- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Веганство и Вегетарианство
Стана ми интересно дали има хора (освен една съфорумка), които следват някой от тези режими на хранене.
Най-обща информация:
Лактоововегетарианство (за по-простите, като мен, само вегетарианство)
- вид диета, в която не се консумира каквото и да било месо, но млечните продукти и яйцата са позволени.
Лактовегетарианство
- тук се "забраняват" месото и яйцата.
Веганство
- от менюто се изключва всякаква храна, която идва от животните... сиреч без месо, яйца и млечни продукти.
- веганите не използват изделия от животински произход: вълна, коприна и кожа.
- продукти, тествани на животни.
- продукти с животински компоненти като глицерин или желатин.
- строгите вегани не ядат и мед.
Суровоядство
- тук се похапват само растителни храни, които не са обработени по какъвто и да било начин, освен чрез пюриране или сушене.
Та.. ако има фенове, споделете защо, как, трудно ли ви беше да се откажете от мръвката?
Сигурно ще се намерят и хора против цялата тая работа... нека се чувстват свободни да се обосноват.![]()
Ще ти подаря ядрена глава,
влажен динамит, тротил, цветя!
Ако бях това, което си сега,
мой приятелю, бих се взривил...
Олеее като чуя за вегетарианство и откачам![]()
Коя е тая?Първоначално написано от пор
![]()
За вълната само е мн тегаво, защото топли повече от синтетиките, ееех.
Във веганските среди се водят спорове, дали е редно, след като станеш веган, да използваш старите си дрехи, обувки и като цяло предметите от животински произход, които си закупил, преди да станеш веган :/
Вие как мислите? :/
If for honesty you want apologies
-I dont sympathize
If for kindness you substitute blindness...
Please open your eyes!
тамън и аз тва си мислех.Първоначално написано от Кръчмонавт
Сложно ми се вижда да си вегетарианец и там.. всичките му разновидности.
Мръвката за мен е най-хубавото нещо, създадено някога на земята.
За мен мяа значение пекана ли е, пържена ли е, варена ли е ква е що е, и сурова да ми я дадете винаги ше я изям!
Айде да не съм твърде разглезана, иф ю уил.
Еми, създаваме си проблемите, ама да си имаш някаква позиция и да си я отстояваш си създава проблем при всички случаи. Мене всъщност най- големият проблем, са ми хората, дето нон-стоп ми натякват, че трябва да ям месо и търсят сами конфликт по въпроса- защото аз самата на никого нищо не проповядвам :/
Иначе от финансова гледна точка, тук всичко соево струва, колкото и обикновените неща, ако не и по- евтино. В бг положението не е така, ясно ми е, обаче аз и без това рядко ям тофу и т.н. (сравнение с честотата, с която месоядните ядат месо, тофу ям веднъж на 1-2-3 седмици.)
Единственото, дето много ми липсва е сиренето в салатата домати-лук-пипер :/
-I dont sympathize
Please open your eyes!
Прави сте, че излиза по-скъпо... едно соево мляко е към 8 лева.Аз пари за такива неща нямам, така че не си и мисля за тях. Разчитам на домашни манджи... боб по манастирски.
Първоначално написано от Modern swinger
![]()
Относно носенето на старите дрехи... според мен е нормално да си износиш старите дрехи/обувки, освен ако нямаш възможности за нови.
Оказва се, че има и нещо като vegansexuality, където последователите отказват да имат интимни отношения с хора, ядящи месо. Това не знам как да го възприемам..
Хах, защо пък изкуствено насадени... да, глупаво е да се насилваш, но ако се чувстваш добре и без животинско - няма проблеми. След известно време дори не си представяш как може да си пъхнеш кюфте в устата.
То и аз мога, само дето очевидно съм си избрала да съм в единия *вдига рамене*
Замислих се за цените и колко е евтино, ми всъщност, по ресторанти оставям половината от това, което оставят другите- ям пържени картофи и салата (от която понякога също се лишавам, защото има малко ресторанти тук, дето няма да ти сложат нещо животинско и трябва изрично да помолиш и да се молиш да не ти объркат поръчката).
Вкъщи ям плодове, зеленчуци, препечен хляб с ябълков мус, компоти, салатки, полуготови спагети и зеленчукови бульони- не ми звучи толкова невъзможно или скъпо. Не е речено, като си веган, да пиеш соево и оризово мляко нон-стоп и да ядеш тофу...
Кръчмонавт, има специални тофу и зеленчукови кюфтета, дето са да си оближеш пръстите, а за соевото мляко има с всякакви вкусове- това и в бг съм го виждала.
-I dont sympathize
Please open your eyes!
Мене мама ми казва едни рецепти олдскул, пиперена каша и боб с маслини, дето едно време по постите са хапвали, ще я накарам да ми ги запише и ще ти пращамПървоначално написано от пор
![]()
Това са крайни тъпни, аз лично мисля, че е извънредно тъпо. Дори готвя за семейство и приятели с месо и яйца, защото смятам, че това е тяхно право на избор, както моето си веганство си е мое.Оказва се, че има и нещо като vegansexuality, където последователите отказват да имат интимни отношения с хора, ядящи месо. Това не знам как да го възприемам..![]()
-I dont sympathize
Please open your eyes!
