.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 4 от общо 4

Тема: Химия

Химия

Може ли някой да ми обясни, като се има предвид валентността на даден химичен елемент, как да преценя какъв долен индекс да му сложа? Например при взаимодействие на Калций с вода защо се получава Ca (OH)2 + H2?

Град
    Ямбол

Re: Химия

Цитирай Първоначално написано от tanyastef
    Може ли някой да ми обясни, като се има предвид валентността на даден химичен елемент, как да преценя какъв долен индекс да му сложа? Например при взаимодействие на Калций с вода защо се получава Ca (OH)2 + H2?
    Първо това е калциева основа И намираш общия знаменател на валентноста на веществата (колкото и да са те на брой) и от там е лесно
    Life's too short.. too short to live it as a bad person!

За да си го обясниш този пример по-добре водата си я напиши като НОН и уравнението ще стане Са+НОН--> Ca (OH)2+H2 (трябва да се изравни).Ще се опитам да ти го обясня по начина по който ми ги обяснява леля (тя е химичка).Значи калция си взаимодеиства от НОН само с ОН и съответно се получава калциева основа и се отделя водород под изпарение,даже след водорода трябва да имаш една стрелка нагоре.А основите винаги се пишат в скоби с индекс 2.. Незнам по какъв друг начин да ти го обясня,дано да съм помогнала

А основите винаги се пишат вскоби с индекс 2 ???????????
    ти май искаш да кажеш че KOH се пише с индекс 2 ? Всичко зависи от валентността на метала.
    По темата : долния индекс можеш да го определиш като намериш най-малко общо кратно на валентността на 2та елемента.Броят на атомите на всеки елемент се изчислява като се раздели най-малко общо кратно на съответната налентност.Например имаш JO (йоден оксид), йода е 7 вал. кислорода 2 вал. НОК е 14. 14 делиш на 2 и получаваш индекс 7 за кислорода.14 делиш на 7 с получаваш 2 за йода. J2O7

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си