкарам на слънце на терасата... А и да не забравя - те са влечуги, съответно си менят кожатаи често се случва от черупките да им падат люспи, а отдолу съвсем нови и ярки... Да не се изплашиш, това е нормално...
И трудно би си намерила мъжка и женска - първо, защото, когато са малки не се различават, второ, защото попринцип се продават само мъжки, а женските не ги пускат на пазара, защото ги използват за разплод, поне така ми каза жената, от която си ги купих... А дори да успееш да си намериш мъжка и женска, много трудно биха могли да ти се излюпат малки, тъй като трябва да сложиш и пясък, койта да не е във водата естествено, костенурките в природата заравят яйцата си на брега в пясъка, а отвън и трябва да има ена определена дълбочина, защото яйцата се нуждаят от топлина, за да се развият... А дори да предположим, че изобщо стигнеш до там да ти се излюпат, задължително трябва да ги отделиш в отделен терариум, защото големите може да ги наранят, тъй като на костенурките им липсва родителски инстинкт и буквално може да ги убият... Охх, чела съм доста по въпроса, дори май съм пречела...
Е мисля, че бях много подробна, дано да съм ти помогнала...