- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Любов
- Искам и той да учи
Разбриам какво има предвид кремчето и до някъде разбирам, но тук заставам зад мнението на Синдел - че колкото и висши да имаш на територията на Бълагрия те нищо не струват. Никой няма да ти признае тръда после.
И също така съм сугласна, че ежедневните разговори са съвсем нормални да се водят, тъй като след работа искаш да избягаш от цялото работно напрежение и да разпуснеш с леки, сладки, ежедневни приказки.
![]()
Откакто почнах работа, забелязвам, че само за това говоря-с какъв проект се занимавам, на какви срещи ходя, какви проблеми имам с учениците, разказвам му интересни случки от деня. Даже и контролните му давам да решава да видим на какво ниво е. ОК, вярно е, че трябва да се разтоварваш със семейството или приятелите си, но това не значи, че трябва да говорите само незначителни неща. Аз се разтоварвам като споделям. Апелирам и семейството ми да споделя. Това не значи, че понякога с майка ми не водим разговор от типа "Кой отпадна на денсинг старс снощи", но искам да мога да водя и разговори на друго ниво.
Какво очаквате да говоря с приятеля си? Разбира се, че за това, което ме вълнува. А ако средата ни е идентична, още по-добре. Ако ли не-малко монолог се получава. А е много тъпо единият отстрани да кима разбиращо, а всъщност да витае другаде.
Госпожата по психология ни каза, че когато искаме да променим човека до нас, то тогава не го обичаме истински, тъй като сме си създали някакъв идеал и следваме него... ако наистина го обичаш го приеми с недостатъка... в случая това, че не иска да учи. Негово право си е да избираПопаднах в подобна ситуация, но не съм аз тази, която ще дава акъл... всеки човек за него си решава
![]()
еlsy![]()
всеки си търси средата,ако не върви зарежи го
Това няма никакво значение кой с какво образование е... все пак ти не си влюбена в дипломата му, а в неговата същност... всеки сам взима решение как да продължи живота си и изглежда той смята, че не му е нужно. Ако наистина го обичаш не мисля, че това е някакъв проблем...
nicolepcd
Всичко зависи от характера на човека.Има много хора,които наистина не се нуждаят от човек до себе си,който да е учил колкото тях,а просто наблягат повече на чувствата си.За други това е изключително важно.И в двата случая не мисля,че трябва да съдим някого.Въпрос на избор.Мога да дам примери за щастливи връзки и от двата типа.Майка ми живее вече 2 години с човек,който изобщо няма омразования след гимназията,но за нея има други неща,които са по важни...
И до авторката на темата:Щом това те дразни още от сега,не мисля че ще отшуми по нататък.Бих казала,че ще възникне огромен проблем от това.Очевидно двамата имате различни представи и е добре да изясните нещата и да вземеш решение относно връзката ви.На някои може да им се струва глупаво едното образование да разтрогне една връзка,но това си е въпрос на мнение.Просто поговорете,обмисли и вземи решение самостоятелно.
Е образованието не е чак такъв проблем какъвто го изкарваш... да кажеш да не е завършил 12 клас е друго,ама за висшето...Това си е негов избор! В крайна сметка това не е гаранция че след време примерно ти ще си намериш много по-добра работа от неговата и че заплатата ти ще е много по-голяма....Няма такава гаранция...
А виж за чувствата нещата са по-различни,но там трябва сама да си прецениш... Помисли как ще ти е по-добре-без него или със.![]()
образованието... е далече от реализацията... вишето специално ,ако не бачкаш в тая специалност ..., а бе болна раота... оправданието на неуспелите хора е че не са учили ... сичко е мозъкмислене,расъждаване и здраво бачкане... ама както каза някой наистина тва ти е оправданието да не си с него ...