Modern swinger, че бульона от кво го правят, бе.![]()
от варени плодове ли![]()
Не прибягвай, плийс!Първоначално написано от пор
![]()
Щом е вкусно значи е полезно. Щом е полезно значи трябва да се папа. Хинт - месото е вкусно.
Тия филми за без месо, без СИРЕНЕ!?, кашкавал и т.н. - не на мен. А без вълна?! Аре не.
Бтв според деца 5ти клас - растенията имат нервна система. По тая логика - не ги яжте.
Аз имам само едно правило - не ям месото на нещо, което бих гушкала (което в най-пълна сила важи за зайците)
Saatana vittu perkele hate crew!
За момента еднственото нещо, от което се лиших са наденичките/кремвиршите/саламите/луканките/каймата....като цяло местните продукти, който са били мляни или не са направени единствено от месо. Просто съставът им не е много ясен.
Иначе пържолки и пилешки бутчета...мммм... (:
Не ми е ясно, като хората не пият мляко, не ядат кашкавал и сирене... от какво си набавят калции?
А мазнини, ако не ядат месо?
Думата "ВКУСНО" е относително понятие, нали.Първоначално написано от Boot
И кравата можеш да си я гушкаш
И котката можеш да си я гушкаш.
И мисирките можеш да си ги гушкаш. освен зайците
А знаеш ли колко хубави супички стават от тях?
Има и симпатични лубвеобилни кокошки, които също можеш да си ги лигавиш и прегръщаш![]()
Зеленчуков бульон... ти у вас също можеш да си направиш, вода, зеленчуци, сол и олио/зехтин. Като свариш зеленчуците или ги изпапкваш или просто си отливаш бульона.
Много сложно.
Филмите са, за който иска да се филмира, никой никого нищо не насилва.
Месото е вкусно обработено, посолено и т.н., аз сурово не съм яла.
Има хора, дето по рождение не понасят вкуса на месото, имам една такава приятелка- вегетарянка цял живот.
А за млякото и млечните- сметни колко е потреблението на мляко за някоя страна и колко свободни и щастливи кравки си виждала напоследък по поляните. Ако в източноевропейските пост-соц страни производството не е толкова опростено, то в по- развитите страни на животните се гледа като на суровина и се третират по същия начин. Друг въпрос, млякото, което достига до хората, в тея страни с кви чудеса е блъскано.
А пък съвсем трети е въпросът, че човекът е единственото същество, което след като мине сукалческата възраст продължава да пие мляко и то на друг вид...
-I dont sympathize
Please open your eyes!
Първоначално написано от Pliok0019
Уикипедия:
Мазнини има във всички видове ядки и в маслините и то по много- олиото и зехтина от какво ги правят, от кълки ли?Калцият се намира в широк кръг от храни. Млечни продукти, зелено-листни зеленчуци, ядки и семена (бадеми,бразилски орехи, сусам), тофу и сушени плодове са всички добри източници на калций за вегетарианците.
-I dont sympathize
Please open your eyes!
ne mi beshe trudno da otkaja mesoto za6toto prosto nikoga ne sum go haresvala
nai kratko kazano ne qm meso(nz kum koi vid vegeratianstvo spada tova ne me i interesuva)
ta taka de ne go qm za6toto ne mi haresva![]()
![]()
И само твоят съд ме вдига в небеса и хвърля в бездни...
Кучето му даваме мляко, като се запече, защото другите животни добиват лактозна непоносимост след като излязат от периода на бозаене.
Човешките стомаси с годините са преодоляли тая непоносимост, но животните ще го изядат, щото им е вкусно и са лакоми, не защото са велики гении.
Да не говорим че няма възрастно животно с честа употреба на млечни продукти
ЕДИТ:
Уикипедия:
По принцип с израстването на младите животни производството на лактаза постепенно затихва и те вече не могат да усвояват лактозата. Това вероятно е адаптационен механизъм за предизвикване на отбиването на малките. Тази загуба на лактаза при узряване е също и нормалната особеност при повечето възрастни хора. Много хора с произход от Европа, Близкия изток, Индия и масаите в Източна Африка имат вариант на гена за лактаза, който не се изключва след кърмачеството. Тази адаптация е довела до доене на овце, говеда, кози и биволи. Процесът на запазване на кърмаческите характеристики при възрастните е един от най-простите пътища на адаптация и се нарича неотения.
-I dont sympathize
Please open your eyes!
Modern swinger наистина е хубаво, че не ядеш месо. Лично аз ти се възхищавам. Аз нямам нито самодисциплината, нито възможността да не ям месо. Вкусно ми е и ми се струва полезно.
Мирси за възхитата, хахаха.
То не съм казала, че не е полезно, ама не е като да не може без него.
Има хора, дето ядат пък само животински продукти и намалят въглехидратите си до минимум.
