Кое според вас има по-голям дял в света:заслуженото или незаслуженото страдание?Дайте примери от приказки или от вашия личен живот.
Темата е малко тъпа...ама![]()
Ами според мен незаслуженото страдание има по-голям дял в света.. Вярно всеки, който страда за нещо казва, че с нищо не го е заслужил, но има и такива, които наистина са прекрасни хора и не заслужават да страдат,а живота им е ужасен и изпълнен с мъчения. Аз лично смятам така.. дано на хората с незаслужено страдание, някой ден всичко изстрадано да им се върне под формата на щастие,здраве и т.н.
Незаслуженото страдание е много повече, гаднярите винаги се измъкват лесно и оставят останалите да страдат... Така стоят нещата в тоя свят![]()
НЯМАШ ТАЗИ ВЛАСТ - ТИ ДА БЪДЕШ АЗ!
You only see what your eyes want to see. How can life be what you want it to be? You're frozen when your heart's not open!
Според мен заслуженото, защото когато направиш нещо гадно или постъпиш по гаден начин, то ти се връща рано или късно. Съгласна съм с мнението преди моето, че има и много хора, които са добри и не заслужават да страдат. Мисля, че те са по-малко, но болката, която изпитват им е много по-голяма, защото са невинни.
А за пример от живота ми: една приятелка никога нямаше време за мен, все беше или със сестра си, или с техните, или със съседката, или пътуваше ... но не и за мен! Винаги се съобразявах с нея и какво ... все бях сама, защото тя все не намираше време за мен ... сега нещата се ромениха, сега заетата съм аз, сестра и живее в друг град, рядко излиза с родитерите си ... и сега тя е сама, но аз нямам време ...
Някой мойе ли да ми даде по-обстоен отг .... смисъл малко като есе да стане ...че не ме бива![]()
nqkoi moje li da mi nameri analiz na proizvedenieto stariqt myzikant ot hristo smirenenski
Заповядай:Първоначално написано от elfinna
![]()
“Стария музикант”
Христо Смирненски
Творчеството на Христо Смирненски представлява обобщение на поетическите тенденции от епохата на 20-те години на 20 век. То същевременно налага нови идейно-тематична ориентация и образен свят. Поетът преосмисля символистичната поезия, като описва демонизирания образ на града с неговите улици, където бродят неволята, нищетата.
В текстът на стихотворението “Стария музикант” е представен мотивът за трагичното и мъчително живеене на образа на един стар човек, който е отхвърлен от големият и шумен град. Градът лишава човека от нормален живот, тъй като не му предлага условия за живеене, и още повече той не му предлага нищо. Единственното нещо, което иска да го приюти това е Смъртта...
Като цяло поезията на Смирненски е насочена към бедните и онеправдани “деца” на града. Към тези който не могат сами да се справят в него, към тези за който градът е злобен и в който те нямат място. Както в “Старият музикант” така и в “Цветарка” са представени образи на хора, който не могат да се справят сами межу стените на града, защото те са ако не друго нетрудуспособни – цветарката е едно мако дете, което изкарва прехраната си като продава цветя, защото не може да прави нищо друго за своята възраст, а музикантът старец вече е загърбил тези години, в който е можел да се изхранва. Сега той е стар, немощен и в града няма място за такива като него – нетрудоспособни. Единственният изход, единственното нещо, което го чака е Смъртта “ кървава и многоръка”.
Когато четем стихотворението “Старият музикант” образът който изплува в съзнанието ни е на един беден, опърпан старец, който седи до моста безжизнено хванал своята цигулка и се опитва да се приобщи по някакъв начин към големият и мрачен град. Но за него няма място там, той е накрая на дните си и градът вместо да го приюти сякаш го бута по силно в ръцете на Смъртта. “Бурно край него животът кипи...”, но “...пъстроцветните шумни тълпи все тъй са зли и далечни...”.
В стихотворението времето и пространсвото са маркирани от образите на вечерта, зимата и старостта, които семантично препращат към смъртта:
”Привечер. Спуска се траурен здрач,
Ситен снежец завалява.... “
Те подсилват усещането за обреченост и безпреспективност, а описанието на смръчаването внушава преминаването от светлина към тъмнина, от живот към смърт. Зимната вечер охарактеризира чувството за бездомност и самота, в нея липсва светлина, топлина, а оттам и уютност.
“И прегърбен той пристъпя едва...” старецът вече е немощен, той вече не може да се бори с неправдите на града, той е сам като само от време на време негова спътница е луната “фосфорно бледа” и никой друг той не вижда тълпите са злобни, няма място той в тях и остава сам самичък на този свят чакайки Смъртта да дойде и да го прибере от този зъл, демоничен град.
Описвайки злободневността на града, Христо смирненски изразява своя гняв срещу несправедловостта и като че ли се превръща в защитник на онеправданите. Той сякаш се изявява като говорител на унизените, лишени от глас и чрез текстовете им дава гласност, която да изрази копнежа им по спасение и просъществуване. В стихотворението “Старият музикант” поетът изказва именно тази непримиримост, спирайки се на конкретен образ, с които да подчертае бездушевността на града, който обезличава човека и обезсмисля съществуването му, карайки го да страда и да тъне в мизерия и самота.
tenks mnogo![]()
Няма проблеми.Първоначално написано от elfinna
![]()