Kao jedno mi smo bili
volela bih da dozivim
bar jos jednom
oci da ti vidim
Мхм..и да го караш..човека кат не иска няма да запише.Това не означава ,че няма да излезе нещо от него.Ако искаш изчакай да мине известно време с него,но ако си насила с него,защото не искаш да се самоубие-тогава връзката ви няма смисъл!А колкото до приятелят му-стой на страна,че много грубо ще станеПървоначално написано от sasha_90
![]()
Каква цена? Много от вас биха приели мъж с висше да има за жена такава, която има само средно. Но обратното не може да е в никакъв случай.Първоначално написано от Junona
Айде бе, нали уж сте еманципирани вие големите 'жени', нали все ви недооценяват? Нали се борим за равенство? Обаче май не можете да приемете, че в дадено отношение, било то заплата или образование, бихте могли да сте малко над мъжа до себе си.
"... И знай, че само глупакът повтаря старите грешки, надявайки се на нов резултат!"
~
When I see you, you make me lose all control
Like a fire, burning deep in my soul!
krem4eto, развитие без образование не можело... и като си вишистка и работиш за 350 лв. заплата какво? Парите които получаваш са смешни при положение, че си от "умните" хора. Даваха се доста примери и искам и аз да дам. Бащата има бизнес вади добри пари поне 10 пъти на 350 лв на месец, само той знае как го е направил и как все още го прави, но никой не му е помогнал, когато е започнал. Няма ни висше ни нищо. Просто мозъкът му работи и това си е. Когато става въпрос за работа е сериозен, когато е с приятели е душата на компанията. Това че има даскали с по 3-4 висши и работят от 10-20 години на 400 лв заплата мисля, че е на лице какво имат в главата от тези дипломи. Твърдо съм зад висшето, и че то е едно от най-важните неща, към които всеки млад човек трябва да се стреми, но не стига само то и определено няма нищо общо с любовта. Ако твоят приятел е глупак и с 5 висши няма да поумнее, ако не е не му трябват, винаги ще намери начин, макар че винаги по-добрият избор е да има. А ти.. ако си си хабила времето да учиш за да станеш учителка по информатика работеща на 350 лв. заплата, просто ще трябва да ти кажа, че си наивна, и не ми говори, че си харесваш работата...една сервитьорка в ресторант, нощен клуб, и ако щеш кафене вади повече от тебе и то доста. Търси начини имай мечти,цели, но търси развитие и полза от висшото. Дано си опитала да разбереш ненапълно изразената ми мисъл просто такова нещо не е трудно описуемо по форумите.
450 бруто ми е заплатата всъщност. Ама държавата ми взема близо 100 лв......За града, в който живея са доста добре за жена. А и смятам да се занимавам с научна кариера. Учителството, поне в средно училище е само временно. След година смятам да се намирам другаде. Но все от някъде трябва да се почне, нали? Не ми е това целта в живота определено. Но е добро начално стъпало. Да не говорим, че никъде из града няма толкова млада учителка. Та на мен това ми е първата работа изобщо........и тя не е като обслужващ персонал.
Може сервитьорка в София да изкарва повече, но имам познати сервитьорки в Свищов, които едва вързват минималната. Тук клиентите са предимно студенти, които не са склонни да дават бакшиш, а и като цяло в дискотеките идват натряскани до козирката и се мотат на по 1 бира цяла нощ.......
Частният бизнес е супер сладка работа. Мисли ли, че и аз не искам? Но за целта трябват солидни първоначални инвестиции, които аз няма от къде да взема.
Wrathchild, ще ти кажа защо е проблем жената да е по-образована от мъжа. Просто мъжът по природа е по-силен, по-водещ и по-успял. Жената е да си стои у дома, да дондурка бебетата и ако работи и е умна -ок. Ако не е-още по-добре за мъжкаря-ще закриля 1 слаба жена, която винаги ще е до него, защото той й осигурява добър живот. Обратното прави мъжете комплексари. Аз съм за това, че двама души трябва да са от сходна среда и с ЕДНАКВО образование. Може и основно да е, но да е еднакво.
krem4et0, спирах се три пъти да не пиша. Може и повече да е било, помня ли вече... Първо да споменем че на ме малко ми пука кой с какво образование, как се уредил, колко изкарва...
