- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- може ли нещо да се види със сърцето,а не с очите
Сърцето вижда много добре, то обхваща толкова широки диапазони, че ако тръгне да се състезава с очите, почти винаги губи.
Ето затова поривът на сърцето е бил почти винаги по-силен от този на разума.
Това, което се усети с душата, което бъде дадено на нея за обрусуване в съзнанието, винаги е по-красиво от видяното. Защо обичам повече да чета книга, отколкото да гледам филма? Там всичко е наготово, пречупено през вижданията на цял екип, толкова НЕмое. А когато чета книга, посредством описанията и разговорите сама си изграждам светове, представям си всичко и сякаш и аз заживявам в света на героите...Особено ако книгата е по-емоционална. Съпреживявам тревогите, радостите...Глупаво звучи, но наистина е така.
Ето и откъсче от "Малкия принц", където става дума за същото, което се разисква в тоя топик:
http://bella7.wordpress.com/2007/11/05/malkia-princ/
Ако ме прогониш, ще изгасна.
Ала доближиш ли се, ще се стопя.
Да те имам е така опасно!
(Да те нямам значи да умра.)
Хората разчитат на външния вид, затова рядко на пръв поглед някой ще се опита да почуства някого със сърцето си, не с очите си.
За тези, които се чувстват ограничени от анатомичните характеристики на думата "сърце":
Всъщност, да "чувстваш със сърцето си" е израз, който много хора, особено в литературата и поезията, а оттам и във всекидневния живот, употребяват. Това няма особена връзка с физическия орган. Според мен произхожда по-скоро от редица древни и не толкова древни учения и духовни системи, които разкриват съществуването на енергиен център (често свързван с емоционалните състояния), който се намира в близост до физическото сърце и който в много системи се нарича "сърдечна чакра". Тъй като голяма част от хората не осъзнават съществуването на такъв център в себе си, те са склонни да приемат, че ги "боли сърцето" например. Това е моето мнение.
Говорим за сърце, в смисъл душа.Първоначално написано от fy4ko
![]()
Просто го чувстваш, без да опитваш.За да опиташ, трябва ти самият да го поискаш, докато самото чувство не пита, а връхлита...Първоначално написано от Hit 2 fit.
Who doesn't long for someone to hold
Who knows how to love you without being told
Somebody tell me why I'm on my own
If there's a soulmate for everyone
Първоначално написано от Hit 2 fit.
Че те не са едно и също. Колкото и в масовата употреба да се срещат като синоними, не са едно и също.