- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Матура по Философия ли е по-добрия вариант?
Здравейте на всички които им предстоят матури и на тези,които вече са минали по този път.Объркана съм с избора си за матура.Както и да го погледна знам че всичко е трудно и трябва да се захващам
...,с една подробност че аз няма да кандидатствам с нито един от тези предмети,но това е друг въпрос.За това реших да избера това което ми е най-интересно и ще ми трябва в живота.Първоначално мислих да е английски.Имам желание да науча езика,ще ми трябва за напред,но като видях матурите....направени са за езикови гимназии а аз съм в музикалноЕстествено че не съм на такова върховно ниво...а казваха че матурите по английски били не на толкова високо ниво..да бе!Има толкова уловки и упражнения за граматика,слушане с разбиране,дълги ,трудни текстове за четене ..знаете...За това се спрях на философията ,понеже е нещо което е възможно да се усвои за толкова време...То също не е лесно,но няма лесно в този живот!!И искам да попитам тези ,които са държали матура по философия справили ли са се?Философията е била матурата с най-слаби оценки миналата гоидна,но въпреки това не трябва да се плаша,защото всеки човек си е индивидуален.Мисля че в този предмет всичко е въпрос на логическо мислене..Повечето въпроси трябва да ги разбираш,а не да зубриш от учебник и аз точно към това се стремя!!Да разбирам нещата ,а не да ги зубря,после нищо да не съм научила и само да си губя времето....Естествено че има някои неща които трябва да се знаят ,но точно това казвах че повечето е психология-това си го знам от обща култура,логика-просто трябва да мислиш логично,етика-моралните ценности на човека,право-то си е вече точна наука и просто трябва да се седне и да се научи и философията която е малко по-особена,но пък е интересно...В сайта заматурите прочетох че Свят и личност не е включено...което е доста добре..Та исках да попитам вас какво мислите за това ,аз мисля че по-добрия вариант за мен е философията,а английския ще го уча цял живот няма да спирам!Просто матурата е много сурова,иначе аз имам основата ,но не като в едно езиково училище.Също така в матурата по философия има накрая да се пише есе...понеже аз не съм добре по есетата трябва да развивам
и тази част.Искам да ви питам как се пише философско есе,трябва ли да използвам някакви философски термини и теории на цитатите които ги е казал Паскал примерно????Ами това е няма да пиша повече ,защото става много дълго и едва ли някой ще се заинтересува.Моля за отговори на всиките ми въпроси ,споделете вашето мнение..![]()
Тайната на музиката е че тя започва там, където думите
свършват.