Доколкото виждам ти делиш хората по образование - дискриминация от най-прост тип. Знаеш ли колко струва една диплома за висше(реално). Последно колега си я купи за 12 хиляди лева. Така - мина, кихна 12 хиляди, каза: "Не ми се занимава" и те му казаха "Ела след 4 години да си я вземеш, ние ще си те вписваме всяка година в регистрите". Този човек според теб е нещо повече от останалите? Окей. Вярно - има 12 хиляди излишни лева. Приемам.
Ти работиш в сферата на информатиката. Мога да ти изредя с лекота имената на 10 човека за 1 минута, които нямат и 8-ми клас завършен, а ти само можеш да си мечтаеш в следващите 5 години да достигнеш нивото им на познания, на което са сега. Те нямат дипломи, защото не им трябват. Повечето хора и имената им не знаят, но като им кажеш прякорчето под което се подвизават и чуваш едно "ааааа, ахаа...." Ти за нещо повече ли се имаш от тези хора, понеже имаш диплома? о.О Тези хора спокойно си крачат между нас, водят си нормален живот. И не си търсят жени със 4-ти клас образование.
Ето сега ще ти изкарам моята красива учебна програма, с точното описание на така възлюбеното ти висше образование...
Център по икономически и управленски науки
Учебен план
Специалност Финанси
ПЪРВИ СЕМЕСТЪР
Макроикономика - Знаеш ли какво е банка? Окей, тука ще ти обеснят. Учебника е 200 страници, за изпита материала се сбива на един лист. Наизустяваш, пишеш - шестица.
Икономически теории - История на иккономиката. За съжаление я учих цялата(1500 страници учебник), а имало тънкост - учиш една тема и каквото и да ти се падне - пишеш по нея, при което имаш 4-ка или 5-ца. Аз имам 3-ка. Срамувам се.
Информатика - показват ти компютър. Обесняват ти че има копче за включване. Ако го намериш - добре. Ако не можеш - викаш техническата поддръжка. Точка. Ти си икономист, не компютърен специалист.
Бизнес комуникации - Тук ти обесняват какво е визитка, как изглежда и че не е културно да си правиш ракетки от нея. Също така да не си бъркаш в носа.
Чужд език І (избираем) - След усилена подготовка по езиците които знаех, си мислех че тук ще учим икономически термини на съответният език. Дръжки. Учехме азбуката(това което ни учеха в 4-ти клас). Колегите ми гледаха възхитено. Аз се освободих за целият период на обучението си.
ВТОРИ СЕМЕСТЪР
Микроикономика - Знаеш за макроикономиката? Идеално. Само че тук учебника е по-сложен, затова позволяват да си го носиш на изпита и да си преписваш. Понеже е 250 страници. За съжаление аз не си го носех и се наложи да си изкарам пестицата по памет.
Икономическа социология - звучи сложно, грандизоно. Но какво е то всъщност? Квинтесенцията на макро и микроикономиката. Повтарящи се предмети. Единственият проблем може да бъде ко не си учил по предните.
Основи на управлението - "Основи" е точната дума. Обясняват ти какво е да си шеф на някого. Нещо, което можеш да правиш също толкова добре, само като си задваш въпроса "Как да направя труда на подчинениите ми по-производителен?" и "Ако аз бях служител, какво щях да искам да се промени?" Толкова.
Математика - Висша. Ако знаеш елементрната - три. Ако напишеш някъде по изпитният лист знак който поне да наподобява интеграл - 4-ка. А ако случайно направиш опит за нещо по-сложно, без збачение успешен или не - 5-ца. Е, ако е успешен, може и 6-ца.
Чужд език І (избираем) - Същото като по-горе. Не бяха напреднали.
