Всеки си има право на мнение. Моето е, че кучетата, които са били бити особено като бебета стават страхливи, а тяхното покорство е мнооого далеч от желаното от мен послушание. Аз искам да общувам с животното си и да направя така, че изпълнението на зададенито от мен команди да му носи приятни емоции. Повярвайте ми, виждала съм куче, което без да бъде бито по никакъв повод или "коригирано" с контрастен метод и без да му е зададена нито една команда върви перфектно спокойно плътно до крака на собственичката и я гледаше в очите, просеше си команда, защото нейното одобрение беше всичко за него. За мен това ще си остане недостижимо, естествено. Аз не мисля, че това е породата, от която да очаквам такова послушание. Затова мисля да пробвам друг метод, само с награждение. Започваш да играеш с кученце и в процеса на игра го учиш, като всяка изпълнена команда се възнаграждава, а при неподчинение се игнорира. Така животното се научава, че е в негова полза да изпълни желанието ти, защото това му носи още забавления/игра/лакомства и ми спестява опъването на повода и мъчението да му посегям. Все пак не си вдъхвам много надежди и затова кътам пари за професионален треньор ако все пак не пожъна успехи.