Писането в този форум е малко като наркотик, какво да се прави. В това да попадаш периодично (дори при положение, че въвеждаш в браузъра си не повече от веднъж седмично www.teenproblem.net) на множество еднакви теми или на пръв поглед различни, но такива, по които просто два линка към предишни твои постове биха свършили работа повече от добре. Но така се губи очарованието – без да ги четеш, да опиташ да резюмираш мисълта и изказа си отново, сравнявайки доколко има (ако въобще) някакво развитие по въпроса. Или по-вероятното – абе аз така и така съм седнал я отново да си кажа накратко пък да става каквото ще.>
Тук май мога да пиша и без да съм отворил линковете към въпросните клипчета. Няма нужда – на достатъчно подобни клипчета се нагледах последната година. Направих го. Къде е проблемЪТ? Добър въпрос. Децата ли са виновни, че са масово толкова глупави, неграмотни, разлигавени и т.н. или отново да стоварим товара (ето пример за последното)) върху държава, ценности, общество, учители, родители? И действително ли разликата между ’89 и ’91(-‘92+..) е толкова голяма? Аз пък като човек приблизително толкова назад от първите бих казал, че от ’88 натам е все.., нали, ясно. Последните два месеца и нещо обаче, поради това с което се занимавам (мда, тежко е да си юнак 24/7, но друго имам предвид; по-конкретен не желая да бъда), общувам с още много повече> различни хора от всевъзможни възрастови групи и социална среда. Включая чужденци, но нека не се откланям чак дотам. И какво? Ами, изводите и заключенията ми само се потвърдиха. Проблем номер едно си остава липсата на адекватен диалог между подрастващите и техните родители. Диалог, правила, контрол. Сега вече съвсем клиширано ще продължа.> Проблем номер две – голяма част и от тези родители, голяма част от нас, сме плашещо (не изключвам и себе си от това число) неграмотни, не познаваме историята си (това не е нищо ново), поделяме сходен с бакшишкия (за бъдещи соф’янки и соф’янци – таксиметрови шофьори) манталитет - съответно нямаме какви да е неконсуматорски интереси и стремежи. Слабо ме интересува дали това е световен или изцяло наш си проблем. И това е така(през 1 изр.) от твърде много време за съжаление. Тогава какво? Вместо да коментираме само форумно поне част от нас (над 18.., особено тези отдавна над) бихме могли да направим нещо повече по въпроса, нали? Нека вземем малко по-дейно участие. Тук конкретен пример няма да давам, за да не бъда обвинен в пропаганда. Просто нека отново си зададем въпроса ‘какво правя аз? какъв е моят принос?’ освен данък сеирджийство. Ако отиваме наникъде, то това е защото преди всичко твърде малко хора могат да отговорят адекватно на въпроса накъде са се запътили. Жалко.
Ценности ли? Тук? Кога? Кавичките са съвсем уместни. А кой как си е написал точно тук пък постовете е най-маловажно.
@Mirelchetoo14, не става въпрос дори за уважение и респект в случая, а за зачитането на елементарни и основни правила! Що ли си мисля обаче, че и поставянето на камери навсякъде ще допринесе твърде незначително за разрешаването на проблема. А ти.. истинските педагози остави на нас...
Не, не децата са за бой, не те са ни виновните, а ние че допуснахме да се стигне дотук и че продължаваме да не правим нищо по въпроса. Поне повечето. И все пак няма как да скрия възмущението си и от въпросните дечица и да отрека, че от ’91-’92 нагоре положението наистина изглежда неспасяемо. С малки изключения, които както винаги само потвърждават правилото. Евентуално може да се анализира по-подробно защо точно от ’91 +, но надали би представлявало интерес за много хора тук. Отново – не си знаем историята (и не черпим самочувствие от нея), следователно нямаме национално самосъзнание, а без такова не сме народ, а стадо! Докога?