В Т О Р И К У Р С
ТРЕТИ СЕМЕСТЪР
Световна икономика - Досети се. Всъщност аз не се сещам. Преподавателят ни си избираше няколко колежки и отиваше с тях на кафе. На изпита каза: "Аз отивам да изпуша една цигара и да изпия едно кафе набързо, а това на бюрото ми изобщо не са отговорите и решенията на изпита...(многозначителна пауза)... колеги, аз лятото не искам поправки, искам отпуска... айде". Познай. Пак имаше хора за поправка...
Счетоводство - Кредитираме, дебитираме... глупости. Можеш ли да местиш цифри от една колонка в друга? Браво. Минаваш.
Планиране и прогнозиране - Тук просто нямам думи, трябва да дойдеш и да видиш за какво точно става въпрос, ще паднеш под масата. Изпита се взема от обща култура.
Организационно поведение - Ето това беше инетересно, до момента в който ме освободиха от изпит. Как да си юркаш персонала и да им спираш тока. Нищо сложно. Египтянин с камшик или икономист учил ОП - все едно. Всъщност май египтянина ще ги организара по-добре.
Чужд език ІІ (избираем) - минали са на "Аз съм", "Ти си". От куртоазия минах да поздравя учителя(за напредъка).
ЧЕТВЪРТИ СЕМЕСТЪР
Маркетинг - Тук те учат какво е реклама. Кое е хубава реклама и кое - не. Отново обща култура и изпита е взет.
Счетоводство ІІ - Сега местим по няколко колонки цифри наведнъж. Водим се за напреднали и вещи в счетоводството.
Основи на правото - Преподавателя е готин тип, дава много примери, забавлява аудиторията(единствената причина да не се пропускат лекции при него), но изпита е просто смешен. Глкедай една седмица новини, чети жълта преса кой на какво основание го съдят и имаш поне 4-ка. Отново чуваш "вие сте икономисти, а не юристи"(тогава защо го учим? о.О )
Статистика - Аз съм изял осем кебабчета, ти си стояла и си ме гледала. Средно по 4 на човек. Лека нощ. На изпита моооже и да имаш проблеми, нали - не се знае...
Чужд език ІІ (избираем) - Завършваме обучението си по чужд език. Вече можем да казваме "Аз съм", "Ти си", да броим до десет и да рецитираме азбуката.
ПЕТИ СЕМЕСТЪР
Финанси І част (Публични финанси) - тук не е много ясно за какво става въпрос все още. Пълнят ни главите със стари знания от макро, микро и световна.
Теория на парите и кредита - Кредит сигурно знаеш какво е, пари всички сме виждли... сега да видим и изпита(предстои ми).
Финансова математика - Звучни сложно, нали? Всъщност е... математика за 4-ти клас. Проценти. Лихва. Сложна, проста. Имаме невероятните 13 часа, които ще бъдат намалени до 7(вече карахме 4).
Избираема дисциплина(Търговско право, в моят случай) - ТП, същото като основите на правото. Преподавателя е същият, все още е забавен. Изпита щял да бъде "по-прост" от предният. Да видим.
Избираема дисциплина(МИО - Международни икономически отношения) - Здрасти. Преподавателят е толкова изтръпнал и объркан човек, криещ се зад големите си лещи, че направо ти става жално за него. Разказва ни от учебника за "световна икономика" едно към едно. И заглавията на темите са същите(диктува ни ги старателно).
Дотук съм стигнал с образованието, за по-нататък знам само митове и легенди. Тъжното е че дипломата от този университет я приемат за легална на повече места, отколкото на почти всички други университети(които ндявам се не са толкова разхайтени като този). Висшето образование, мили същества, е скрита безработица. В България има прекалено много ВУЗ-ове, с прекалено много студенти в тях, за които после няма реализация. Те отиват да учат, само за да не работят(или едно време - да не влязат в казармата). Затова ще е нормална гледка - човек с две висши да кара таксито в което се возя. Не може всеки да е висше, да си работи на бюрцето и да щрака с пръсти. Не става така както си я мислите вие...
