Не ми харесва спора, ама никак.

И все пак, за мен също образованието не е определящо ама никак за интелигентността и амбициите на хората. Най-малкото защото виждам какво то4но представлява висшето образование в България. И то уж елитни специалности - право, икономики, ала бала. Вси4ко е фарс. Как се завършва висше ли? С преписване, връзки, пари, секс... вси4ко друго, но не и у4ене. Или поне у4енето спрямо останалите 4 е незна4ително. Вси4ките ми познати са така, аз съм така. Оценките и дипломите не са гаранция, 4е си нещо пове4е от другия, който ги няма. Нито ходенето по изложби, театри, концери и вси4ко друго, което се води за интелектуално занимание. Най-малкото работила съм в театър 2 години. Знаете ли каква беше най-голямата 4аст от публиката - у4еници, довле4ени насила, които си търгваха през антракта или пиеха на най-задните редове в салона. И типи4ните уонаби интелектуалци, на които им ли4еше, 4е идват само за да могат да кажат след това, 4е видите ли са на4етени хора и ходят по културни мероприятия.
Курсовете? И по курсове съм ходила - за 4ужди езици, рисуване и какво ли още не. Там най-добри са тези, 4иито родители са финансирали съответната фирма най-съвестно.
Истината е, 4е образователната система в България с нищо не предразполага младите наистина да се стремят да се развиват и усъвършенстват, при положение, 4е нещата не са доизмислени и никой не изисква старание от теб, за да направиш каквото и да било. Така 4е колкото и да ме убеждавате - една хартийка пове4е за висше образование не те поставя автомати4но над другите.

В интерес на истината и аз съм отраснала в семейство на вишисти. Но вкъщи за работа се говори рядко, да не кажа никога. Нормалните семейства водят най-нормални и 'ежедневни' разговори, никой не се прибира вкъщи, за да философства по някакви кой знае колко интелектуални теми, просто защото 99% от деня ти е свързан именно с разправии относно баналните нещица. А те са еднакви за вси4ки. Така 4е това като пример и изтъкване на предимството да си вишист не важи особено.

И накрая до авторката - ако мом4ето е свястно, не би трябвало изобщо да си помисляш да го зарязваш само защото не иска да влиза в университет. Ина4е явно си поредната превзета фльорца, която е записала някакво висше и си мисли, 4е светът й е в краката..