здравейте значи .. ходя на фитнес вече стана почти половин година .. на 15 год съм .. и слабичак .. но съм си оформен .. та искам да попитам ... значи как и по колко да си правя серийките .. аз неискам да ставам набит и напомпан .. а искам да съм жилав , стегнат и релефно тяло ... какво трябва да правя .. да дигам с тежко ли или леко да се напъвам ли .. да ходя да бягам ли ... да спра фитнеса .. дайте ми съветче
zna4i ako iska6 da se uformi6 pravi6 pove4e povtoreniq na seriite... po3/4 serii s 20 povtoreniq gi pravq az... ina4e da az ti4am i se otslabva to i nqma dr na4in de...
Значи серии с 6-8 повторения са за трупане на мускулна маса.При тоя малък брой повторения можеш да вдигнеш максималните тежести.От тях мускулите хипертрофират,силно нарастват.
Серии по 10-12 са за издръжливост.Естествено не можеш да ги правиш с максимални тежести,а с по-малки и получаваш силова издръжливост и донякъде хипертрофия.
Сериите по около 15 повторения са добри за релеф.Като едновременно с тях спазваш подходящо хранене без излишни калории.
За краката се използват повече повторения.За мускулна маса 12-15 с големи тежести.За релеф и издръжливост 15-20 и нагоре с по-леко натоварване.
На тая възраст е най-добре да не дигаш много тежко и се пазиш от травми.Правиш за всяка мускулна група една-две разгряващи серии с 15 повторения и малко килограми.Това е преди основните 2-3 серии.
Обърни внимание на правилното изпълнение.Без замах и използване на инерцията,а плавно без много бързане.
За бягането и фитнеса зависи колко килограма си,какъв метаболизъм имаш-бърз или бавен.И можеш ли да издържаш на такова натоварване. Опитай и сам ще разбереш как е.