Сега се налага да заминавам да си купя разни нещица... иначе бих пописал още мъничко по криворазбраната тема "образование" от българина... е, ще поотложим.
Отдавна ви чета и все повече се гордея с нашата страна: ето вече и в психиатриите интернет е достъпен.
My evul side ish powered by nostalgia... hush!
Основи на правото съм учила и аз. От поток 120 човека, само 7-8 имаха различно от 2....Имах колеги, които си влачиха правото до 4-ти курс, а е 1-ви семестър......
Не те знам във кой ВУЗ си, но определено аз лично съм си скъсвала задника от четене. Само икономическите дисциплини си ги знаех от средното и ги освободих. Сега преподавам в същотото средно училище......да не изпадам в беглата подробност, че от 2-ри курс нататък учебник не съм помирисвала, а крайната ми оценка зависеше от проект(разбирай програма), която съм направила......И тук можеш да си купиш такава, но цаката беше, че преподавателят следи всяко упражнение какво правиш в часа, и на тази база ти пише оценка.....
Не ги дискриминирам. Просто сред хората, с които дружа, няма такъв, който да не е завършил или да не следва в момента.....Пак го казвам-до среда си е. Нямам нищо против да дружа със среднист, но просто като се замисля от хората между 20 и 30, които познавам, няма такъв. Какво да направя аз?
Обаче тук това, което казва Креми е МНОГО вярно ! Мъжът ако не е ПОНЕ на нивото на жената ще се чувства много несигурен и може да се стигне до депресие и до усложняване на отношенията им.Wrathchild, ще ти кажа защо е проблем жената да е по-образована от мъжа. Просто мъжът по природа е по-силен, по-водещ и по-успял. Жената е да си стои у дома, да дондурка бебетата и ако работи и е умна -ок. Ако не е-още по-добре за мъжкаря-ще закриля 1 слаба жена, която винаги ще е до него, защото той й осигурява добър живот. Обратното прави мъжете комплексари.
Всеки, който разбира мъничко поне от психология го знае. Дори не е нужно - то си е така. Такава си е природата. Все още сме белязани от патриархалното общество. Там където мъжът е силата и подкрепата в семейството.
То това е ясно. Но не мисля, че трябва да се прекъсне една връзка, само защото мъжа е инат и не иска да... щях да довърша с 'направи нещо с живота си'. И осъзнах, че всъщност разбирам авторката. Но продължавам да твърдя, че не е там проблема.
Бившият ми не искаше точно по същия начин да учи висше, понеже 'родителите му искали да се отърват от него'. А той все пак беше на 20 и не можеше да очаква всичко да му падне.
Но не съм съгласна, че жената е да дундурка бебетата, да чисти, да готви, да пере, а ако е умна - нека и работи. То тогава за мъжа какво остава? Къщната работа, която се явява в ремонти? Които нека си кажем честно, не са чак толкова често. Ако работят и двамата, гореизброените неща трябва да се разпределят по равно и за двамата.
"... И знай, че само глупакът повтаря старите грешки, надявайки се на нов резултат!"
~
When I see you, you make me lose all control
Like a fire, burning deep in my soul!
Трябва, да. Но колкото и да сме еманципирани, ние ще раждаме и ще сме бременни.....а такива процеси непременно влияят на кариерата.
Не мисля, че си прав/а. Всеки си има мнение, имай си твоето и ако обичаш не казвай, че е 100% вярноПървоначално написано от Niakoitam
![]()
Животът е адът описан в Библията!