То като четете тука разни доводи и т.н. никой не трябва да реши, че не е полезно или не е годно за ядене, щото някой се е отказал.
Но не е нищо незаменимо.![]()
-I dont sympathize
Please open your eyes!
Забавна ми е цялата тази работа с веганизма. В основата стои връщането към природата, пощадяването на невинните животни, водене на паравилен живот... Но я се замислете малко. Та то на нас ни е в природата да ядем месо. Не само на нас! Цялата природа е една огромна хранителна система. Нашият биологичен вид се изхранва с месо от зората на цивилизацията. Защо трябва да се тръгва, срещу стотици хиляди години установен ред, в името на нещо по-морално? Нима тигърът престъпва някой закон, убивайки антилопа? Или змията извършва престъпление изяждайки един плъх? Е, някой ще каже, че те са животни. Супер, а ние хората, какво сме? Защо е гадно човек да яде кокошка, но не е гадно лисица да яде кокошка? Тревопасните животни не са решили да бъдат веганисти. Техните хранителни навици са процес от хиляди години еволюция. Ние, хората, не сме еволюирали в тревопасни, организмът ни е хищнически устроен. А и да сте чували, че соята вреди? И, че хора, при които основното ядене е соя (поради бедност, в някои региони) са в пъти по-склонни към различни видове ракови заболявания. Сега, не искам да звуча прекалено крайно, но наистина не разбирам, защо трябва да се намесва някакъв измислен морал и да се прилага на същества, които не ги касае. Според мен да се ядат животни е нещо необходимо, това е начинът по който сме устроени. Защо трябва да вървим срещу природата и да се обявяваме за немесоядни, когато дълбоко в себе си всички сме хищници.
let them have the
stage
so long
as I need not be
in the
audience.
Има една много ключова думичка в поста ми - "които БИХ гушкала", крава не бих, щото не ме влезе, котки гушкам, но за сметка на това не ги ям, а кокошки мразя и не ги гушкам (но ги ям, щото са вкусни)Първоначално написано от cherinka
А вкусното - говоря за себе си![]()
Saatana vittu perkele hate crew!
еееееееееееееееееееееееее ееееееПървоначално написано от Boot
деба хората
ти им говориш обективно, те пак почват "ама аз тва" "ама аз онова"
аман !
Месото във вида, в който го ядеш и млякото, което го пиеш нямат нищо общо с природата...Първоначално написано от Bloodlust
Нито си го хванал ти с две голи ръце, нито нищо. Поглъщаш месото с очите от шарените реклами по телевизията, а после ходиш и го купуваш - произведено от големи фирми с шарени лозунги.
Защо зеленчуците не ги рекламират например? Ами да, месопроизводството е голям бизнес с живи същества. Затова е обидно, затова споменах и броя на свободно пасящите крави с едно краварче и бабите, дето сами правят сирене от млякото на Млечка и Рилка. Това с "в природата ни е" въобще не е оправдание. Яж, като те кефи, разбира се.
Но месото не е незаменимо.
Дълбоко в природата ти няма място и за интернет, работа на бюро, дискотеки и алкохол... не ми излизай с тоя номер, знам колко са хищници хората...
А ти още малко ще излезеш с идеята, че хората, дето не ядат месо по- често заболяват от СПИН. Защо тея, дето не ядат месо в цивилизованите места по света нямат проблеми?
Може би проблемът не е в месото? (каква ерес...)
+ това говориш за хора, които не ядат месо от бедност, а не които са направили сами съзнателен избор.
Да не говорим за столетниците от азия. 15 % от всички супер-столетници (над 107 годишна възраст) живеят на Окинава.
Това са хора, които не пият мляко, не ядат сирене и единствените животински продукти, които слагат в уста за рибните.В края на септември броят на хората в Япония, чиято възраст надхвърля 100 години, ще бъде 28 395 души, се казва в съобщение на Министерството на здравеопазването, труда и социалните грижи, цитирано от ИТАР-ТАСС.
Та твоя пост намирам за необоснован и субективен.
-I dont sympathize
Please open your eyes!
Вкусноо!Първоначално написано от Modern swinger
Boot ми разправяше за едни кюфтенца от тиквички май... ще я помоля да постне. :Р
Интересно е, когато кажеш на някого, че не ядеш месо + другите животински неща, и той веднага: о.О ама ти изглеждаш бледа.
Иначе това делене на животните винаги ми е било странно. Това за ядене, това пък не. Кво значение има дали ще е агънце, куче, заек или сибирски тигър?
Bloodlust, точно това ми обясняваше един биолог. Също съм чувала, че и соята може да доведе до рак. А да си чувал, че консумацията на месо също може да ти докара някои болести? Всичко в големи количетсва не е желателно. Никой не говори, че нагъваме соя по цял ден.
Разликата м/у нас и животните е, че ние имаме правото да избираме какво да си слагаме в чинията, докато те ядат инстинктивно. След като можем да живеем без животински продукти => няма нищо ненормално в това. Хората правят много неща срещу природата си... било то заради модата или моралните си възгледи.![]()