.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 8 от общо 8

Задачи по математика!

Значи за домашно по математика имам няколко задачи но нещо не ми се връзват и не мога да ги реша. Ще се радвам ако някой ми помогне!
    Докажете че два триъгълника са еднакви ако имат съответно равни:
    а) бедро и ъгъл между бедрото и основата
    б) основа и височна към бедрото

Благодаря предварително!
    Плс помогнете! Спешно е! За утре ми трябват..

Град
    паралелно
    Първо, темата не е за тук. Второ - ето ти решенията.

б) Нека основата да е х, а височината у. Tъй като височината изпълнява функцията и на медиана, то АН (ако приемем 1-я тригълник за АВС и втория за А1В1С1) е равна на А1Н1 е равна на х/2. Тогава тригълник АНС е еднакъв на А1Н1С1 по първи признак, откъдето следва, че ъгъл НАС е равен на Н1А1С1 и АС е равна на А1С1. Оттук ABC и A1B1C1 са еднакви по първи признак.

а) Щом ъглите между бедрата са равни, оттук следва, че ъглите на върха са равни. И оттук по първи признак, тригълниците пак стават еднакви.
    Nobody is perfect.
    I am Nobody.

Някои хора казват, че искат да купят света. Съжалявам, но не го продавам!

Цитирай Първоначално написано от amazonkata90
    Първо, темата не е за тук. Второ - ето ти решенията.

б) Нека основата да е х, а височината у. Tъй като височината изпълнява функцията и на медиана, то АН (ако приемем 1-я тригълник за АВС и втория за А1В1С1) е равна на А1Н1 е равна на х/2. Тогава тригълник АНС е еднакъв на А1Н1С1 по първи признак, откъдето следва, че ъгъл НАС е равен на Н1А1С1 и АС е равна на А1С1. Оттук ABC и A1B1C1 са еднакви по първи признак.

а) Щом ъглите между бедрата са равни, оттук следва, че ъглите на върха са равни. И оттук по първи признак, тригълниците пак стават еднакви.
    за б) не съм сигурен защото медианата изпълнява и други функции само когато е към основата, а тя е към бедрото...

Град
    паралелно
    А, да, извинявай, не съм догледала...

Ето ти решението:
    Триъгълник АВН е еднакъв на А1В1Н1 по четвърти признак. Оттук следва, че ъгъл САВ е равен на С1А1В1, но понеже триъгълниците са равнобедрени тези ъгли са съответно равни и на СВА и С1В1А1 и оттук вече по втори признак търсените триъгълници са еднакви.
    Nobody is perfect.
    I am Nobody.

Някои хора казват, че искат да купят света. Съжалявам, но не го продавам!

А, да, извинявай, не съм догледала...

Ето ти решението:
    Триъгълник АВН е еднакъв на А1В1Н1 по четвърти признак. Оттук следва, че ъгъл САВ е равен на С1А1В1, но понеже триъгълниците са равнобедрени тези ъгли са съответно равни и на СВА и С1В1А1 и оттук вече по втори признак търсените триъгълници са еднакви.
    яя колко лесна задача.. благодаря ти... много се радвамм

ми лесни са задачките, ама както обикновено няма кой да сене да учи
    You are drop in the rain, just a number not a name
    You won't see it
    You don't believe in it
    Nothing can change us, nothing can save us from ourself

решени задачи по математика

решени задачи по математика в math.bg

Град
    You tell me !

Да, ама не точно

решението е следното първи признак гласеше , ако два тригълника имат съответно две равни страни и един ъгъл между двете страни то тогава тези тригълници са равни !

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си