Явно затова разсъждаваш така.Аз пък съм разговарял както със среднисти,така и с висшисти.Мога да ти кажа че няма особена разлика.И ти трябва да разговаряш не само с висшисти,а и със среднисти.Не се изолирай в един висшистки кръг.Айде няма да те карам да общуваш с такива с основно образование и без.Та както казах общувал съм и с висшисти и със среднисти.Имам някои интереси,който доста хора може да не ги разбират или съм се притеснявал да говоря за тях...и пред среднисти и пред висшисти.Бил съм във един компютърен курс и със среднисти и с висшисти.Начален беше,ама аз просто исках да си имам тапия.Имаше там няколко висшисти.Една около една година по-голяма от теб и две,които бяха по възрастни от майка ми.И какво от това?Понеже бяхме най-навътре в материала аз и момичето помагахме на другите да разберат материала.Могли сме помагали сме.Не съжалявам.Аз среднистът показвах на висшистки.Представяш ли си?С тия двете жени не съм си общувал много,защото имаше голяма разклика в ггодините.Но с момичето съм си нобщувал,ходили сме си заедно и сме общували на различни теми,включително и за образованието.Събирали сме се и групата на младежите.Имали сме разговори,закачки,бъзици и всичко,което се сетиш.Не се личеше някаква особена граница.Всички бяхме хора там и си говорехме на различни теми.Иначе попринцип различни теми,които не допадат на другият винаги има,ама тях ги има и при еднаквите по образование хора..Така че не се изолирай умишлено или не в тоя кръг от висшисти.Поразходи се малко сред простолюдието от среднисти.Поговори стях без да ги гледаш от високо разбира се,защото резултати ще са пагубни за теб и се осъзнай че има много общи теми на които може да си говориш и със нас.Има ги всякакви.Ама както има черни овце сред стрреднистите така има и сред висшистите само където вторите се прикриват повече от първите.Първоначално написано от krem4et0
За пореден път казвам че съм момче.Вие никовете изобщо ли не ги гледатеПървоначално написано от MiMcHeToOo
Абсолютно съм съгласен стеб.Абсолютно си права.То и според някои портфейла на мъжа е най-важното качество на един мъж,но дори и те са прави...за себе си.![]()
Първоначално написано от Rofl4e
Life's too short.. too short to live it as a bad person!
Аз по принцип не бих се разделила с прятеля ми ако нямаше висше , но ако правеше все пак нещо с живота си. Ако беше от типа да седи пред телевизора цял ден и да нагува пица НЯМА НАЧИН !
Ех, защо все още си мислите, че образованието е нещо важно...Има много по-истински неща...Умен си. И какво..? Щастлив ли си?Кой разумен е бил щастлив?! Не робувайте на измислени идеали.Следвайте емоциите и чувствата.Следвайте природата си.Там ще намерите истината.
П.П. Замислете се има ли смисъл въобще някой да е сериозен. Идеал или ограничение е това? Мислите ли че имате свободна воля? Е помислете пак.![]()
Za6to li si mislq,4e ti se stremi6 da go napravi6"suvur6eniq"?!Sled kato ne vijda6 bude6teto si s nego...za6to izob6to o6te ste zaedno,za6toto ti e hubavo?Ta ti sama kazva6"haresva mi",2 godini liubov nqma6e li,be?Nqma ni6to lo6o v tova,dori e mnogo hubavo da mu "otvori6" o4ite,da u4i!No,mila na sila hubost ne stava,ili ti si na mnenie,4e stava?Az,su6to iskam da naviq priqtelq mi da u4i,pri nas ne6tata s obrazovanieto sa po-slojniNo,nqma da go napravq,za6toto 6te mislq za tova,kak 6te izglejda,az s vis6e-toi bez,nali se se6ta6...Bih si stupila na vruta,da go naviq,samo za6toto sum sigurna,4e sld vreme 6te mi e blagodaren i 4e toi samiq 6te ima izgoda ot tova obrazovanie!Ot u4ene do sega 4ovek,mai ne e umrql,no i ne moje6 na sila da nakara6 4oveka da u4i,sled kato ti ne se stremi6,da go napravi6,za da ima polza toi samiq ot tova ne6to,a za da go napravi6 "dostoen" da e s teb!